TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Czy moda na sushi się kończy?

Maciej Nowak, polski krytyk kulinarny zdradził wyniki badań przeprowadzonych wśród najlepszych warszawskich kucharzy, którzy sugerują, iż era sushi w Polsce powoli dobiega końca.


Polacy przez dziesięć lat ogarnięci szaleństwem na punkcie nigri i hosmaków byli częstymi klientami restauracji serwujących sushi, ponieważ jadanie w nich należało do dobrego gustu i świadczyło o wysokim statusie społecznym. Ceny japońskich smakołyków zrobionych z ryżu, ryb i glonów potrafiły doprowadzić do zawrotu głowy.

To już zmierzch tej tendencji, ponieważ klienci stołecznych restauracji, którzy chcą być modni coraz częściej wybierają kuchnię opartą na lokalnych produktach organicznych. Podkreśla ona osobowość szefa kuchni, który może wykazać się kreatywnością tworząc wymyślne menu - im bardziej skomplikowane, tym więcej zyskuje on w oczach stałych bywalców restauracji.

Oczywiście nie oznacza to, iż sushi zupełnie zniknie z naszych stołów. Nadal będzie miało swoich amatorów, ale być może przypomni sobie o japońskich korzeniach. Sushi, które jest serwowane w polskich restauracjach nie przypomina oryginalnego. Dodatki w postaci popularnego serka Philadelfia, czy awokado zostały wymyślone trzydzieści lat temu przez bogatych szukających nowych smaków Amerykanów.

Ponadto świeżość ryb sprzedawanych w naszym kraju również zdecydowanie nie jest ideałem.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
sushi warszawskie restauracje philadelfia Maciej Nowak polski krytyk kulinarny warszawscy kucharze japońskie smakołyki japońska kuchnia hosomaki nigri produkty organiczne szef kuchni




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję