TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kto zwyciężył w Kulinarnym Rajdzie Mistrzów

21 listopada 2014 r. w Haston City Hotel we Wrocławiu, zrzeszonym w grupie Polish Prestige Hotels & Resorts, odbyła się III edycja Kulinarnego Rajdu Mistrzów - ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.


Stolica Dolnego Śląska po raz kolejny gościła u siebie najlepszych kucharzy z całej Polski. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem sprawował Rafał Dutkiewicz, Prezydent Wrocławia.

Konkurs poprzedziły kwalifikacje, na podstawie których wyłoniono 12 drużyn, które wzięły udział w zmaganiach konkursowych. Do konkursu zakwalifikowały się następujące drużyny: Food Art Gallery (Wrocław), Cinema Cafe & Restaurant "Pod Papugami" (Wrocław), Folwark Solińscy (Wysoka), Hotel Pałac Kotulińskich (Czechowice-Dziedzice), Restauracja Hotel Wodnik (Wrocław), Elbest Hotel (Krynica-Zdrój), Terminal Hotel (Wrocław), Restauracja Enjoy (Poznań), Restauracja Sielawa (Mikołajki), Hotel Zdrojowy "Pro Vita" (Kołobrzeg), Restauracja Tawerna Kapitańska (Ścinawa Polska), Restauracja Bernard (Wrocław).

Organizatorem wydarzenia był wrocławski Haston City Hotel wraz z Komisją Gastronomiczną Polish Prestige Hotels & Resorts, przy merytorycznym wsparciu Klubu Szefów Kuchni.

Przebieg zmagań konkursowych obserwowało Jury Konkursu, w skład którego weszli: Jerzy Pasikowski, Robert Sowa, Marcin Budynek, Tomasz Jakubiak, Paweł Mieszała oraz juror prowadzący - Karol Okrasa.

Tematami przewodnimi tegorocznej edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów były: konkurencja sprawnościowa (sznurowanie kurczaka do pieczenia, luzowanie szynki wieprzowej z kością i podział na trzy frykanda) oraz konkurencja techniczna (przekąska ciepła - ser koryciński - smak naturalny, pasternak, pomarańcza; danie główne - dowolny element wieprzowiny z kością, cydr, orzechy laskowe).

Każda z drużyn biorących udział w konkursie musiała ponadto w daniu głównym użyć ziemniaków firmy McCain - "Pommes Parisiennes" lub "Potato Slices".

Zwycięzcą konkursu została drużyna reprezentująca Folwark Solińscy, która uzyskała łącznie 427 punktów.

Szczegółowe wyniki III edycji Kulinarnego Rajdu Mistrzów wraz z punktacją:


  1. Folwark Solińscy (427)
  2. Restauracja Enjoy (414)
  3. Restauracja Bernard (411)
  4. Hotel Zdrojowy "Pro Vita" (394)
  5. Elbest Hotel (373)
  6. Cinema Cafe & Restaurant "Pod Papugami" (369)
  7. Food Art Gallery (362)
  8. Terminal Hotel (354)
  9. Restauracja Sielawa (331)
  10. Restauracja Hotel Wodnik (329)




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kulinarny rajd mistrzów konkurs kucharz restauracja Polish Prestige Hotels & Resorts




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję