Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
- Specjalista ds. Turystyki
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
Nietypowe połączenia zdobędą serca klientów?
Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.
Kawa i czekolada świetnie pasują do polędwiczek wieprzowych czy wołowiny. Dobrze sprawdzają się również owoce na słono. Polecam chutney, bo można w nich łączyć owoce, warzywa i jednocześnie jest to wytrawny, słony dodatek do mięs. Z kolei połączenie cebuli i cytrusów super pasuje do pleśniowych serów" - mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle Natalia Huzarewicz, szefowa kuchni restauracji Szklarnia.
Kucharze podpowiadają, by inspirować się smakami kuchni z różnych zakątków świata lub też kierować się własnym instynktem. Duże pole do popisu ma np. przy robieniu przetworów, deserów i pieczeniu ciast. Niekonwencjonalne połączenia składników nadają potrawom nowy smak i wygląd.
"Kurki, bób, poziomki - nie tylko pięknie wyglądają kolorystycznie, lecz także fajnie smakują i dobrze się komponują z kaczką. Burak, który kojarzy się z wytrawnymi połączeniami, może być również stosowany w deserach. Można przygotować brownie z burakiem z racji tego, że burak sam w sobie jest słodki. Poza tym nadaje świetny kolor" - tłumaczy Natalia Huzarewicz.
O kreatywność w kuchni można się pokusić szczególnie o tej porze roku, kiedy w sklepach i na bazarach dostępnych jest wiele odmian owoców i warzyw. Wystarczy tylko umiejętnie wykorzystać całą paletę kształtów, kolorów i smaków.
"Ostatnio można też spotkać kwiaty jadalne, które są bardzo fajnym dodatkiem, bo po pierwsze pełnią funkcję ozdobną, po drugie każdy z tych kwiatów smakuje inaczej, niektóre są bardziej kwaśne, inne słodsze. Naturalnie pasują do deserów, bitej śmietany, lodów, ale też do mięs lub ryb" - radzi Natalia Huzarewicz.
Kucharze radzą, by potrawy, które dotychczas były przyprawiane na ostro, wypróbować w wersji słodkiej i odwrotnie. Jako przykład podają kurczaka w sosie waniliowym czy sałatkę owocową z majonezem.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Sfinks: nowe lokale w Zduńskiej Woli i Książu Wielkim
Które miejsca w Warszawie najczęściej odwiedzane?
Nowe korzyści dla klientów Wizz Air
Zaświadczenia z KRK dla wychowawców kolonijnych