Tam restauracje walczą z marnotrawstwem
60 procent śmieci w stolicy Chin stanowią resztki żywności. To dość duży procent, dlatego pekińskie restauracje wypowiedziały wojnę marnotrawstwu jedzenia.
Lokale, które przyłączyły się do kampanii przeciwko wyrzucaniu resztek jedzenia do śmieci, postanowiły serwować mniejsze porcje. Restauratorzy liczą, że w efekcie zmniejszy się ilość odpadków. Kelnerzy będą również zachęcać klientów do zabierania niedojedzonych potraw do domu. Wabikiem ma być podobno gustowne opakowanie z kokardką.
W kampanii bierze udział 10 sieci pekińskich restauracji.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
British Airways dla bojących się latać
Zachodniopomorskie gotowe na przyjęcie turystów
Pizza Dominium rusza z kampanią
Sieci gastronomiczne rozszerzają ofertę