Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Kto zgotował sobie sukces?
W piątek, 14 listopada w Warszawie odbył się finał 6. edycji ogólnopolskiego konkursu kulinarnego "Zgotuj Sobie Sukces" zorganizowanego przez firmę Makro Cash & Carry i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników.
W tym roku najlepsi okazali się Igor Antoszewski i Michał Wester - uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu.
To kolejny sukces kulinarny młodych kucharzy z Wrocławia, ponieważ w ubiegłym roku znaleźli się na podium zajmując w 5. edycji konkursu trzecie miejsce. Druga nagroda w tegorocznej edycji przypadła Piotrowi Archicińskiemu i Marcinowi Krzesińskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie. Trzecie miejsce na podium zajęli Przemysław Kopania i Kamil Przewdziecki z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
W dniu finału 6. edycji konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania przystawki oraz dania głównego z produktów, których wcześniej nie znali. Uczestnicy konkursu otrzymali od jury pudła (tzw. "black box"), w których znalazły się z pozoru proste składniki, w tym między innymi: łosoś norweski, kurczak w całości, pomidory, suszone grzyby, śmietana 36%, mąka oraz dodatki warzywne i owocowe, a także przyprawy. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników 6 porcji dania głównego oraz przystawki. A wszystko w krótkim czasie zaledwie 1,5 godziny.
Potrawy, których przyrządzenie okazało się wyzwaniem z uwagi na pozorną łatwość udostępnionych składników, były oceniane przez członków międzynarodowego jury, w którym zasiedli profesjonalni kucharze. Ich obrady koordynował Zenon Hołubowski - szef kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs. Równocześnie popisy młodych talentów poddawane były ocenie dziennikarzy i krytyków kulinarnych oraz właścicieli restauracji, którzy laureatom z Wrocławia przyznali wyróżnienie, zachwycając się przede wszystkim propozycją drugiego dania. Ocenili je nie tylko jako najlepsze, ale także najładniej podane.
Za najbardziej kreatywny zespół członkowie jury komplementarnego uznali zaś Piotra Archicińskiego i Marcina Krzesińskiego z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ul. Poznańskiej w Warszawie i to im przyznali nagrodę dziennikarzy i krytyków kulinarnych. Jurorzy byli pod wrażeniem purée ziemniaczanego i świetnej knedla ze śliwką zestawionego z chrupiącym kurczakiem, a także przystawki: tatara z łososia, sałatki z kopru włoskiego i czipsów wg własnej receptury.
Michał i Igor - zdobywcy nagrody głównej - zdradzili czym zachwycili członków obydwu składów jurorskich: "Jako przystawkę zaproponowaliśmy: łososia przyrządzonego w technologii sous-vide z emulsją pomidorową, połączyliśmy to z fenkułem i szpinakiem" - tłumaczy Michał Wester, a jego kolega z zespołu Igor Antoszewski opisuje pomysł na drugie danie: "Kurczak sous-vide, roladka z udka kurczaka, purée z kalafiora z wanilią, moskole z pudrem grzybowym, por duszony na maśle i sos musztardowy z pudrem z grzybków".
Obaj zgodnie twierdzą, że o sukcesie zadecydowała także zasada połączenia nowoczesnych technologii i nieskomplikowanych receptur. "Przykładowo użyliśmy niskiej temperatury, która pozwala uzyskać pożądaną konsystencję i soczystość mięsa, jego kolor, smak, który zostaje w środku" - mówi Michał. "Prostota w naszym wykonaniu do propozycja moskola - zwykłego góralskiego placuszka ziemniaczanego, który jest tradycyjnym daniem Podhala i wdzięcznie daje się modyfikować" - dodaje Igor.
Zawód kucharza to dla wszystkich laureatów tegorocznej edycji konkursu doskonały pomysł na przyszłość. Wielu z nich, zapytanych o motywację przy wyborze drogi zawodowej podkreślało jednak, że za tym wyborem stoi towarzysząca im od dziecka pasja do gotowania. Prawie każdy marzy o tym, by w przyszłości prowadzić własną restaurację lub kawiarnię, ale wcześniej chcą się uczyć od najlepszych. Świadomie wybierają drogę w stronę sukcesu. A ten nie przychodzi łatwo i z dnia na dzień. Grzegorz Kazubski, były szef kuchni w Kancelarii Prezydenta RP zauważa, że kucharze są dziś postrzegani jako ciekawa grupa społeczna, która ma coś do zaoferowania. "Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu. Zawdzięczamy to między innymi mediom i kucharzom - celebrytom" - komentuje. Potwierdza to badanie opinii publicznej, w którym aż 83% respondentów uznało profesję kucharza jako cieszącą się uznaniem, a 73 % określiło ją jako atrakcyjną.
Laureaci konkursu kulinarnego Makro otrzymali nagrodę pieniężną w wysokości 10 tys. złotych. Swoim zwycięstwem zapewnili także nagrodę dla opiekuna - 1500 zł oraz nagrody rzeczowe o wartości 7 tys. zł dla szkoły. Nagrodą za drugie miejsce było 6000 zł, zaś za trzecie miejsce - kwota 4000 zł. Do tego nagrody rzeczowe dla szkół i bony na zakupy w Makro dla nauczycieli. Zdobywcy nagrody głównej dołączą też do reprezentacji Polski, która przygotowuje się do kolejnej, międzynarodowej olimpiady kulinarnej w Erfurcie w 2016 roku. Warto wspomnieć, że już w środę 19 listopada, młodzieżowa reprezentacja Polski, składająca się z laureatów poprzednich edycji konkursu, leci do Luksemburga na kulinarne mistrzostwa świata.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział nagrody i wyróżnienia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Skytrax wybrał najlepsze linie lotnicze na
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Wrocław: nowy trzygwiazdkowy hotel
Neckermann znalazł się wśród najsilniejszych marek Superbrands
Net Holiday podwyższa kapitał i gwarancję
PKP InterCity rzuca 65 tys. tanich biletów
Samolot przeleciał przez Atlantyk na oleju po frytkach
Polskie sieci gastronomiczne wchodzą na amerykański rynek
Terminal płatniczy dla partnerów systemu TOM
NIK chce obciążyć biura podróży
Pracownicy branży turystycznej rezerwują taniej
MSZ: ostrzeżenie dla polskich turystów
Ceny hoteli: Sopot droższy od Rzymu