TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Słowenia nieodkryta

Słowenia to jeden z najbardziej górzystych krajów Europy, ponieważ dwie trzecie jej powierzchni pokrywają góry. Praktycznie z każdego miejsca w Słowenii widać choć kilka niewielkich wzniesień, a przy dobrej pogodzie - ośnieżone szczyty gór. W związku z rzeźbą terenu tego kraju chodzenie po górach jest częścią stylu życia prawie wszystkich mieszkańców. Co więcej narodową powinnością każdego mieszkańca tego niewielkiego kraju jest zdobycie najwyższego szczytu kraju Triglava (2864 m. n.p.m.).


Słowenia charakteryzuje się nie tylko bardzo górzystym terenem, ale także tym, iż jest to jeden z najbardziej zielonych krajów w Europie. Do wielkich atrakcji tego kraju należą jaskinie, a wśród nich Postojna, która jest oblężona przez turystów. Warto także odwiedzić Jaskinie Škocjanskie, które są jedynym miejscem w Słowenii wpisanym na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

Stolicą Słowenii jest Lublana.- miasto zamieszkiwane przez niespełna 280 tysięcy osób. Usytuowana jest w samym środku Słowenii, a w związku z niewielką powierzchnią kraju ze stolicy wszędzie jest blisko. Lublana jak na stolicę przystało oferuje wszystkim turystom wiele atrakcji kulturalnych. Jest to także miejsce idealne do spacerów, do których zachęcają malownicze parki i skwery. Inne większe miasta w Słowenii to Maribor, Novo Mesto i Celje.

W tym malutkim kraju na powierzchni niewiele ponad 20 tysięcy km2 mieszają się wpływy kultury włoskiej, austriackiej oraz środkowoeuropejskiej. Widać to m.in. w zwyczajach oraz specjałach kulinarnych Słowenii. Z kuchni austriackiej na stałe do tradycyjnych dań słoweńskich wszedł biały ser (skuta), sznycel wiedeński (dunajski krezek) oraz strudel (zavitek). Z kuchni włoskiej Słoweńcy przejęli risotto oraz kluseczki ziemniaczane gnocci nazywane przez nich njoki, natomiast akcentem węgierskim w narodowej kuchni słoweńskiej jest gulasz. Jeśli chodzi o tradycyjne słoweńskie desery to łasuchy na pewno rozsmakują się w gibanicy, bardzo słodkim warstwowym cieście. Mięsożercy natomiast powinni spróbować tradycyjnej suszonej szynki nazywanej kraški pršut.

Słowenia to nie tylko miejsce na wakacyjne podróże, ale co ciekawe miłośnicy sportów zimowych znajdą w tym położonym nad Adriatykiem kraju także atrakcje zimową porą. W styczniu w okolicach Mariboru odbywają się zawody pucharu świata w narciarstwie alpejskim kobiet. Kibicom skoków narciarskich Słowenia znana jest też na pewno z turnieju, który odbywa się w Planicy. Jednym z wydawnictw opisujących Słowenię jest Zielony Przewodnik Michelin - Słowenia.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Zielony Przewodnik Michelin Słowenia Słowenia Triglava Jaskinie Škocjanskie Lista Światowego Dziedzictwa UNESCO Maribor Lublana Novo Mesto Celje zavitek gnocci njoki kraški pršut restauracje Main Cities of Europe Wydawnictwo Bezdroża przewodnik kulinarny przewodnik po miastach




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję