Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Czego Polacy szukają w menu restauracji?
W ostatnim czasie widać poprawę nawyków żywieniowych wśród Polaków, coraz chętniej rezygnujemy z fast foodowych uczt na rzecz barów sałatkowych, czy iście domowych obiadków. Prawie połowa z nas szuka w menu restauracji propozycji zdrowszych dań.
86 proc. z nas traktuje jedzenie głównie jako przyjemność, atawistyczna potrzeba zaspokojenia głodu odgrywa tu mniejszą rolę. Większość z nas chciałaby zamawiać zdrowsze dania, ale przeszkadzają i w tym uprzedzenia. 69 proc. uważa, że takie potrawy są droższe, 52% twierdzi, że się "nie naje", co ciekawe 41 proc. nawet bez próbowania uznaje zdrową żywność za mniej smaczną.
Raport przygotowany przez Unilever Food Solution na temat trendów związanych z jedzeniem poza domem pokazuje stopniową zmianę nawyków żywieniowych i świadomości coraz większej rzeszy klientów restauracji. Celem badania było zapoznanie się z opinią ludzi na temat zdrowego jedzenia serwowanego w lokalach. Wnioski pokazały, że chętnych na odchudzone menu, wzbogacone o zdrowsze produkty nie zabraknie.
Konsumenci co prawda nie domagają się rewolucyjnych zmian, ale drobne poprawki nie zaszkodzą. 44 proc. klientów restauracji uważa, że dania mogłyby zawierać więcej warzyw. 37% jest za obniżeniem zawartości tłuszczu w potrawach, a 32 proc. uważa, że należy wykorzystywać głównie świeże składniki. Za zmniejszeniem porcji jest 17 proc. (głównie kobiety). 7 proc. chętniej zamówiło by dania grillowane lub pieczone, z wyłączeniem smażonych.
Firma zamierza pomóc właścicielom lokali w przekonstruowaniu dotychczasowego menu. W tym celu Unilever Food Solution proponuje poradnik "Jedzenie kuszące i zdrowe". Zainteresowani znajdą tutaj wiele wskazówek jak przyrządzić najpopularniejsze dania tak aby zachowały swój aromat i smak, a przy tym stały się zdrowsze i bardziej wartościowe.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Długie weekendy listopadowe również
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Bądź miły dla dziewczynek, czyli BUT P@miętnik
Almatur - nowy katalog, nowe atrakcje
Polacy chętniej wyjeżdżają do Meksyku
Świętokrzyska ROT chce szkolić hotelarzy
Gdzie wyjeżdżają Polacy do wakacyjnej pracy?
Wszystkie hotele w Polsce pod jednym numerem telefonu
Zapowiada się nieudany Sylwester
Berlin odnotował wzrost liczby turystów
Kto może organizować wyłacznie turystykę krajową?