TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Czym wyróżniły się polskie lokale?

Kiedy dwa lata temu wprowadzono zakaz palenia tytoniu w miejscach publicznych, właściciele lokali gastronomicznych z obawą patrzyli na przyszłość swojego biznesu.


Tymczasem restrykcyjne przestrzeganie prawa opłaciło się polskim restauratorom. Bowiem Polska została wyróżniona przez Komisję Europejską za walkę z paleniem w miejscach publicznych. Jak wynika z raportu opublikowanego w Brukseli, bierni palacze mogą swobodnie oddychać zarówno w naszym kraju, jak i w Belgii oraz Hiszpanii.

Statystyki mówią same za siebie. W ciągu ostatnich dwóch lat z 46 do 30 procent spadła liczba Europejczyków narażona na dym papierosowy w restauracjach, w transporcie publicznych, czy w miejscach pracy.

Niestety nie wszystkie kraje w Unii tak skrupulatnie przestrzegają prawa o zakazie palenia tytoniu w miejscach publicznych. A najlepiej wiedzą o tym Ci, którzy choć raz odwiedzili greckie wyspy, tętniące własnym życiem, gdzie o stosowaniu się do przepisów prawa raczej nikt nie myśli.

Ponadto jak podkreślają eksperci, wprowadzony zakaz wcale nie zmniejszył obrotów barów i restauracji. Niestety nie spadła też liczba osób palących.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
lokal gastronomiczny prawo bar restauracja Unia Europejska Komisja Europejska UE KE palenie tytoniu zakaz palenia ekspert Bruksela Belgia Hiszpania statystyki restauratorzy


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję