TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Świętokrzyskie: gospodarstwa agroturystyczne stawiają na tradycję

Wykorzystanie w turystyce lokalnych produktów spożywczych może okazać się strzałem w dziesiątkę. Tak uważają właściciele gospodarstw agroturystycznych w Świętokrzyskim. Dla turystów wiejskie jajka czy miód z pasieki za rogiem są prawdziwymi skarbami.


Gospodarstwa agroturystyczne, poprzez wzbogacenie swojej oferty o tradycyjne, lokalne produkty, odpowiadają na współczesne potrzeby wczasowiczów. Na wagę złota okazują się wymagające długiego przygotowania potrawy, które często kojarzą się turystom z wakacjami u babci.

Zupa z pokrzywy czy dzioń rakowski albo kiszka z mięsa to specjały serwowane przez jedno z gospodarstw agroturystycznych w Nowej Hucie koło Rakowa. Przed przyjazdem, goście dopytują, czy aby na pewno będzie im dane skosztować takich specjałów. Sezon trwa tutaj cały rok, a lokalne wyroby cieszą nie tylko Polaków, ale również Holendrów, Egipcjan, czy też Niemców. Ponad połowa turystów odwiedza gospodarstwo ponownie, często goście pojawiają się pierwszy raz z polecenia znajomych.

Innym sposobem na uatrakcyjnienie swojej oferty turystycznej jest rękodzieło artystyczne. Za przykład może posłużyć znana w Nowej Hucie artystka Wisława Jaworska. Jednak w tym roku turystów było mniej. Powodów tego zjawiska można doszukiwać się w braku grzybów. Również gospodarstwo agroturystyczne w Tarczku z tego samego powodu cieszyło się mniejszym powodzeniem turystów niż w zeszłym roku. Ale goście mieli okazję skosztować innych specjałów, przygotowywanych z ekologicznych owoców i warzyw. Gospodarstwo należy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego i oferuje turystom tradycyjne potrawy, np. prazoki (podobne do pure z ziemniaków). Dzieci mają okazję własnoręcznie przygotować masło i pozbierać jajka.

Gospodarstwo ekoagroturystyczne w Jasieniu oferuje turystom regionalną kuchnię, która jest oparta na własnych ekologicznych produktach. Można tutaj spróbować chleba orkiszowego, masła, sera, przetworów z warzyw i owoców. Znajdują się tutaj stare maszyny rolnicze, np. młocarnię, żarna i walce młyńskie.

Według informacji Ośrodka Doradztwa Rolniczego, w województwie świętokrzyskim funkcjonuje 473 gospodarstw agroturystycznych, które oferują łącznie 4513 miejsc noclegowych. Najwięcej tego typu ośrodków ma powiat kielecki - 261. Należy jednak zaznaczyć, że dokładne dane dotyczące liczby gospodarstw agroturystycznych w regionie, są jak na razie niedostępne. Nie wszyscy rolnicy je rejestrują, gminy natomiast nie wyróżniają osobno tej kategorii miejsc noclegowych. Najliczniejszą grupą turystów zainteresowanych tego typu atrakcjami są mieszkańcy Łodzi, Warszawy i Śląska.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Świętokrzyskie gospodarstwa agroturystyczne województwo świętokrzyskie Nowa Huta koło Rakowa Raków oferta turystyczna Świętokrzyskiego lokalne produkty spożywcze rękodzieło tradycyjne potrawy ekologiczne produkty gospodarstwo ekoagroturystyczne w Jasieniu gospodarstwo agroturystyczne w Tarczku miejsca noclegowe Łódź Warszawa Śląsk




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję