Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
- Sprzedawca wycieczek luksusowych
- Szukasz partner? MICE EXPO!
- Specjalista/ka ds turystyki (Warszawa)
- Specjalista ds turystyki
- Kierownik Salonu Fostertravel.pl - Skórzewo...
- Kierownik Salonu Fostertravel.pl - Białystok
- Przewodnik Kulinarny/ Gdańsk
- Lokal W CH Nowa Sukcesja
Kto z Polski jest w przewodniku Michelin
Polskie restauracje zdobywają coraz większe uznanie inspektorów Michelin. W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin "Main Cities of Europe", który dziś ukazał się w Paryżu, warszawski lokal Atelier Amaro został uhonorowany wyróżnieniem Wschodzącej Gwiazdki, co daje spore szanse na zdobycie w przyszłym roku pierwszej w historii naszego kraju gwiazdki Michelin. Do zestawienia trafiły 3 nowe lokale z Polski, z których jeden otrzymał dodatkowo wyróżnienie Bib Gourmand.
W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się 39 polskich restauracji z Warszawy i Krakowa, czyli o 3 więcej niż przed rokiem. W tym roku do przewodnika trafiły 22 restauracje z Warszawy i 17 z Krakowa (w ubiegłym roku było 19 lokali warszawskich i 17 krakowskich). Już samo znalezienie się w przewodniku jest dla restauracji bardzo dużym wyróżnieniem - a dodatkowo w tym roku - warszawska restauracja Atelier Amaro otrzymała wyróżnienie Wschodzącej Gwiazdki oznaczające bardzo duże szanse na zdobycie w przyszłym roku gwiazdki Michelin. Gdyby tak się stało, byłby to pierwszy lokal w Polsce uhonorowany tym symbolem najbardziej pożądanym przez restauratorów z całego świata.
Jeden z lokali opisanych w "Main Cities of Europe 2012" - warszawski Butchery and Wine - otrzymał symbol Bib Gourmand. Warto dodać, że ten lokal znalazł się w zestawieniu po raz pierwszy (pełna lista warszawskich i krakowskich restauracji w załączniku).
Restauracjom opisanym w kulinarnych przewodnikach Michelin przyznaje się:
Sztućce (Łyżka & Widelec) - za wystrój, jakość obsługi, atmosferę lokalu
Bib Gourmand - za stosunek jakości do ceny
Gwiazdki Michelin (których w Polsce jeszcze nie ma żaden lokal) - za walory smakowe potraw
Przewodnik MICHELIN "Main Cities of Europe 2012" opisuje restauracje z 44 miast w 22 krajach: Austria (Wiedeń, Salzburg), Belgia (Bruksela, Antwerpia), Czechy (Praga), Dania (Kopenhaga), Finlandia (Helsinki), Francja (Paryż, Lyon, Strasbourg, Tuluza), Grecja (Ateny), Holandia (Amsterdam, Rotterdam, Haga), Irlandia (Dublin), Luksemburg (Luxembourg), Niemcy (Berlin, Kolonia, Frankfurt, Hamburg, Monachium, Stuttgart), Norwegia (Oslo), Polska (Warszawa, Kraków), Portugalia (Lizbona), Hiszpania (Madryt, Barcelona, Walencja), Szwajcaria (Berno, Genewa, Zurych), Szwecja (Sztokholm, Goteborg), Węgry (Budapeszt), Wielka Brytania (Londyn, Birmingham, Edynburg, Glasgow), Włochy (Rzym, Mediolan, Turyn, Florencja).
W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin znalazło się ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli. Opisane miejsca charakteryzują się różnym stylem, wielkością i zakresem cenowym oferty. Podstawą do ich uwzględnienia w zestawieniu była wcześniejsza wizyta anonimowych inspektorów Michelin, których jedynym zajęciem jest właśnie ocenianie i przygotowywanie rekomendacji na potrzeby przewodnika. "Main Cities of Europe 2012" przedstawia łącznie 287 restauracji z jedną gwiazdką, 74 lokale z dwiema gwiazdkami i 15 trzygwiazdkowych. Ponadto 250 restauracji zdobyło wyróżnienie Bib Gourmand (szczegóły w załączniku).
W aktualnej edycji "Main Cities of Europe" warto zwrócić uwagę, że dwie restauracje - Gourmet Restaurant Silvio Nickol z Wiednia oraz Maaemo z Oslo - pojawiły się w Czerwonym Przewodniku, otrzymując od razu po 2 gwiazdki Michelin. Dwie europejskie stolice zyskały po dwa nowe lokale, które Michelin rekomenduje, przyznając jedną gwiazdkę - Alcron i Degustation Bohême Bourgeoise z Pragi oraz ateńskie Funky Gourmet i Galazia Hytra. Zaskoczeniem może być Kopenhaga, którą wyróżniono 4 nowymi restauracjami z jedną gwiazdką. Jednak prawdziwym liderem został Paryż z 11 nowymi lokalami, które zdobyły jedną gwiazdkę.
Czerwony Kulinarny Przewodnik Michelin jest wydawany od ponad 100 lat. Restauracje oceniają anonimowi inspektorzy. Czerwony przewodnik jest pierwszym przewodnikiem kulinarnym na świecie - numerem jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak też historii i reputacji.
Zielony Przewodnik Michelin jest stworzony z myślą o podróżujących, którzy pragną odkrywać kulturalne i naturalne dziedzictwo poszczególnych regionów, miast i krajów. Wydawany jest także w polskiej wersji językowej.
Amber Room | 4 symbole sztućców |
Pod Gigantami | 4 symbole sztućców |
Atelier Amaro (dołączyła w tym roku) | 3 symbole sztućców, RISING STAR |
Belvedere | 3 symbole sztućców |
Michel Moran - Bistro de Paris | 3 symbole sztućców |
Platter by Karol Okrasa | 3 symbole sztućców |
San Lorenzo | 3 symbole sztućców |
Różana | 3 symbole sztućców |
AleGloria | 3 symbole sztućców |
Tamka 43 (dołączyła w tym roku) | 3 symbole sztućców |
Concept | 2 symbole sztućców |
Dom Polski | 2 symbole sztućców |
La Rotisserie | 2 symbole sztućców |
Rubikon | 2 symbole sztućców |
La Table | 2 symbole sztućców |
Rozbrat 20 | 2 symbole sztućców |
U Fukiera | 2 symbole sztućców |
Flik | 2 symbole sztućców |
Butchery & Wine (dołączyła w tym roku) | 1 symbol sztućców, Bib Gourmand |
Boathouse | 1 symbol sztućców |
Qchnia Artystyczna | 1 symbol sztućców |
U Kucharzy | 1 symbol sztućców |
Restauracje, które wypadły z zestawienia | Rodzaj wyróżnienia w 2011 |
Michel’s Brasserie | 2 symbole sztućców |
Trzy Rybki | 3 symbole sztućców |
Copernicus | 3 symbole sztućców |
Wentzl | 3 symbole sztućców |
Ancora | 2 symbole sztućców |
Unicus (dołączyła w tym roku) | 2 symbole sztućców |
Resto Illuminati (dołączyła w tym roku) | 2 symbole sztućców |
Szara | 2 symbole sztućców |
Cyrano de Bergerac | 2 symbole sztućców (w 2011 3 symbole sztućców) |
Pod Baranem | 2 symbole sztućców |
Jarema | 2 symbole sztućców |
Trufla (dołączyła w tym roku) | 1 symbol sztućców |
La Campana | 1 symbol sztućców |
Farina | 1 symbol sztućców |
Wesele | 1 symbol sztućców |
Miód Malina | 1 symbol sztućców |
Kawaleria | 1 symbol sztućców |
Del Papa | 1 symbol sztućców |
Restauracje, które wypadły z zestawienia | Rodzaj wyróżnienia w 2011 |
Pod Różą | 3 symbole sztućców |
Szara Kazimierz | 2 symbole sztućców |
C.K. Dezerter | 1 symbol sztućców |
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Kraków i Warszawa w Michelinie
[2012-03-14 16:25 84.38.26.*]
a gdzie inne miasta? Poznan, Gdansk? Czy naprawde jest u nas tak zle? odpowiedz »
Kraków i Warszawa w Michelinie
[2012-03-14 17:24 83.238.170.*]
Inspektorzy chyba w Trufli byli sami, bo lokal ma zdecydowanie za małą obsługę i kuchnię jak na swoją wielkość, ale jedzenie faktycznie zasługuje na wyróżnienie. La Campana, Miód Malina i Wesele są poniekąd w jednej ręce. Gratulacje! odpowiedz »
Kraków i Warszawa w Michelinie
[2012-03-14 21:11 159.205.102.*]
Imspektorzy po prostu nie znają innych miast, lub do nich nie trafili... i być może zajadą któregoś pieknego popołudnia do Wrocławia , Poznania, Gdańska czy Łodzi, to i tak w życiu (przynajmniej tym moim) nie trafią do Zomościa, Sandomierza czy Krynicy. A gdzie takie miasteczko jak Chojnów i moja restauracja - ale Was wszystkich Drodzy Czytelnicy tego portalu serdecznie zapraszam: www.duszka.com.pl - Szczepan Woźny. odpowiedz »
Kraków i Warszawa w Michelinie
[2012-03-17 21:52 91.219.115.*]
Krakowska restauracja "Wesele" jest lokalem, ktory juz dawno nie figuruje na liscie polecanych restauracji Krakowa! Jedzienie odgrzewane, oczekiwanie trwa w nieskonczonosc, a obsluga jest niekompetentna i bardzo wolna! Zwlaszcza podczas obslugiwania grup jest okropnie! W "Miod malina" lepiej, ale dla grup zbyt malo przestrzeni! Zdecydowanie odradzam wizyte w tych lokalach! odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dział hotele, pensjonaty:
Długie weekendy listopadowe również
Starsze aktualności:
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Kraków Airport podsumowuje miniony
Niezły wynik lotniska w
Boeingi 737 MAX 9 uziemione w
Chorwacja z delikatnym wzrostem przyjazdów z
Pasażerowie odzyskują siły w samolotach
Jakie prawa mają pasażerowie w UE
Zmiany na stanowisku w andels Hotel Cracow
Euro 2012 nie przyniosło zysków polskim firmom?
Ceny w biurach podróży wciąż wzrastają
Wyjątkowa restauracja przyciąga tłumy gości
Beatyfikacja - pielgrzymi rezygnują
Sieć hotelowa wprowadza nowinki
Czego nie wolno przywozić z zagranicy