TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Będzie szkoła dla winiarzy!

W Zielonej Górze powstaje technikum, które będzie kształciło kelnerów, szefów kuchni oraz winiarzy.


We wrześniu Wojewódzki Ośrodek Dokształcania Zawodowego otworzy czteroletnie technikum gastronomiczne. Jest to oferta dla tegorocznych absolwentów gimnazjów, którzy chcą zdobyć konkretny zawód.

Leszek Jastrubczak, dyrektor szkoły oraz pomysłodawca nowych kierunków kształcenia przyznał - Ostatnio jak grzyby po deszczu wyrastają restauracje, jadłodajnie, bary szybkiej obsługi i cateringi, kawiarnie, bary kawowe, cukiernie. Ale brakuje w tej branży fachowców z dyplomami, ludzi przedsiębiorczych, znających języki. Będziemy współpracować z firmami z zagranicy, chcemy, żeby uczniowie tam zdobywali doświadczenie.

Szkoła będzie kształcić w trzech kierunkach: kelner, szef kuchni oraz winiarz. Absolwenci technikum nie powinni mieć problemów ze znalezieniem atrakcyjnej pracy w Polsce i za granicą. Dodatkowo szkoła będzie uczyć, jak otworzyć i prowadzić własny biznes.

Nowością na rynku edukacyjnym w regionie będzie kształcenie w zawodzie kelner i winiarz.

Jastrubczak wyznał - Rzadko można spotkać w restauracji profesjonalnego kelnera, w większości obsługują nas osoby, które trafiły do tego zawodu z przypadku. My chcemy tę niszę wypełnić. Dlatego mierzymy dużo wyżej - chcemy kształcić kelnerów, którzy z powodzeniem poradzą sobie w ekskluzywnych lokalach w całej Europie.

Uczniowie będą mieć lekcje savoir-vivre'u i psychologii, aby sprawnie przeprowadzić rozmowę z najbardziej wybrednym klientem, doradzić dobór wina, przygotować przyjęcie oraz zarządzać zespołem. Dyrektor Jastrubczak dodaje - Dobry kelner musi mieć prezencję. Nauczymy ich, jak dbać o swój image. W tym pomogą im ich koledzy ze szkoły, którzy wkrótce zostaną zawodowymi fryzjerami i kosmetyczkami.

Szefowie szkoły uważają, że winiarz to specjalizacja, która doskonale wpisuje się w tradycje winiarskie Zielonej Góry. Szkoła będzie współpracować ze znanymi winiarzami z regionu. Praktyki będą się odbywać w winnicach Danuty Krojcig, Mirosława Kuleby oraz Kingi Koziarskiej, a także w niemieckich, czeskich i francuskich winnicach. Tam uczniowie będą uczyć się uprawy winorośli oraz przetwarzania owoców. Technikum będzie także kształcić kiperów. Wśród nauczycieli będą wykładowcy ze szkół i uczelni rolniczych.

Karol Gajewski, doktor nauk rolniczych, przyszły nauczyciel w WODZ przyznaje - Kierunek powstaje w najlepszym momencie, produkujemy jedne z najlepszych win w Europie, od niedawna możemy je wprowadzać na rynek. Będą potrzebni specjaliści. W przyszłości chcemy, by szkoła miała własną winnicę albo podpisała kontrakt na dzierżawę z jednym z winiarzy. Bo w tym fachu najbardziej liczy się praktyka.

Szkoła będzie kształcić również w kierunku szef kuchni. Jastrubczak wyznaje - Oprócz tego, że absolwent będzie świetnym kucharzem, będzie musiał być dobrym menedżerem. W szkole przyszli kucharze będą biegle "poruszać się" w kuchni orientalnej, wschodniej, europejskiej i bardziej domowej - polskiej i ukraińskiej.

W tym roku WODZ skorzystał z unijnej dotacji w wysokości 86 tys. euro na modernizację oferty edukacyjnej w zakresie żywienia i gastronomii. Do czerwca w szkole mają się pojawić nowe pracownie gastronomiczne.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
szkoła dla winiarzy technikum gastronomiczne szef kuchni winiarz kelner Wojewódzki Ośrodek Dokształcania Zawodowego Zielona Góra w Zielonej Górze Leszek Jastrubczak winnice Karol Gajewski szkoły gastronomia w Polsce Polska winiarska kiperów szkola


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję