Wigilia z restauracji. Polacy coraz bardziej wygodni?
Ilość restauracji proponujących klientom zakup potraw na wigilijną kolację rośnie wręcz lawinowo. Wszystko przez duże zainteresowanie, które z roku na rok przekłada się na rzesze nowych klientów, którzy gotowi są skorzystać z takiej oferty. Czy świąteczna krzątanina przechodzi powoli do historii?
Przygotowanie kolacji wigilijnej dla całej rodziny, oznacza konieczność spędzenia w kuchni wielu godzin. Polacy coraz częściej zapracowani i obarczeni całą listą obowiązków starają się uniknąć tej konieczności. Szybsze i znacznie bardziej wygodne wydaje się zamawianie gotowych dań z lokali gastronomicznych. Klienci chcą mieć zagwarantowane, że wszystko się uda, a potrawy smakować będą tak jak w lokalu.
Ilość restauracji, które oferują świąteczne menu sukcesywnie wzrasta. Rozszerza się również oferta, która poza tradycyjnymi daniami coraz częściej zawiera także dodatkowe propozycje. " Jeszcze kilka lat temu na palcach jednej ręki można było policzyć restauracje, które oferowały wigilijny catering. Teraz z trudem znaleźć można firmy, które świątecznych dań nie mają w swojej ofercie" - zauważa Michał Gardas z firmy cateringowej WedleGustu.
Oferty z pośród których mogą wybierać klienci są bardzo zróżnicowane. Korzystanie z restauracyjnego menu nie należy jednak do najtańszych. W katowickim Sowwa Dinner kilogram uszek kosztuje 90 zł, pierogi z kapustą i prawdziwkami 2 zł za sztukę, a za porcję kapusty z grzybami należy zapłacić 5 zł. Na WedleGustu.pl zamówić można smażonego karpia (10 zł/200g), na wagę pierogi z kapustą i grzybami (12zł/500g), ale również zupę grzybową (7 zł/porcja). Przygotowanie tych samych potraw w domu jest o wiele tańsze, pochłania jednak trochę czasu.
Restauracje oferują też całe zestawy, skomponowane w wigilijne menu. Wszystko zależy od rodzaju wybranego menu i ilości zamawianych potraw. W VIP Catering w Katowicach zestaw wigilijny można kupić już od 20 zł, a dania przygotowane przez kucharzy z restauracji Strzecha Polska - 35 zł. Zamówić można również świąteczne wypieki lub kompot z suszonych owoców.
Zamawiając potrawy wigilijne w cateringu nie trzeba tez martwić się o dowóz potraw. Firmy cateringowe rozszerzają swoje usługi i proponują nawet nakrycie do stołu w domu klienta. Za dodatkową opłata, pracownicy zabiorą brudne naczynia po zakończonej kolacji.
Polacy coraz chętniej korzystają z usług restauratorów. Kilka lat temu dla wielu takie rozwiązanie było nie od pomyślenia. Dziś zmieniające się tempo życia powoduje, że nowe rozwiązania zyskują zwolenników. "Ludzie coraz więcej pracują i ciężko wysupłać kilka dni na zakupy, a potem przygotowywanie potraw, które jest przecież czasochłonne" - zauważa Michał Gardas.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział badania rynku i analizy:
Wakacje nad Bałtykiem lepsze niż przed
ETC: Turystyka potrzebuje systemu zarządzania
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Popularny kurort stawia na gastronomię
Wezyr Holidays z inicjatywą do współpracujących z nim agencji turystycznych
ULC ustalił stawkę opłat terminalowych
Nowy dyrektor w Horwath HTL Polska
Wakacje dla singielki - porad kilka
Traveliada.pl - Wakacyjne propozycje dla maturzystów.
Pizza Dominium - pięćsetna restauracja online
Telefon Bezpieczeństwa dla turystów zagranicznych
Ceny w hotelach w (prawie) całej Europie maleją
Czego boją się pasażerowie czarterów?
Polska jako marka. Promocja kraju nieskuteczna?
Pływające Sushi nie podoba się Starostwie
Dziwne powody opóźnień samolotów
Snow&Sun VAL THORENS 3 Doliny - 600kmTras! SkipasFREE Wszystko W Cenie TYLKO 149