TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Wigilia z restauracji. Polacy coraz bardziej wygodni?

Ilość restauracji proponujących klientom zakup potraw na wigilijną kolację rośnie wręcz lawinowo. Wszystko przez duże zainteresowanie, które z roku na rok przekłada się na rzesze nowych klientów, którzy gotowi są skorzystać z takiej oferty. Czy świąteczna krzątanina przechodzi powoli do historii?


Przygotowanie kolacji wigilijnej dla całej rodziny, oznacza konieczność spędzenia w kuchni wielu godzin. Polacy coraz częściej zapracowani i obarczeni całą listą obowiązków starają się uniknąć tej konieczności. Szybsze i znacznie bardziej wygodne wydaje się zamawianie gotowych dań z lokali gastronomicznych. Klienci chcą mieć zagwarantowane, że wszystko się uda, a potrawy smakować będą tak jak w lokalu.

Ilość restauracji, które oferują świąteczne menu sukcesywnie wzrasta. Rozszerza się również oferta, która poza tradycyjnymi daniami coraz częściej zawiera także dodatkowe propozycje. " Jeszcze kilka lat temu na palcach jednej ręki można było policzyć restauracje, które oferowały wigilijny catering. Teraz z trudem znaleźć można firmy, które świątecznych dań nie mają w swojej ofercie" - zauważa Michał Gardas z firmy cateringowej WedleGustu.

Oferty z pośród których mogą wybierać klienci są bardzo zróżnicowane. Korzystanie z restauracyjnego menu nie należy jednak do najtańszych. W katowickim Sowwa Dinner kilogram uszek kosztuje 90 zł, pierogi z kapustą i prawdziwkami 2 zł za sztukę, a za porcję kapusty z grzybami należy zapłacić 5 zł. Na WedleGustu.pl zamówić można smażonego karpia (10 zł/200g), na wagę pierogi z kapustą i grzybami (12zł/500g), ale również zupę grzybową (7 zł/porcja). Przygotowanie tych samych potraw w domu jest o wiele tańsze, pochłania jednak trochę czasu.

Restauracje oferują też całe zestawy, skomponowane w wigilijne menu. Wszystko zależy od rodzaju wybranego menu i ilości zamawianych potraw. W VIP Catering w Katowicach zestaw wigilijny można kupić już od 20 zł, a dania przygotowane przez kucharzy z restauracji Strzecha Polska - 35 zł. Zamówić można również świąteczne wypieki lub kompot z suszonych owoców.

Zamawiając potrawy wigilijne w cateringu nie trzeba tez martwić się o dowóz potraw. Firmy cateringowe rozszerzają swoje usługi i proponują nawet nakrycie do stołu w domu klienta. Za dodatkową opłata, pracownicy zabiorą brudne naczynia po zakończonej kolacji.

Polacy coraz chętniej korzystają z usług restauratorów. Kilka lat temu dla wielu takie rozwiązanie było nie od pomyślenia. Dziś zmieniające się tempo życia powoduje, że nowe rozwiązania zyskują zwolenników. "Ludzie coraz więcej pracują i ciężko wysupłać kilka dni na zakupy, a potem przygotowywanie potraw, które jest przecież czasochłonne" - zauważa Michał Gardas.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja Wigilia catering dostawa gastronomia pierogi barszcz kolacja tradycja WedleGustu.pl




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję