Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


O papierowych serwetkach w restauracjach
Europejczycy są bardzo rozrzutni jeśli chodzi o korzystanie z papierowych serwetek - tak wynika z badań zleconych przez Tork, markę należącą do firmy SCA, przeprowadzonych w sześciu krajach europejskich. Badanie pokazało, że ponad połowa respondentów w kawiarniach lub restauracjach używa znacznie więcej serwetek niż to konieczne, choć jednocześnie oceniają samych siebie jako świadomych ekologicznie. Najwięcej serwetek zużywa się w Szwecji, a najoszczędniejsi okazują się Polacy.
Ankiety wypełniło ponad 6000 użytkowników w Niemczech, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Francji, Polsce i Holandii. Badanych zapytano o ich nawyki dotyczące zużywania serwetek oraz ich stosunek do środowiska. Dla ponad połowy respondentów (52%) ochrona środowiska okazuje się mieć duże lub bardzo duże znaczenie. Jedna trzecia pytanych potwierdziła, że ich zdaniem zużycie serwetek jest ogólnie zbyt wysokie.
Pomimo tego wielu Europejczyków postępuje wbrew deklaracjom: 53% ankietowanych przyznaje się do tego, że w restauracji korzysta ze zbyt dużej ilości serwetek - zwłaszcza wtedy, gdy korzystanie z serwetek nie wiąże się z dodatkowymi wydatkami. Z kolei w domach tylko mniej niż jedna czwarta respondentów korzysta z serwetek w większym stopniu, niż wskazuje na to rzeczywista potrzeba.
Badanie Tork ujawniło znaczne różnice między krajami. Szwedzi są najbardziej rozrzutni: 67% z nich przyznaje się do korzystania ze zbyt dużej ilości serwetek w restauracjach. Najoszczędniejsi za to są Polacy - tylko 41% z nas zużywa więcej serwetek, niż potrzebujemy. Do tego samego przyznaje się 52% Niemców, którzy w tym zestawieniu wypadają mniej więcej pośrodku, a jednocześnie wynik ten najbardziej kontrastuje z prośrodowiskowymi deklaracjami. Ochrona środowiska jest bowiem ważna lub bardzo ważna dla 65% badanych Niemców, którzy pod tym względem niewiele ustępują Francuzom (66%).
Różnice w zachowaniu występują nie tylko pomiędzy krajami, ale także w poszczególnych grupach wiekowych. W wyniku badania okazało się, że więcej serwetek zużywają młodzi ludzie: aż 63% Europejczyków w grupie wiekowej pomiędzy 15. a 22. rokiem życia przyznaje, że zużywa więcej serwetek, niż rzeczywiście potrzebuje, podczas gdy uczestnicy badania między 56. a 70. rokiem życia przyznają się do tego zaledwie w 40%.
Według badanych, troska o zmniejszenie zużycia papierowych serwetek powinna leżeć głównie po stronie restauratorów. Tego zdania jest 45% Niemców i Holendrów, 25% Szwedów i prawie jedna trzecia badanych Polaków.
Komentarz eksperta: "Badanie pokazuje, że konsumenci nie zawsze działają zgodnie z deklarowaną postawą", mówi Wojciech Nizio, kierownik do spraw produktu i rynku z firmy SCA Hygiene Products, będącej właścicielem marki Tork. "Ponieważ każdy może być odpowiedzialny tylko za swoje zachowania, jako wiodący dostawca produktów papierniczych w Europie czujemy się zobowiązani do opracowania takich rozwiązań, które będą sprzyjać zmniejszaniu ilości odpadów. Z tego powodu opracowaliśmy system N4 do serwetek dyspenserowych Tork. Serwetki i dozowniki są tak zaprojektowane, aby klient jednym ruchem wyciągał zawsze tylko jedną serwetkę. To proste rozwiązanie minimalizuje zużycie serwetek co najmniej o 25%".
O badaniu:
Badanie zostało przeprowadzone na zlecenie marki Tork między 1 a 8 marca 2012 przez niezależny instytut badawczy Cint / Snabba Svar. Przebadanych zostało 6159 osób w sześciu krajach: Szwecji, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Francji, Polsce i Holandii.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział badania rynku i analizy:
WTTC: Turyści mówią o zrównoważonej turystyce, ale co
Które paszporty są
Najlepsze prace magisterskie
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Polska na Targach ITB w Berlinie - sukces to za dużo powiedziane?
Niecodzienne zdarzenie na lotnisku
Polacy odkrywają nowe lądy w turystyce
Polak wiceprzewodniczącym zarządu EASA
Turyści nie zobaczą słynnego posągu
Nie taki Dreamliner straszny jak go malują?
UE: Prawa pasażerów pełne luk?
Zagrożenie dla ruchu lotniczego
Browar świętuje narodziny królewskiego potomka
Amadeus podpisuje umowę z Orbitz Worldwide