Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Niebieskie menu w Warszawie
Władze warszawskiej dzielnicy Ochota uruchomiły pilotażowy projekt pod nazwą "Niebieskie menu", skierowany do osób chorych na cukrzycę, stosujących diety lecznicze lub walczących z nadwagą. Włodarze chcą, żeby w restauracjach pojawiły się informacje o gramaturze i wartości odżywczej wszystkich potraw (czyli o kaloryczności oraz zawartości białek, tłuszczów i węglowodanów).
Urzędnicy wyjaśniają, iż pomysł ma ułatwić życie między innymi diabetykom leczącym się insuliną, którzy muszą obliczać dawki leku uwzględniając wielkość i skład posiłku. Jeśli w menu nie ma informacji o gramaturze i składzie odżywczym, jest to dla chorych utrudnienie.
Według naczelnika ochockiego Wydziału Zdrowia i Spraw Społecznych Macieja Sotomskiego udział w projekcie będzie dla właścicieli lokali dobrowolny i bezpłatny. Lokale, które przystąpią do akcji, podpiszą z władzami dzielnicy porozumienie o współpracy. Następnie opłaceni przez urząd dietetycy przeliczą menu pod kątem składu i wartości odżywczych poszczególnych dań. Drzwi restauracji realizujących projekt "Niebieskie menu" zostaną oznaczone specjalnymi naklejkami. Urząd zajmie się także promocją akcji. Będzie ona nagłaśniana poprzez plakaty i ulotki z adresami restauracji oraz informację na stronie internetowej dzielnicy. Do współpracy zaproszono również Fundację Edukacji Zdrowotnej oraz miesięcznik "Diabetyk". Władze miasta mają nadzieję, że do projektu przystąpi większość restauracji.
Ochockim lokalom pomysł się podoba. Do projektu zamierza przystąpić między innymi restauracja Latający Kufer przy ul. Bajkowej. Według jej menadżera, w menu jest podana gramatura potraw, nie będzie więc problemu z podaniem wartości odżywczych.
"Niebieskie menu" pojawi się w warszawskich restauracjach już w pierwszym kwartale 2012 roku.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Niebieskie menu
[2011-12-28 17:28 178.37.121.*]
Kraków także powitałby chętnie taką inicjatywę. Co na to krakowscy rajcy?
Maryan odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Agenci zawyżają ceny wycieczek?
Ruszył konkurs Najwyższa Jakość Targów EuroGastro 2013
B&B Hotels zbuduje nowy obiekt
Sopockie Spa w Sheratonie poszerza ofertę o nowe zabiegi
II etap konkursu na Gdański Produkt Turystyczny
Frankfurt: Pasażerowie utkną na lotnisku do piątku
Zapoznaj się z nowym rozkładem PKP
British Airways - do 40% taniej
Pałacyk Ewy Braun magnesem na turystów?