Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Prowadzenie punktu z biletami lotniczymi - Łódź
- Specjalista ds. Turystyki Gdańsk
- Zainwestuję pasywnie w biuro podróży lub projekt...
- Szkolenie dla pilotów wycieczek
- Praca w biurze podróży - organizacja wyjazdów...
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Salon Firmowy BP Rainbow w Olkuszu szuka doradcy
- Pilot wycieczki szkolnej
- Rekrutujemy i zapraszamy do Zespołu!...
- Praca w Turcji


Recepta na sukces najlepszej restauracji na świecie
2012-10-29Od trzech lat, na pierwszym miejscu w rankingu San Pellegrino, obejmującym 50 najlepszych restauracji świata, znajduje się Noma w Kopenhadze. Dziś lokal przyjmuje rezerwacje już na styczeń 2013 roku, gdyż wszystkie terminy do końca roku są już zajęte. Co spowodowało, iż restauracja odniosła tak niebywały sukces?
r e k l a m a
Restauracja, która zlokalizowana jest na parterze odremontowanego XVIII-wiecznego magazynu na końcu kanału Christianshavn w starej dzielnicy o tej samej nazwie, serwuje między innymi mrówki i sos z pasikoników.
Restaurację prowadzi 34-letni Rene Redzep - kucharz uwielbiający eksperymenty. Obecnie w menu, jakie przygotował dla swoich gości, znajdują się trzy rodzaje mrówek. Podobno bardzo smaczne.
- To tabu. Ludzie byli przerażeni - powiedział Redzep o wprowadzeniu mrówek do menu. Na początku podawano je żywe, jednak kiedy czerwony przewodnik Michelin przyznał restauracji tylko dwie gwiazdki, rozczarowany szef usunął kontrowersyjne danie z karty. Obecnie serwowane są w jednej z przystawek i deserze "Borówki i mrówki", a zespół kucharzy udoskonala danie z grillowanych porów, które wcześniej marynowano w sfermentowanej gęstej paście z połówek żółtego grochu.
- Specjały Nomy będą wykorzystywać procesy bakteryjne i drożdże, które "zmieniają chemiczny skład żywności" - szef kuchni mówi o prowadzonych obecnie doświadczeniach.
Z kolei koniki polne, po poddaniu ich fermentacji, wchodzą w skład dwóch przystawek w postaci sosu przypominającego sos z ryby. Restauracja wędzi również mięso, robi pikle, octy i inne przetwory oraz produkuje własne destylaty alkoholowe.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Kolejny sportowy minister
Starsze aktualności:
Kultowa, rzymska atrakcja turystyczna będzie
Nowy hotel Radisson Hotel Group w
USA najpotężniejszym rynkiem
Thomas Cook kupiony przez
Dolny Śląsk podsumowuje promocję
Otwarcie Mercure Szczyrk
Flatigo ubezpiecza swoich użytkowników
MF w sprawie podatku VAT dla biur podróży
Wzrasta ryzyko w branży turystycznej
DARMOWY E-BOOK "Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych"!
Targi Regiony Turystyczne Na Styku Kultur zapraszają
Europejscy przewoźnicy na krawędzi?
airberlin - większa prowizja dla agentów
Mierzeja Kurońska czeka na turystów
Porty Lotnicze odrabiają straty
Rosja wprowadzi zakaz dla przewoźników z UE?
Pracuja ktos na stanowicku specjalisty w TUI? pilne