Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Atrakcje Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku
Tegoroczny Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku odbędzie się w dniach 9-12 sierpnia 2012 w Poznaniu. To już szósta edycja imprezy, która z roku na rok przyciąga coraz większe rzesze mieszkańców i turystów - smakoszy.
Centrum wydarzeń, jak co roku - będzie poznański Stary Rynek - to tu ustawione zostaną kramy ponad 120 wystawców oferujących przysmaki ze wszystkich regionów Polski i Wielu Krajów Europy i Świata. Tutaj też stanie scena, na której od piątku do niedzieli gościć będą szefowie kuchni i znane osobowości kulinarne a wieczorami zabrzmi folk, jazz, klasyka i blues.
Wśród wystawców Jarmarku Dobrego Smaku nie zabraknie producentów wysokiej jakości polskich przysmaków - będą poznańskie szare kluchy, wędzone i smażone ryby z Milicza, sery zagrodowe z Wielkopolski, Dolnego Śląska, Podhala i Podlasia, tradycyjne nalewki, piróg biłgorajski i wiele innych smakołyków ze wszystkich regionów naszego kraju.
Mnóstwo pokus czeka jednak również na smakoszy o bardziej kosmopolitycznych podniebieniach, wśród nich bretońskie ostrygi, węgierskie wędliny, przetwory czy cudownie słodki sękacz - kürtöskalács, litewskie czarne chleby i kindziuki, francuskie galettes, piwa belgijskich trapistów, hiszpańskie oliwy, suszone pomidory i ser halloumi z Cypru oraz wina ze wszystkich chyba regionów winiarskich starego kontynentu.
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku to jednak dużo więcej niż jarmark. W tym roku festiwalowa scena ruszy w piętek 10 sierpnia. W ciągu dnia odbywać będą się na niej pokazy kulinarne szefów kuchni znanych i mniej znanych poznańskich restauracji oraz autorów programów kulinarnych. Swój kulinarny kunszt zaprezentują m.in: Krystian Szopka z poznańskiego Sheratona, Maciej Kowalak z restauracji Pod Pretekstem, Szymon Sławiński z Kuchni dl Dragona, poznańscy Sushimasterzy oraz Grzegorz Łapanowski z Kuchni+ i Tomasz Jakubiak doskonale znani widzom Kuchni+ i TVN.
Wieczorami zabrzmi muzyka. Od lat stanowi ona pozostający nieco w tle ale starannie zaplanowany element Festiwalu. Organizatorzy nie zapraszają tu gwiazd znanych z pierwszych miejsc list przebojów ale starają się by i muzyka była w dobrym smaku i w interesujący sposób komponowała się z pozostałymi elementami OFDS. W tym roku muzycznie zaprezentują się m.in.: Kapela z Orliczka - pełna żywiołu i energii siedmioosobowa formacja etno-folkowa czerpiąca garściami z folkloru wielkopolskiego, męski kwartet wokalny Melody Lovers oraz młoda poznańska formacja Flou balansująca na granicy stylów funk, pop i soul.
Od kilku edycji edukacja smaku najmłodszych staje się coraz ważniejszym elementem festiwalu. W sobotę i niedzielę Katia Roman Trzaska, prowadząca program Litte Chef w Kuchni+ i założycielka szkoły gotowania o tej samej nazwie poprowadzi warsztaty smaku - kulinarne zabawy edukacyjne dla dzieci w wieku 4-8 lat. Dzieci dowiedzą się o tym ile smaków może mieć pomidor, skąd bierze się olej i co to znaczy produkt lokalny. Poprzez pyszną zabawę w kuchni poszerzamy kulinarne horyzonty dzieci i szczepimy zainteresowanie kulinariami jako częścią kultury w której wyrastają. Warsztaty odbędą się w Museum Cafe na dziedzińcu Muzeum Archeologicznego w Poznaniu.
Zajęcia dla najmłodszych na Ogólnopolskim Festiwalu Dobrego Smaku przygotowuje też stowarzyszenie Światowid z Łubowa. W namiocie na starym rynku dzieci zaprojektują opakowania słodkich krówek, dowiedzą się wszystkiego o życiu pszczół i smakach miodu oraz wezmą udział w warsztatach rękodzieła.
Dorośli również będą się mogli wiele nauczyć. Dla chcących zgłębić tajniki najpopularniejszych trendów w kuchni a przy tym dobrze zjeść przygotowaliśmy dla arcyciekawe wydarzenia:
W festiwalową sobotę o 14.00 poznański Sheraton zaprasza na pokaz kulinarny i degustację z szefem kuchni. Motywem przewodnim spotkania będzie kuchnia śródziemnomorska z elementami kuchni fusion. Goście będą mieli okazję podpatrzeć sposoby przyrządzania swoich ulubionych potraw, dowiedzieć się na czym polega przygotowywanie dań w stylu fusion oraz poznać tajniki pracy profesjonalnych kucharzy. Na zakończenie Szef Kuchni zaprosi uczestników wydarzenia do skosztowania przygotowanego specjalnie na tą okazję menu
Chwilę później Restauracja Toga ugości tych wszystkich, którzy nie boją się zapytać "Ale co chodzi z tym Sous-Vide?" Technika przygotowywania potraw w próżni, w niskich temperaturach, choć znana od lat dopiero teraz szturmem zdobywa najlepsze kuchnie na świecie. Szefowie kuchni zgodnie zachwycają się nad efektami pracy z tą techniką. Jak smakuje łosoś "ugotowany" w 50 stopniach lub cielęcina "duszona" w próżni przez trzy dni? No i czy można to zrobić w domu? Prezentacja techniki sous-vide połączona z obszerną degustacją w sobotę o godzinie 19.00.
Dzień wcześniej, w piątkowy wieczór w godzinach 19.00-23.00 Restauracja Kuchnia Dla Dragona zapraszana na Live Show i kolację, których tematem będą potrawy jednogarnkowe. Kulinarne emocje zapewni szef kuchni - Szymon Sławiński.
Tegorocznym partnerem hotelowym Festiwalu są poznański Hotel Sheraton i mieszcząca się w nim Restauracja Fusion. To w Sheratonie zatrzymają się wszyscy goście specjalni Festiwalu. Restauracja Fusion przez cztery dni prowadzić będzie swą plenerową filię na poznańskim Rynku by i tam mieszkańcy miasta i turyści skosztować mogli wspaniałych dań na co dzień serwowanych w hotelu. Szef kuchni restauracji Fusion Krystian Szopka wielokrotnie zaprezentuje swój kunszt kulinarny na scenie Festiwalu. Zaprosi on też Kapitułę Dobrego Smaku - jurorów konkursu Polska Nalewka Roku - na obiad przed rozpoczęciem ich trudnych obrad. Hotel zaprasza również na pokaz kulinarny w stylu kuchni śródziemnomorskiej i kuchni fusion z degustacją w sobotę o godzinie 14.00 w restauracji Fusion. Również w hotelu Sheraton odbędzie się posiedzenie jury konkursu Polska Nalewka Roku 2012. To tutaj jurorzy pod przewodnictwem Piotra Bikonta - wśród nich dyrektor hotelu Marco Foelske - skosztują dziesiątek nalewek zgłaszanych do konkursu. Warto przypomnieć, że Hotel Sheraton Poznań był partnerem hotelowym pierwszej edycji Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku w roku 2007.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Długie weekendy listopadowe również
Sierpień będzie lepszy od
Dział targi, konferencje, workshop:
Polska zyskuje w
Nowe Trendy w Turystyce już za
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
BiletyAutokarowe.pl wzbogacają ofertę
Korea Północna otwiera granice
Hotelarzu! Żyj w przyjaźni z Facebookiem.
Sieci McDonalds wyrośnie w Polsce konkurencja?
Warunki pogodowe utrudniły wczorajsze loty
Travelport udostępnia rozszerzoną wersję aplikacji Travelport Smartpoint
Travelport rozszerza współpracę z kontrahentami
Konkurs Turystyczne Odkrycia 2012
Kilka zmian w formule targów turystycznych
Jednak będą loty z Bydgoszczy do Warszawy
Awaria systemu uszczęśliwiła podróżnych