TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Kuchnia molekularna - azot zamiast piekarnika

Jak będzie w przyszłości wyglądała nasza kuchnia? Być może zwykły makaron zastąpi ten w aerozolu, a kawior będzie smakować jak pomarańcze? Wszystkie te i inne sztuczki zaprezentują studenci Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.


Dziś Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego przy ul. Jordana 19 w Zabrzu otwiera swoje podwoje dla ciekawskich.

Tajnikiem kuchni molekularnej jest wykorzystanie wiedzy naukowej w przyrządzaniu typowych dań o czystym smaku w niezwykłych zestawieniach. W taki sposób gotuje się między innymi w hiszpańskiej restauracji El Bulli, gdzie miejsca zarezerwowane są na rok do przodu.

Tylko dzisiaj, dań kuchni molekularnej można spróbować na Wydziale Zdrowia w Zabrzu, który świętuje właśnie swoje dziesiąte urodziny. Specjały przygotują studenci zdrowia publicznego i dietetyki.

Podczas niezwykłych prezentacji i dyskusji, uczestnicy imprezy dowiedzą się między innymi jakiej jakości jest dostępne na naszym rynku mleko, czy też który olej jest najlepszy do smażenia. Chętni będą mieli możliwość poddania się analizie składu swojego ciała i uzyskania porady specjalisty od żywienia. Festiwal nauki zakończy się o godzinie 16.30.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Zabrze Wydział Zdrowia Publicznego Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu El Bulla restauracja kuchnia molekularna studenci dzieci dania kuchni molekularnej dietetycy porady dietetyków prezentacja kuchni molekularnej festiwal nauki specjalista od żywienia żywienie




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję