Ogłoszenia
Ogłoszenia
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Rezydent Turystyczny - praca w Grecji.
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Podniebna restauracja
Najdłuższy rejs samolotem może trwać nawet kilkanaście godzin. Co w tym czasie mają nam do zaproponowania linie lotnicze w ramach swojego bufetu?
Okazuje się, że wszystko zależy od wybory linii lotniczej i od ceny biletu, który zakupiliśmy. Im wyższa, tym lepsza jakość i więcej.
Tanie linie lotnicze, którymi podróżujemy zwykle na krótkich odcinkach trasy z reguły nie wliczają posiłków czy napojów w cenę biletu. Powód prosty - automatycznie wzrosła by nasza okazyjna cena. Zatem nie ma mowy o darmowym smakołyku, w zamian już po starcie możemy kupować do woli. Oszczędni skazani są więc na burczenie w brzuchu.
Inaczej jest gdy lecimy liniami rejsowymi. Tutaj obowiązkowo dostajemy posiłek. W zależności od długości lotu, może to być zwykły batonik i coś do picia, po pełny obiad, czy kolację.
Przykładowo nasz narodowy przewoźnik LOT na trasach transkontynentalnych w zależności od godziny wylotu serwuje dwa posiłki: śniadanie lub kolację oraz obiad. Z kolei przez cały czas trwania podróży można prosić o darmowe napoje bezalkoholowe. Na niektórych trasach stewardzi podają alkohol, ale zdarza się też, że jest on dodatkowo płatny. Na rejsach średniego zasięgu pokładowe menu ulega zmianie co tydzień, na rejsach długodystansowych co miesiąc.
Linie lotnicze w dobie kryzysu odchudzają nie tylko pasażerów. Zarząd jednej z linii lotniczych przyznał, że serwując o 20-proc. mniejsze porcje dla pilotów i stewardess jest w stanie zaoszczędzić nawet 140 mln funtów rocznie. Inna amerykańska linia lotnicza rezygnując z serwowania oliwek na pokładach swoich samolotów, oszczędza 500 tys. dolarów rocznie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Dział dla turystów:
Katowice Airport ostrzega przed
IGHP: początek roku tradycyjnie przyniósł hotelom niską
Starsze aktualności:
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
II Olimpiada Umiejętności
Na katowickim lotnisku wylądował książę Bahrajnu
Jak Polacy organizują wyjazdy?
Targi Lato 2011: nowy sezon turystyczny rozpoczęty
Teraz zaoszczędzisz na bilecie
Ferie tańsze niż w ubiegłym roku
Które hotele przyjazne rodzinie?
Air India traci przez billboardy
Pracownicy Rainbow Tours piszą artykuły
Lista TOP-owych hoteli w Polsce
Wirtualny spacer po Mazowszu Zachodnim
Początek maja przyniósł wzrosty cen