TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Tajniki zawodu kucharza

Ponad 80% Polaków uważa, że zawód kucharza cieszy się w naszym kraju uznaniem. Jednocześnie, co drugi z nas twierdzi, że aby zostać dobrym kucharzem, należy ukończyć profesjonalną szkołę lub kurs przygotowujący do zawodu. Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie Makro Cash & Carry zapytał Polaków, co sądzą o zawodzie kucharza. Opublikowany raport poprzedza finał IV edycji ogólnopolskiego konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych i hotelarskich "Zgotuj sobie sukces".


W zeszłorocznym badaniu opinii publicznej za atrakcyjny zawód kucharza uznało 73% respondentów. W tym roku, aż 83% Polaków wskazało tę profesję, jako cieszącą się uznaniem. Na pytanie, czy "zawód kucharza/kucharki cieszy się w Polsce uznaniem?" twierdzącej odpowiedzi udzieliło aż 86% najmłodszych respondentów (grupa wiekowa 18-24). To bardzo dobry wynik, bo organizowany przez MAKRO od 4 lat konkurs kulinarny "Zgotuj sobie sukces" jest adresowany właśnie do młodzieży. Każdego roku w Polsce organizowanych jest kilkadziesiąt konkursów dla profesjonalnych, czynnych zawodowo kucharzy. W skali kraju nasz konkurs jest jedynym skierowanym do młodych adeptów sztuki kulinarnej, w którym ocenia międzynarodowe jury z udziałem członków Światowego Stowarzyszenia Kucharzy - zauważa Grzegorz Kazubski, szef Centrum HoReCa w MAKRO.

Michał Sławik, laureat pierwszej nagrody w III edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces" w 2011 roku potwierdza, że w ostatnim czasie bardzo wiele się zmieniło. - Zawód kucharza jest bardziej szanowany, gotowanie natomiast stało się sztuką, a nie tylko rzemiosłem. Zauważa też, że umocnienie wizerunku kucharza, jako zawodu szanowanego zawdzięczamy panującej modzie na gotowanie i wszechobecnym programom poświęconym tematyce kulinarnej. - Ludzie muszą patrzeć na dobre jedzenie w telewizji, żeby się do niego przekonać... I w ten sposób odkrywają, że jest coś innego niż tylko pierogi ruskie i kotlet schabowy. Programy i konkursy kształcą gusta kulinarne wszystkich Polaków - podsumowuje Michał Sławik.

Opinię młodego, zdolnego kucharza potwierdza raport opinii publicznej. Ponad połowa badanych przez Homo Homini Polaków odpowiedziała, że programy kulinarne faktycznie zachęcają do samodzielnego gotowania. Jednocześnie, co trzeci z nas nie daje się wodzić na pokuszenie i nie zmienia gustów kulinarnych pod wpływem mediów. Wśród osób, które w programach kulinarnych dostrzegają zachętę do samodzielnego gotowania, najwięcej jest mieszkańców dużych miast - aż ¾ osób w tej grupie badanych. Co czwarty mieszkaniec dużego miasta oraz co piąty mieszkaniec wsi i małego miasta (do 50 tys.) uznał, że programy kulinarne nie mają wpływu na ustalone już zwyczaje żywieniowe.

Programy kulinarne w radiu czy telewizji rzeczywiście nie pozostają bez znaczenia, ale ich odbiorcami są przede wszystkim zwykli ludzie, nie profesjonaliści. Zdaniem Grzegorza Kazubskiego kucharze postrzegani są jako ciekawa grupa społeczna. - Wszyscy chcą dziś gotować, a my jako kucharze mamy coś do zaoferowania. Znacząco wzrósł prestiż naszego zawodu. Zawdzięczamy to mediom i kucharzom - celebrytom.
Oczywiście, każdy może gotować - mówi dalej Grzegorz Kazubski z MAKRO. Wiele znanych postaci medialnych i amatorów dobrej kuchni zaskoczyłoby niejednego szefa kuchni swoimi talentami. Ale konkursy kulinarne takie jak "Zgotuj sobie sukces" to giełda talentów
i możliwość zaprezentowania swoich kompetencji. Często już na tym etapie otwierają się pierwsze drzwi do kariery zawodowej.

Raport Homo Homini wskazuje, że połowa z nas ceni szefów kuchni za smaczne potrawy (51,8%) i profesjonalizm (18,5%). Nie bez znaczenia pozostają wrażenia estetyczne (9,5%), a także oryginalność (8,9%) i pomysłowość potraw (7,1%).

Za kilka lat szef kuchni będzie jednym z najbardziej poszukiwanych zawodów - prognozuje znany kucharz i celebryta Robert Sowa1. Z kolei Grzegorz Kazubski podkreśla, że kucharz to po prostu mistrz w swoim fachu. Kazubski zdradza też swój przepis na sukces w zawodzie - Aby osiągnąć tytuł mistrzowski, potrzebne są następujące składniki: na początek pasja - 20% i wiedza - 30%. Kiedy już je mamy, należy sukcesywnie dodawać do tej mieszanki ciężką pracę i konsekwencję - 50%.







Badanie opinii publicznej pokazało, że nie mamy jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy dobry kucharz musi profesjonalnie przygotować się do zawodu - skończyć szkołę gastronomiczną lub specjalistyczny kurs. Wprawdzie 57% ankietowanych powiedziało TAK, to jednocześnie przeciwnego zdania jest aż 39% badanych. Grzegorz Kazubski uważa, że wiedza wyniesiona z dobrej szkoły jest nieodłącznym elementem w karierze na szefa kuchni. - Gotowanie jest jak muzyka - aby pięknie grać, trzeba najpierw poznać nuty. Jeśli kucharz ma dobre zaplecze, zna zasady i są one na dobrym poziomie - później w kuchni może stać się prawdziwym wirtuozem potraw.

Szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości przy MAKRO podkreśla, że uczniowie polskich szkół o profilu gastronomicznym mogą śmiało konkurować z młodzieżą z innych krajów. Potwierdziła to tegoroczna olimpiada kulinarna, która odbyła się w dniach 6 - 7 października w Erfurcie. Polska ekipa przywiozła z Niemiec brązowy medal.

Ogólnopolskie badanie opinii "Polacy o zawodzie kucharza" zostało zrealizowane w dniach 26 - 27 września 2012 r. na losowej, reprezentatywnej próbie 1095 dorosłych Polaków przez Instytut Badania Opinii Homo Homini na zlecenie MAKRO Cash & Carry, organizatora IV edycji konkursu "Zgotuj sobie sukces".

W wiosennych eliminacjach do konkursu udział wzięło 56 zespołów ze szkół o profilu gastronomiczno - hotelarskim w całej Polsce. Do półfinału zakwalifikowały się 24 dwuosobowe ekipy, spośród których jury wyłoni 12 finalistów. Ci ostatni powalczą o nagrodę główną - 10 000 zł i staż w ekskluzywnej kuchni w zagranicznym hotelu oraz nagrody dla szkoły.

Szczegóły dotyczące półfinału i finału konkursu oraz uroczystej gali znane będą w połowie listopada bieżącego roku.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
kucharz zawód gastronomia lokal gastronomiczny restauracja badanie opinii publicznej Makro Cash & Carry grupa wiekowa Grzegorz Kazubski szef Centrum HoReCa w MAKRO Horeca makro Światowe Stowarzyszenie Kucharzy konkurs kulinarny Michał Sławik progra




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję