Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Japońska kuchnia na liście UNESCO
Ochrona dziedzictwa niematerialnego przez UNESCO ma na celu zachowanie zwyczajów, przekazu ustnego, wiedzy i umiejętności oraz związanych z nimi przedmiotów i przestrzeni kulturowej. W środę na listę została wpisana japońska kuchnia washoku.
Niebanalny smak potraw kuchni washoku zapewniają metody przygotowania dań, oraz piąty po słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim smak - tzw. "umami". Japońskie jedzenie zostało docenione także za wysokie walory zdrowotne, które uzyskiwane są dzięki stosowaniu kompozycji ryb czy warzyw. Dzięki decyzji komitetu, kuchnia japońska dołączyła do wpisanych już wcześniej na listę kuchni francuskiej, meksykańskiej czy śródziemnomorskiej.
W samej Japonii dania washoku cieszą się na nowo coraz większą popularnością. Przeprowadzone badania potwierdziły, że blisko połowa japonek przygotowuje tego typu potrawy w swoich domach częściej, niż robiły to 10 lat wcześniej.
Poza japońską kuchnią, w trakcie ostatniej sesji UNESCO na listę niematerialnego dziedzictwa wpisano również czowkan, czyli tradycyjny azerski sport konny. Przypomina on nieco polo, ale ilość osób które kultywują go w oryginalnej formie ciągle spada. Sport był uprawiany przez nomadów, jednak rosnąca ilość migracji i urbanizacja powodują, że tradycja zaczyna wymierać.
Sesja UNESCO w Baku potrwa do soboty. Istnieje szansa, że do zakończenia obrad na listę zostaną wpisane kolejne zabytki niematerialnego dziedzictwa kultury. Wszystko po to, aby tradycjom zapewnić lepszą ochronę i przetrwanie dla przyszłych pokoleń. UNESCO swoimi działaniami stara się również promować bogactwo kulturowe na świecie.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział badania rynku i analizy:
Najlepsze prace magisterskie
Wakacje nad Bałtykiem lepsze niż przed
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
VI Podlaskie Targi Turystyczne za nami
Nowoczesne rozwiązania w ośrodkach SPA
Hotelarz odpowie na negatywną opinię gościa - rozwiązanie HRS
Awaria systemu sparaliżowała brytyjskie lotniska
Wizz Air wyleasinguje samoloty od Goshawk Aviation
Krwiobus przed gdańskim Hiltonem
Samolot zawrócił, bo pijany Polak się awanturował
2ways dołącza do grona touroperatorów
Wygoda Travel ma powody do radości
Ilu gości skorzystało w maju z obiektów noclegowych?
W Hiszpanii powstaje europejskie Las Vegas
Adam Gessler gotuje z Euro 2012 w tle
easyJet znalazł w Polsce sobowtóra Księcia Williama
W jego bagażu znaleziono broń i worki na zwłoki
Kto był w Tunezji w hotelu "MEDI SEA"