Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista Obsługi Ruchu Turystycznego Gorzów...
- Reise hit- poszukujmy pracownika
- Specjalista ds. Sprzedaży Ofert...
- Pilot wycieczek/rezydent lotniskowy
- SPECJALISTA DS.TURYSTYKI - PRACA ZDALNA
- Praca 100 % zdalna, sprzedaż z ledów internetowych
- Sun & Fun Holidays zaprasza do teamu...
- Manager Działu Relacji z Klientem i Obsługi...
- Kierownik biura podróży
- Specjalista ds Turystyki
Zobacz także
Konferencja TURYSTA 2025 za nami
Wrocław trafi do przewodnika Michelin
ECTAA: Projekt reformy dyrektywy turystycznej oderwany od rzeczywistości
Warsaw Presidential Hotel z zakazem
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też gastronomia
Zmiana sekretarza generalnego Światowej Organizacji Turystyki
Myślisz o firmie cateringowej? To ważne
2012-12-19Catering jest niczym innym jak kompleksową obsługą gastronomiczną. Dotyczy organizacji przyjęć, imprez, bankietów oraz konferencji. Dobry catering jest na wagę złota, dlatego rozwinąć skrzydła w tym biznesie wcale nie jest tak łatwo.
r e k l a m a
Do założenia firmy cateringowej wymagany jest wpis do ewidencji. Konieczne do prowadzenia tego typu biznesu jest również pozwolenie sanepidu i Państwowej Straży Pożarnej. Aby je zdobyć powinniśmy urządzić i wyposażyć lokal zgodnie z obowiązującymi wymogami sanitarno-higienicznymi.
Aby uzyskać pozwolenie należy:
- uzyskać pozytywną opinię działu Nadzoru Zapobiegawczego, dotyczącą projektu zakładu, który przede wszystkim nie może służyć za miejsce zamieszkiwania lub noclegu ani prowadzenia działalności nie związanej z określonym zakresem produkcji i obrotu artykułami spożywczymi. Od 16.12.2002 r. zaczęło obowiązywać rozporządzenie Min. Infrastruktury z dnia 12.04.2002 r., w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. z 2002 r.; nr 75, poz. 696)
- po wykonaniu projektu odbywa się odbiór budynku. Jeżeli protokół z wizji nie wnosi zastrzeżeń, wydawana jest decyzja pozwalająca na rozpoczęcie działalności.
Przedsiębiorca sam wykonujący pracę musi mieć aktualną książeczkę sanepidowską.
W przypadku zatrudnienia pracowników należy:
- wypisać skierowania imienne dla każdego z pracowników na badania wstępne do lekarza medycyny pracy,- podpisać na minimum rok umowę, najczęściej bezpłatną, z lekarzem prowadzącym gabinet medycyny pracy lub przychodnią świadczącą takie usługi;
- na podstawie tych dokumentów, po przeprowadzeniu badań, pracownik dostanie od lekarza zaświadczenie o dopuszczeniu go do pracy;
- dopilnować aby każdy z pracowników miał aktualną książeczkę sanepidowską.
Problematykę wymogów sanitarnych dla działalności gastronomicznej reguluje ustawa "o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia "(Dz.U. z 2001 r. Nr 63, poz. 634, z późn. zm.). Zgodnie z jej treścią za działalność gastronomiczną uznaje się produkcję i obrót środkami spożywczymi. Ustawa mówi, że środki spożywcze nie mogą być szkodliwe dla zdrowia lub życia człowieka, zepsute ani sfałszowane. Opisuje ona takie zagadnienia jak: teren zakładu, budynek, instalacja, oświetlenie, wentylacja, rozmieszczenie funkcji, szatnie, toalety, woda pitna i na potrzeby gospodarcze.
Bardzo ważna z punktu widzenia czystości lokalu, w którym przygotowywana jest żywność cateringowa jest wyłożenie ścian glazurą oraz zakup mebli kuchennych ze stali nierdzewnej. Istotna dla utrzymania higieny pracy jest wentylacja pomieszczenia, dlatego powinny posiadać odpowiednią wysokość (w części produkcyjnej min. 3,2 m). Okna w zakładzie produkcyjnym powinny być umieszczone na takiej wysokości, by bez problemu można było je otworzyć. Jeszcze przy sporządzaniu projektu pomieszczeń trzeba znaleźć miejsce na przynajmniej trzy zlewy (do mycia produktów spożywczych, blach i naczyń oraz rąk) i na urządzenia chłodnicze.
Wymogi sanitarne ściśle określają również sposób sortowania naczyń i sprzętu pomocniczego do artykułów różnych asortymentów. Należy wydzielić w kuchni odrębne stanowiska pracy do przygotowywania różnych grup półproduktów.
Wszyscy pracownicy firmy cateringowej muszą mieć aktualne książeczki zdrowia. Ważnym elementem wyposażenia biznesu jest odpowiednio przystosowany do przewozu jedzenie samochód. Powinien być łatwo zmywalny wewnątrz, a na zewnątrz należy umieścić widoczne logo firmy cateringowej. W pojeździe powinna znajdować się również chłodnia.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
S3 gotowa w całości. Pomorze Zachodnie czeka na czeskich
Cel: Innowacje, Technologie i Zrównoważony Rozwój w
Dział prawo i podatki:
Zakaz reklamy piwa uderzy nie tylko w branżę piwowarów. Ucierpi też
Przedłużony ruch bezwizowy do
Turysta może otrzymać zwrot całości ceny, nawet jeśli skorzystał z części
Starsze aktualności:
Jakie wyzwania dla hoteli w
Greckie lotniska obsłużyły więcej pasażerów, niż przez cały ubiegły
eSky rozbudowuje aplikację
Zakopane znów przeżyje
Długie weekendy w 2025 zachęcają do
Powstaje wielka grupa serwisów
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Ranking atrakcyjności turystycznej państw. Gdzie lepiej nie jechać?
Zarejestruj się na Targi EuroGastro 2013 już dziś
Michelin ocenił nie tylko restauracje
Krwiobus przed gdańskim Hiltonem
Samolot zawrócił, bo pijany Polak się awanturował
Gdzie na shopping - turystyka zakupowa na świecie
Grupa Żywiec: Co piją polskie kobiety?
Japońska kuchnia na liście UNESCO
Ilu gości skorzystało w maju z obiektów noclegowych?
W Hiszpanii powstaje europejskie Las Vegas
