Wielkie gotowanie kwaśnicy w Żywcu
W dniach 10-12 sierpień w Żywcu odbyła się dziewiąta edycja Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy. Podczas wielkiego wspólnego gotowania i degustacji regionalnej potrawy - kwaśnicy uczestnicy dzielili się swoimi umiejętnościami.
W tym roku gotowanie kwaśnicy uczono obecnością Tomasza Zubilewicza, któremu pomagała Małgorzata Handzlik, Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Żywcu Marek Regel. Tradycyjnie wszyscy wrzucali składniki do wielkiego kotła w nadmiar skrupulatny sposób. Nad jej smakiem czuwała Barbara Czul - organizator imprezy.
Na stoiskach znaleźć można było kiełbaski, żeberka, kwaśnicę na baraninie, słodkości. Na scenie wystąpili: Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski, Budka Suflera. Nocną porą odbyła się dyskoteka prowadzona przez Radio Bielsko. Dodatkową atrakcją była parada ponad 2000 motocyklistów ulicami Żywca.
W trzecim dniu Festiwalu odbył się konkurs kulinarny na ugotowanie kwaśnicy według oryginalnego przepisu. Wzięły w nim udział trzy restauracje: Hotel Alpin Szczyrk, Zajazd Pilchówka Wisła, Restauracja Magillo Kraków. Wygrała Restauracja Hotelu Alpin. Jury VIP wybrało swojego zwycięzcę, Restaurację Magillo.
Impreza jest doskonałą okazją do promowania regionu oraz tradycji kulturowych górali Beskidu Żywieckiego i Śląskiego.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział dla turystów:
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Biura podróży nadal na celowniku UOKiK`u
Benefis Adama Małysza w Zakopanem: będzie dodatkowy pociąg
Nowa oferta TUI: "W TUI wiosną rabaty rosną"
Gdzie i z kim najchętniej wybierali się turyści w kwietniu br.?
Europejskie Tanie Linie Lotnicze na plusie
Tajlandia bezpieczna dla turystów?