Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. turystyki
- Zainwestuje w biznes braza turystyczna
- Koordynator Procesów Franczyzowych
- Kraków - Specjalista ds. Turystyki
- SPECJALISTA DS OBSŁUGI KLIENTA
- Pilot na wycieczkę do Wiednia
- kierownik turnusu rehabilatycyjnego/wczasy
- STAŻ- ITAKA JASTRZĘBIE ZDRÓJ
- ITAKA JASTRZĘBIE ZDRÓJ- SPECJALISTA DS TURYSTYKI
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA


Browary chcą rozwoju gastronomii
2013-12-03Ogłoszono, analizujący kondycję europejskiej i polskiej branży hotelarsko-gastronomicznej, raport Ernst & Young. Został on przygotowany na zlecenie Europejskiego Stowarzyszenia Browarów oraz Europejskiego Stowarzyszenia Restauracji, Hoteli i Kawiarni (HOTREC).
r e k l a m a
Raport obejmuje statystyki zebrane w latach 2000-2010. Inicjatorem publikacji raportu w Polsce jest Związek Browary Polskie.
Branża hotelarsko-gastronomiczna w 2010 roku wygenerowała 1,7% PKB. W 31 krajach wziętych pod uwagę w raporcie w sektorze HoReCa zatrudnienie znalazło 16,6 mln osób, co stanowi 7,8% wszystkich miejsc pracy w europejskiej gospodarce. W Polsce, w tej gałęzi zatrudnienie znalazło około 411 tys. osób, co daje 2,6% wszystkich zatrudnionych. Wpływy budżetowe z sektora Horeca, z tytułu VAT-u, akcyzy, składek w 2010 roku wyniosły 1,5 mld euro.
Branża HoReCa to także istotny partner biznesowy dla ważnych dla europejskiej gospodarki sektorów.
Teza o współzależności branży gastronomicznej i piwowarskiej potwierdza się także na gruncie polskim. . W naszym kraju piwo jest drugą grupą produktów generujących obroty w gastronomii. Jest także najchętniej zamawianym napojem w lokalach gastronomicznych. Statystyczny Polak wypija ponad 90litrów złocistego trunku rocznie. Nie przekłada się to jednak na wyniki jego sprzedaży w barach, restauracjach czy pubach. W Polsce sprzedaż piwa w gastronomii stanowi 10% rynku, podczas gdy w Czechach jest to 50% a w Portugalii 70% rynku.
"Zamierzeniem przemysłu piwowarskiego jest współdziałanie z gastronomią, w celu poprawy i rozwoju tego sektora, a tym samym zwiększenie dotarcia do konsumenta i promowanie działań ukierunkowanych na poprawę jakości usług świadczonych w punktach gastronomicznych. Jesteśmy świadomi roli, jaką gastronomia pełni w polskiej gospodarce oraz w tworzeniu i propagowaniu kultury piwa, dlatego dołożymy starań, aby w jak największym stopniu rozbudzić jej potencjał, co przyniesie korzyść każdej ze stron" - skomentował prezes Związku Browary Polskie Tomasz Bławat.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
IGGP: Żadna z sił polityczna nie dba o branżę
Decyzji w sprawie transakcji na rynku dostaw
Stanowisko Rzecznika MŚP w sprawie
Zmarnowane pieniądze z KPO? Trwają kontrole i śledztwo
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Decyzja UOKiK w sprawie
Małopolska promowana w
WARS testuje płatności
Starsze aktualności:
Gdzie Polacy latali sami na
Jak Polacy jeżdżą na
Nowa trasa z łódzkiego
Air France z bezpłatnym
OLX zachęca do turystycznej pomocy
Booking.com nie może żądać najniższych
Południe Polski apeluje o nieodwoływanie
Krakowskie lotnisko będzie promować Małopolskę
Zgniłe jabłka psują wizerunek branży turystycznej
Niemieccy kontrolerzy ruchu lotniczego chcą podwyżek!
Solaris: rekordowa sprzedaż w 2011
Ofensywa sieci oferującej kebaby
Charytatywna kawiarnia w Warszawie
Polska najbardziej gościnnym krajem świata? Niestety nie
Gdzie podróżować, aby się nie udusić?
Będzie porozumienie w sprawie Przewozów Regionalnych?
System SART - jak wygląda wdrożenie i współpraca?
Produkty Kaldewei w Eko-hotelu Scala w Mediolanie