TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Hiszpania kusi turystyką kulinarną?

Wzrasta liczba turystów, którzy ze względu na lokalna kuchnię wybierają Hiszpanię na miejsce swojego wypoczynku.


Według danych zaprezentowanych przez Instytut Studiów Turystycznych, w ubiegłym roku Półwysep Iberyjski odwiedziło 7,5 mln zagranicznych turystów, którzy przyjechali spróbować miejscowych dań.

Z przeprowadzonych badań wynika, że Hiszpania jest coraz częściej celem podróży gastronomicznych. Odbywają się one przez cały rok, a turyści głównie wybierają miejscowości słynące z dobrej kuchni. Nandu Jubany, właściciel znanej katalońskiej restauracji, położonej z dala od turystycznych szlaków wyjaśnia fenomen hiszpańskiej kuchni. "W mojej rodzinie reprezentuję trzecie pokolenie kucharzy. Myślę, że sukcesem mojej restauracji jest połączenie nowoczesności z tradycją" - powiedział.

Hiszpańskie dania są zaraz po włoskich drugimi najbardziej lubianymi przez Europejczyków. Zaś kuchnia Półwyspu Iberyjskiego jest uważana za jedną z najzdrowszych.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Hiszpania Półwysep Iberyjski kuchnia turystyka kulinarna więcej wzrost turyści dania




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję