TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Restauracje szykują się do świąt

Wielu właścicieli niemal cały rok czeka na miesiąc, kiedy to przychody restauracji potrafią wzrosnąć dwu, a nawet trzykrotnie. Firmowe wigilie, cateringi, zamówienia na wynos - czy ten rok okaże się równie hojny?


Wiadomo, iż kryzys gospodarczy nie oszczędził gastronomii, ale cieszące się renomą restauracje nie narzekają na brak ruchu w okresie przedświątecznym. - Niektórzy goście z powodu braku miejsc firmowe wigilie zaczęli organizować już w listopadzie - mówi Paweł Zyner, właściciel łódzkiej Anatewki. Standardowa kolacja świąteczna kosztuje w jego restauracji 85 zł, poza potrawami kuchni żydowskiej imprezom towarzyszy odpowiednia oprawa i kolędowanie na żywo. Biorąc pod uwagę ceny obowiązujące w polskich lokalach, ten zdaje się niewiele odbiegać od średniej. Najtańsze przyjęcia można zorganizować już od 40 zł za osobę, ale na przykład w warszawskiej restauracji U Fukiera wigilijna kolacja kosztuje przynajmniej sto złotych więcej. Wrocławskie Monidło proponuje gościom kilka zestawów menu. W najtańszym (za 65 zł od osoby) znajdziemy pierogi lub zupę grzybową, smażonego karpia z ziemniakami i kapustą oraz świąteczne ciasto. W zestawie za 89 zł pojawia się dodatkowo mini tarta z kruchego ciasta z kurkami, karpia zastępuje zaś łosoś w płatkach migdałów, a tradycyjną babkę - gruszki zapiekane z orzechami. W ostatnich latach na rynku pojawiło się też sporo firm oferujących tani catering. W przedświątecznym okresie po ich ofertę częściej sięgają duże firmy organizujące przyjęcia na ponad 100 osób.

Ponieważ konkurencja na rynku jest duża, restauracje prześcigają się w uatrakcyjnianiu oferty, dzieje się tak również pod wpływem sugestii klientów. Mogą one dotyczyć menu, a również dodatkowych usług. Na wigilijnych stołach, poza tradycyjnymi śledziami, czy karpiem, coraz częściej pojawiają się kotlety schabowe, krewetki, a nawet sushi. Firmowa kolacja może obejmować także wręczanie paczek dla dzieci czy upominków dla uczestników, czasami przybiera formę imprezy urozmaiconej koncertem, występem iluzjonisty, czy pokazem sztucznych ogni lub wręcz staje się wspólnym wyjazdem integracyjnym.

Z oferty restauracji korzystają nie tylko firmy, ale również osoby prywatne. Jest kilka powodów, dla których wolimy kupić wigilijne potrawy, niż samodzielnie je przyrządzać. - Zmiana zachowań konsumenckich, sposobu życia, wygoda, brak czasu - wymienia Izabella Borowska, menadżer ds. gastronomii z IDB Consulting. Oferta gastronomiczna coraz częściej zastępuje domowe gotowanie, dlaczego inaczej miałoby być w przypadku świąt? Młodsze pokolenia wprowadziły nowe zwyczaje - kupowanie gotowych potraw jest modne, w pewien sposób świadczy o naszych materialnym statusie i zaradności, a nie jak dawniej o braku umiejętności i lenistwie. - Goście restauracji najczęściej decydują się na potrawy, których przygotowanie jest czasochłonne: pierogi, ryby w galarecie, pasztety. Niektórzy zamawiają u nas wszystkie świąteczne potrawy - potwierdza Paweł Zyner. W ubiegłym roku z oferty restauracji skorzystało około tysiąca osób, ta liczba powinna powtórzyć się w tym miesiącu.

Naprzeciw restauratorom wychodzi zmiana zachowań i otwartość konsumentów, gastronomia musi jednak odpowiednio wykorzystać ten potencjał. Choć cena nadal jest ważna, klienci coraz częściej zwracają uwagę na jakość. Są świadomi, iż potrawy przygotowane z produktów wysokiej klasy muszą odpowiednio więcej kosztować. - Święta są raz w roku. Chcę, aby bożonarodzeniowy bigos smakował jak u mojej babci, a z szynki nie ciekła woda - mówi Piotr Lewandowski zamawiający świąteczne dania w restauracji. Na tegoroczny catering przeznaczył kwotę 500 zł. - Może to dużo, ale nie prowadząc na co dzień gospodarstwa pewnie tyle samo musiałbym wydać na zakupy - dodaje. Faktycznie, podobną sumę przeciętna rodzina poświęci na zakup świątecznej żywności. Miłośnicy gigantycznych zakupów będą dojadać świąteczne potrawy jeszcze w Sylwestra, młodzi coraz częściej po świątecznej kolacji wyruszą na górskie stoki lub wycieczkę do ciepłych krajów. Tak właśnie z biegiem lat zmieniają się polskie zwyczaje.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracje gastronomia przychody restauracji święta Boże Narodzenie Wigilia służbowa Wigilia w restauracji firmowa Wigilia catering kryzys gospodarczy Paweł Zyner Anatewska kuchnia impreza impreza integracyjna najtańsze przyjęcia przyjęcie wigilijne przyjecie świąteczne cennik kolędowanie polskie lokale U Fukiera Monidło smażony karp menu wigilijne menu ciekawe oferty atrakcyjna oferta pokaz sztucznych ogni koncert urozmaicona oferta Izabella Borkowska IDB Consulting oferta gastronomiczna goście restauracji klienci preferencje świateczne potrawy




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję