TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Inspektorzy w lokalach gastronomicznych

Sezon wakacyjny w pełni. Fiskus już zapowiedział wzmożone kontrole drobnych przedsiębiorstw pod kątem wydawania paragonów za sprzedane usługi. Z kolei inspektorzy z wojewódzkich placówek Inspekcji Handlowej zapowiadają wzmożone kontrole lokali gastronomicznych w miejscowościach turystycznych.


Rzeczniczka Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów Małgorzata Cieloch apeluje, by kupując różnego rodzaju potrawy szczególnie w takich barach, które ustawiane są wyłącznie na okres turystyczny zwrócić baczniejszą uwagę na warunki sanitarne, w których posiłki zostały przygotowane.

Pod lupę kontrolerów trafią bary, restauracje oraz budki z jedzeniem zlokalizowane w najpopularniejszych o tej porze roku nadmorskich i górskich miejscowościach turystycznych.

Rzeczniczka dodaje też, że z roku na rok kontrole sanitarne wykazują coraz mniej nieprawidłowości w przygotowywaniu i serwowaniu w lokalach potraw klientom. Przypomina też konsumentom, że posiłki niespełniające ich wymagań można reklamować.

W ubiegłym roku inspektorzy odkryli kilka przypadków nieprawidłowości w wadze potraw, okazało się, że część restauratorów serwowało dania o mniejszej wadze, niż ta zadeklarowana.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
sezon wakacyjny fiskus Inspekcja Handlowa kontrole lokal gastronomiczny Małgorzata Cieloch warunki sanitarne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję