TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Prawo przeszkadza restauratorom

Właściciele lokali gastronomicznych zlokalizowanych na dworcach kolejowych skarżą się na brak klientów. Zdaniem przedsiębiorców, zakaz picia alkoholu w takich miejscach uderza w drobne sieci gastronomiczne.


Eksperci z branży gastronomicznej są zdania, że możliwość sprzedaży alkoholu zwiększyłaby ich wyniki nawet o 30 procent.

To właśnie absurdalne prawo uniemożliwiające picie alkoholu na dworcach kolejowych jest główną przeszkodą w otwieraniu lokali w takich miejscach. Dlatego właściciele barów, kawiarni wolą otwierać swoje placówki w przydworcowych centrach handlowych. W związku z czym jeśli chodzi o wykorzystanie powierzchni handlowej na polskich dworcach, jest ona zajęta średnio w 55 procentach.

Paradoksalnie alkohol można spożywać w wagonach Warsu, ale na dworcach już nie. Według sieci gastronomicznych to ewenement na skalę europejską.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
zakaz sprzedaży alkoholu gastronomia alkohol lokalizacja dworzec kolejowy centrum handlowe




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję