Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Zarządzanie restauracją: Zasada 3 R
Biorąc pod uwagę, że tona wygenerowanych przez restaurację odpadków spożywczych to koszt 8 tys. zł, każdy sposób na oszczędności jest godny uwagi. Jednym z nich jest zasada "trzech R", czyli redukcja, racjonalizacja i recykling.
Reguła "trzech R" obejmuje kilku etapów przygotowania posiłków w lokalach gastronomicznych: zakupy, przechowywanie produktów, planowanie produkcji oraz przygotowywanie zamówień, porcjowanie i resztki jedzenia, które pozostawili na talerzach klienci, a także utylizację odpadków spożywczych.
Kupując towar należy na bieżąco sprawdzać stan zapasów i termin ich przydatności (przy zwróceniu uwagi na tempo ich zużycia). Unikanie robienia zbyt dużych zakupów oraz umieszczanie na produktach naklejek z datą terminu ważności powinno pomóc zaoszczędzić.
Podczas planowania produkcji (mise en place) oraz przygotowywania zamówień należy wyeliminować nadprodukcję. Przygotowanie składników, co do których ma się pewność, że zostaną zużyte, pomoże zaoszczędzić jedzenie i pieniądze. Przy przyrządzaniu dań należy wykorzystywać produkty w całości. Warto kupować specjały sezonowe, bowiem są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.
Za duże porcje posiłków są często pozostawiane przez klientów na talerzach. Należy tutaj zwrócić uwagę na porcjowanie wydawanych dań. Można w ten sposób zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Proces wykorzystania produktów spożywczych kończy utylizacja resztek. Według zasady "trzech R", należy przeprowadzić ją w najbardziej ekonomiczny oraz przyjazny dla środowiska sposób (m.in. segregacja odpadków organicznych).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział hotele, pensjonaty:
Opłata turystyczna to głupi pomysł, ale projekt jest w fazie
Wakacje nad Bałtykiem lepsze niż przed
HOTREC: Booking.com nie przestrzega ustawy o rynkach
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Obozy językowe zyskują na popularności?
Turyści ruszą na Księżyc już w 2015 r.?
Bezpłatne szkolenie dla branży turystycznej
Polski Holding Lotniczy- szansa czy mrzonka?
Dobra wiadomość dla często podróżujących
Polish Prestige Hotels rezygnuje z bonusu