Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Zarządzanie restauracją: Zasada 3 R
Biorąc pod uwagę, że tona wygenerowanych przez restaurację odpadków spożywczych to koszt 8 tys. zł, każdy sposób na oszczędności jest godny uwagi. Jednym z nich jest zasada "trzech R", czyli redukcja, racjonalizacja i recykling.
Reguła "trzech R" obejmuje kilku etapów przygotowania posiłków w lokalach gastronomicznych: zakupy, przechowywanie produktów, planowanie produkcji oraz przygotowywanie zamówień, porcjowanie i resztki jedzenia, które pozostawili na talerzach klienci, a także utylizację odpadków spożywczych.
Kupując towar należy na bieżąco sprawdzać stan zapasów i termin ich przydatności (przy zwróceniu uwagi na tempo ich zużycia). Unikanie robienia zbyt dużych zakupów oraz umieszczanie na produktach naklejek z datą terminu ważności powinno pomóc zaoszczędzić.
Podczas planowania produkcji (mise en place) oraz przygotowywania zamówień należy wyeliminować nadprodukcję. Przygotowanie składników, co do których ma się pewność, że zostaną zużyte, pomoże zaoszczędzić jedzenie i pieniądze. Przy przyrządzaniu dań należy wykorzystywać produkty w całości. Warto kupować specjały sezonowe, bowiem są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.
Za duże porcje posiłków są często pozostawiane przez klientów na talerzach. Należy tutaj zwrócić uwagę na porcjowanie wydawanych dań. Można w ten sposób zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Proces wykorzystania produktów spożywczych kończy utylizacja resztek. Według zasady "trzech R", należy przeprowadzić ją w najbardziej ekonomiczny oraz przyjazny dla środowiska sposób (m.in. segregacja odpadków organicznych).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział hotele, pensjonaty:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Nastroje wśród kwaterodawców nie
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Obozy językowe zyskują na popularności?
Turyści ruszą na Księżyc już w 2015 r.?
Bezpłatne szkolenie dla branży turystycznej
Polski Holding Lotniczy- szansa czy mrzonka?
Dobra wiadomość dla często podróżujących
Polish Prestige Hotels rezygnuje z bonusu