Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Zarządzanie restauracją: Zasada 3 R
Biorąc pod uwagę, że tona wygenerowanych przez restaurację odpadków spożywczych to koszt 8 tys. zł, każdy sposób na oszczędności jest godny uwagi. Jednym z nich jest zasada "trzech R", czyli redukcja, racjonalizacja i recykling.
Reguła "trzech R" obejmuje kilku etapów przygotowania posiłków w lokalach gastronomicznych: zakupy, przechowywanie produktów, planowanie produkcji oraz przygotowywanie zamówień, porcjowanie i resztki jedzenia, które pozostawili na talerzach klienci, a także utylizację odpadków spożywczych.
Kupując towar należy na bieżąco sprawdzać stan zapasów i termin ich przydatności (przy zwróceniu uwagi na tempo ich zużycia). Unikanie robienia zbyt dużych zakupów oraz umieszczanie na produktach naklejek z datą terminu ważności powinno pomóc zaoszczędzić.
Podczas planowania produkcji (mise en place) oraz przygotowywania zamówień należy wyeliminować nadprodukcję. Przygotowanie składników, co do których ma się pewność, że zostaną zużyte, pomoże zaoszczędzić jedzenie i pieniądze. Przy przyrządzaniu dań należy wykorzystywać produkty w całości. Warto kupować specjały sezonowe, bowiem są łatwo dostępne i stosunkowo tanie.
Za duże porcje posiłków są często pozostawiane przez klientów na talerzach. Należy tutaj zwrócić uwagę na porcjowanie wydawanych dań. Można w ten sposób zmniejszyć ilość marnowanego jedzenia.
Proces wykorzystania produktów spożywczych kończy utylizacja resztek. Według zasady "trzech R", należy przeprowadzić ją w najbardziej ekonomiczny oraz przyjazny dla środowiska sposób (m.in. segregacja odpadków organicznych).
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział hotele, pensjonaty:
MSiT chce 10 strategii dla
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Obozy językowe zyskują na popularności?
Turyści ruszą na Księżyc już w 2015 r.?
Bezpłatne szkolenie dla branży turystycznej
Polski Holding Lotniczy- szansa czy mrzonka?
Dobra wiadomość dla często podróżujących
Polish Prestige Hotels rezygnuje z bonusu