Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Woda z kranu w łódzkich restauracjach?
Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi zachęca właścicieli restauracji do podawania klientom w swoich lokalach wody kranowej.
Według przedstawicieli spółki, łódzka woda swoja jakością i składem nie ustępuje butelkowanym wodom, które są sprzedawane w sklepie. Romuald Bosakowki, prezes przedsiębiorstwa zapewnia, że Łódź ma wodę bardzo dobrej jakości i jest to jeden z głównych atutów miasta.
Z informacji firmy wynika, że woda zawiera dużo korzystnych dla zdrowia pierwiastków i związków chemicznych takich jak: wapń, magnez, sód czy fluorki. Zawartość składników mineralnych w tutejszej wodzie wynosi ponad 320 mg na litr.
Zdaniem Bosakowskiego woda może być czynnikiem, który przyciągnie inwestorów do miasta. Kolejnym atutem łódzkiej wody jest jej cena, która jest jedna z najniższych spośród wód dostarczanych w największych polskich miastach. Prezes spółki liczy tez na to, że jakość wody może też przyciągnąć nowych mieszkańców. " To, na co zwracają uwagę ludzie wybierając miejsce do zamieszkania, to jest jakość życia w mieście. Jednym z takich naszych mierzalnych atutów jest jakość naszej wody." - wyjaśnił.
W internecie jakiś czas temu pojawił się spot reklamowy, który zachęca restauratorów do podawania wody kranowej. Wszystkie lokale, które zgodzą się na jej podawanie, otrzymają od ZWiK certyfikat, że woda dostarczana do budynku siecią wodociągów jest dobra i spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Pojawią się także specjalne naklejki skierowane do turystów zagranicznych.
Rzecznik prasowy ZWiK, Miłosz Wika chce rozpowszechnić spożywanie wody z kranu w Łodzi. "Woda kranowa jest podawana w restauracjach na całym świecie. Nam się wydaje, że może być tak też w Łodzi. Jest dużo restauracji, które tę wodę już podają, zachęcamy kolejne. Namawiamy również łodzian, żeby prosili o taką wodę w restauracjach" - powiedział.
Z informacji ZWiK wynika, że w porównaniu z końcem lat 80. ubiegłego stulecia zużycie wody w Łodzi spadło trzykrotnie. Spowodował to głównie upadek przemysłu włókienniczego oraz bardziej racjonalne gospodarowanie wodą przez mieszkańców.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Województwa kupują nowe pociągi
Edukacja turystów szansą dla biur?
Więcej miejsc w pociągach PKP Intercity na Wszystkich Świętych
Setra Comfort Class 500 w Sindbadzie
Polacy chętnie rezerwują wyjazdy sylwestrowe
Z warszawskiego lotniska bezpośrednio do Kataru
Wpadka amerykańskiego przewoźnika
Niskie ceny przyciągnęły klientów?
Egzotyka tak, ale z ubezpieczeniem
Egipt wciąż w czołówce najpopularniejszych kierunków?
Właściciel Alba Tour popełnił przestępstwo?