Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- REZYDENT - TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
- Sprzedam Biuro Podróży
- REZYDENT, PILOT - TURCJA
- PASJONAT TURYSTYKI POSZUKIWANY
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
Woda z kranu w łódzkich restauracjach?
Zakład Wodociągów i Kanalizacji w Łodzi zachęca właścicieli restauracji do podawania klientom w swoich lokalach wody kranowej.
Według przedstawicieli spółki, łódzka woda swoja jakością i składem nie ustępuje butelkowanym wodom, które są sprzedawane w sklepie. Romuald Bosakowki, prezes przedsiębiorstwa zapewnia, że Łódź ma wodę bardzo dobrej jakości i jest to jeden z głównych atutów miasta.
Z informacji firmy wynika, że woda zawiera dużo korzystnych dla zdrowia pierwiastków i związków chemicznych takich jak: wapń, magnez, sód czy fluorki. Zawartość składników mineralnych w tutejszej wodzie wynosi ponad 320 mg na litr.
Zdaniem Bosakowskiego woda może być czynnikiem, który przyciągnie inwestorów do miasta. Kolejnym atutem łódzkiej wody jest jej cena, która jest jedna z najniższych spośród wód dostarczanych w największych polskich miastach. Prezes spółki liczy tez na to, że jakość wody może też przyciągnąć nowych mieszkańców. " To, na co zwracają uwagę ludzie wybierając miejsce do zamieszkania, to jest jakość życia w mieście. Jednym z takich naszych mierzalnych atutów jest jakość naszej wody." - wyjaśnił.
W internecie jakiś czas temu pojawił się spot reklamowy, który zachęca restauratorów do podawania wody kranowej. Wszystkie lokale, które zgodzą się na jej podawanie, otrzymają od ZWiK certyfikat, że woda dostarczana do budynku siecią wodociągów jest dobra i spełnia wszystkie wymogi sanitarne. Pojawią się także specjalne naklejki skierowane do turystów zagranicznych.
Rzecznik prasowy ZWiK, Miłosz Wika chce rozpowszechnić spożywanie wody z kranu w Łodzi. "Woda kranowa jest podawana w restauracjach na całym świecie. Nam się wydaje, że może być tak też w Łodzi. Jest dużo restauracji, które tę wodę już podają, zachęcamy kolejne. Namawiamy również łodzian, żeby prosili o taką wodę w restauracjach" - powiedział.
Z informacji ZWiK wynika, że w porównaniu z końcem lat 80. ubiegłego stulecia zużycie wody w Łodzi spadło trzykrotnie. Spowodował to głównie upadek przemysłu włókienniczego oraz bardziej racjonalne gospodarowanie wodą przez mieszkańców.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Województwa kupują nowe pociągi
Edukacja turystów szansą dla biur?
Więcej miejsc w pociągach PKP Intercity na Wszystkich Świętych
Setra Comfort Class 500 w Sindbadzie
Polacy chętnie rezerwują wyjazdy sylwestrowe
Tunel pod kanałem la Manche interaktywnie
Z warszawskiego lotniska bezpośrednio do Kataru
Wpadka amerykańskiego przewoźnika
Niskie ceny przyciągnęły klientów?
Egzotyka tak, ale z ubezpieczeniem
Egipt wciąż w czołówce najpopularniejszych kierunków?
Właściciel Alba Tour popełnił przestępstwo?
Konkurs Fotograficzny " PolskaNaFilmowoNaWakacjach"