Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista ds. obsługi posprzedażowej Wrocław
- rozszerzenie oferty, przewodnictwo
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Kraków- specjalista d/s turystyki
- Doradca Klienta d/s turystyki PRUSZKÓW
- Rezydent Hotelowy GRECJA
- NEKERA - Specjalista Wsparcia Sprzedaży
- Pracownik Obsługi Agencyjnej
- Praca na Kaszubach, recepcja, kuchnia, bar port
- ITAKA AUCHAN PIASECZNO - SPECJALISTA DS.TURYSTYKI
Restauratorzy znają tylko dwa rodzaje chłodników!
Kilkutygodniowe upały, które tego roku nawiedziły Polskę ujawniły jedną prawdę o polskich restauratorach. Większość z nich potrafi przygotować tylko 2 rodzaje chłodników - z ogórków lub botwinki.
Przykładowo, w Białymstoku jesli chłodnik to jedynie z ogórka albo botwinki. Na pytanie dziennikarzy gazety, czy w lokalu serwowany jest chłodnik najczęśniej padają następujące odpowiedzi: - Tak, serwujemy chłodnik. Jaki? Na buraczkach - taki fioletowo-czerwony - oznajmia pracownik restauracji Pruszynka - Mamy dwa rodzaje: ogórkowy i z botwinką. Oba dobrze się sprzedają, pod warunkiem, że są upały - tłumaczy pani z Dąbrówki.
W karcie dań zwykle nie podaje się produktu z jakiego został zrobiony chłodnik. Wystarcza słowo "Chłodnik". Najważniejsza wydaje się cena potrawy - od 2 do 8 zł w zalezności czy jemy w barze mlecznym czy też w restauracji 7 Pokus (tam chłodnik jest podawany razem z ziemniakami i nosi miano bojarskiego, choć zrobiono go z botwinki).
W polskich restauracjach wybór chłodników jest bardzo wąski, choć kuchnia polska proponuje kilkanascie odmian tej popularnej zupy. Na Kurpiach najpopularniejszy jest chłodnik z burakami i szczypiorkiem, na Mazurach robiony jest na żytnim kwasie, na Mazowszu z sokiem z kiszonych ogórków. Znany jest tez chłodnik owocowy na jogurcie i na kwasie chlebowym z cieleciną - tzw. ruski. Podlaski jest z buraczkami, litewski z botwinką. Również samo nazewnictwo chłodników w Polsce jest bardzo bogatę - swego czasu na Białostocczyźnie chłodnik nazywano jeszcze (nie wiedzieć czemu): simbor albo "goła Zośka"
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polscy kucharze robią chłodnik tylkoz botwinki lub ogórków
[2007-03-10 11:59 83.4.72.*]
do ..... odpowiedz »
Dział gastronomia:
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział hotele, pensjonaty:
Accor ułatwia rezerwacje
ETC publikuje wskazówki dla zrównoważonej
Turystyka wspiera 33 finał
Starsze aktualności:
Rada UE przyjęła rozporządzenie w sprawie wynajmu
NIK: Działalność człowieka zagraża Półwyspowi
B&B HOTELS wchodzi na nowe
Zapraszamy na Nowe Trendy w Turystyce
Majówka 2024 - taniej niż w zeszłym
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
W Białymstoku powstanie Muzeum Esperanto im. Ludwika Zamenhofa
Warimpex buduje dwa hotele ekonomiczne we Wrocławiu
Biura podróży poszukują franczyzobiorców
Rainbow Tours - 20% letnich ofert sprzedane w przedsprzedaży
euroTicket z nowym przewoźnikiem
Kraków: bramkarz i ochroniarz napadali na zagranicznych turystów
Bieszczady: turystka odnaleziona, jej stan jest poważny
W Belgii spadają przychody z turystyki
Badanie poziomu zadowolenia klientów w restauracji
Fischer Air Polska pod kontrolą Exim Tours, Rainbow Tours i Triady!
Strajk w British Airways. Przewoźnik oświadcza, że wejdzie na drogę sądową