Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Specjalista od udanych wakacji :) w Azul Holiday
- Specjalista ds. Turystyki - Tarnowskie Góry
- Specjalista d.s. turystyki kolonijnej
- Specjalista ds.turystyki - Biuro Podróży...
- Praca Zdalna 100% - Konsultant ds. podróży...
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Rezydent/Asystent rezydenta EXIMTOURS w TUNEZJI
Duch kawiarni Rozdroże zachowany?
W Warszawie coraz częściej obserwuje się, zanikanie legendarnych lokali gastronomicznych, mających swojego ducha i niepowtarzalny klimat. Czy ten sam los spotka kawiarnie Rozdroże?
Na przestrzeni minionej dekady przekształcony został m.in. Kuchcik na Nowym Świecie, gdzie bywali Karol Szymanowski i Julian Tuwim, Karczma Warszawska została zamieniona na sklep z wyrobami dekoracyjnymi, a Kameralną przy Foksal zastąpiono restauracją japońską.
Wydawało się, że los kawiarni Rozdroże był już przesądzony, gdy kilka lat temu przekształcono ją na włoską tawernę. Nowy lokal nie miał jednak tylu klientów co dawniej i w efekcie jego właściciel powrócił do korzeni.
Dziś, na szczęście, znaleźć tam można tradycyjne menu: kotleta schabowego po chłopsku, Stroganowa z delikatnych płatków wołowiny ze śmietaną i pieczarkami, bigos z kilkoma gatunkami mięs i grzybami oraz wiele innych dań.
Nie wszystko co nowe znaczy lepsze, smaczniejsze - o czym zapewne nie jeden restaurator się przekonał. Zachowując tradycyjne lokale gastronomiczne, często posiadające ducha minionej epoki możemy śmiało konkurować z innymi kuchniami świata i przyciągać tym turystów.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
chyba duch pijaństwa
[2008-08-05 10:59 193.0.90.*]
Niestety nie jest to miejsce w którym można spokojnie odpocząc w miłej atmosferze. Sporo tam podejrzanych podchmielnoych typów, którzy zaczepiają gości...a obsługa nie reaguje. Wstyd mi, że miejsce o takiej histroii tak tera wygląda.
Warszawianka odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dla turystów:
POT i PPL będą współpracować na rzecz promocji
Lotnisko Chopina pobiło swój
Miasta upominają się o opłatę
Rada UE przyjęła mandat negocjacyjny w sprawie nowelizacji dyrektywy
Starsze aktualności:
Przedłużenie kontroli na granicy z Niemcami problemem dla wielu
Grupa a&o zanotowała najlepszy rok w swojej
Wzrost cen wyjazdów turystycznych
ECTAA uruchamia program Ambasadorów Branży
eSky celuje w klientów biur
Polak najlepszym szefem kuchni w hotelach Select Services sieci
Zapraszamy na Germany Travel
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Gdzie jeżdżą polscy pielgrzymi?
W przyszłym tygodniu 0 zł opłat pasażerskich w Centralwings!
Ogródki letnie bez ciszy nocnej
Opole: otwarto restaurację "Don Vito"
Sindbad - po raz drugi Gazelą Biznesu!
Rzeszów: nierówne traktowanie restauratorów przez urzędników!
Grandera - nowa pozycja w menu KFC
Brak miejsc noclegowych w mieście festiwalowym?
Trwają konsultacje nad projektem normy dotyczącej szkoleń przewodników turystycznych
Trwają zapisy na szkolenie Collaborative Decision Making
Muzeum Auschwitz promuje się poprzez portale społecznościowe
Barcelò Hotels & Resorts otworzy pięć obiektów w Maroku
10 milionów pasażerów rocznie za 5 lat
11 maja zostanie wybrany prezes LOT-u
Będą nowe przepisy dotyczące pracy kierowców zawodowych?
Jak będą wyglądały nasze podróże w 2020 r.?
Prokuratura sprawdzi kto jest winny śmierci turystów na Krecie
Jedziesz do USA? Licz się z tym, że służby skontrolują Ci laptopa!