TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Duch kawiarni Rozdroże zachowany?

W Warszawie coraz częściej obserwuje się, zanikanie legendarnych lokali gastronomicznych, mających swojego ducha i niepowtarzalny klimat. Czy ten sam los spotka kawiarnie Rozdroże?


Na przestrzeni minionej dekady przekształcony został m.in. Kuchcik na Nowym Świecie, gdzie bywali Karol Szymanowski i Julian Tuwim, Karczma Warszawska została zamieniona na sklep z wyrobami dekoracyjnymi, a Kameralną przy Foksal zastąpiono restauracją japońską.

Wydawało się, że los kawiarni Rozdroże był już przesądzony, gdy kilka lat temu przekształcono ją na włoską tawernę. Nowy lokal nie miał jednak tylu klientów co dawniej i w efekcie jego właściciel powrócił do korzeni.

Dziś, na szczęście, znaleźć tam można tradycyjne menu: kotleta schabowego po chłopsku, Stroganowa z delikatnych płatków wołowiny ze śmietaną i pieczarkami, bigos z kilkoma gatunkami mięs i grzybami oraz wiele innych dań.

Nie wszystko co nowe znaczy lepsze, smaczniejsze - o czym zapewne nie jeden restaurator się przekonał. Zachowując tradycyjne lokale gastronomiczne, często posiadające ducha minionej epoki możemy śmiało konkurować z innymi kuchniami świata i przyciągać tym turystów.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Rozdroże kawiarnia lokal gastronomia menu Kameralna Kuchcik Karczma Warszawska kawiarni restauracja w Warszawie Warszawa


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję