Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Rozwój turystyki ekologicznej w Chorwacji
Na liście atrakcji turystycznych Chorwacji, oprócz walorów kulturalnych, ważne miejsce zajmuje także piękno i troska o przyrodę oraz duża świadomość ekologiczna, która widoczna jest w stosunku do przyrody, produkcji żywności ekologicznej, czy działalności firm zgodnej ze standardami ekologicznymi.
W Chorwacji istnieje osiem parków narodowych (Jeziora Plitwickie, Risnjak, Brijuni, Mljet, Północny Velebit, Krka, Kornati i Paklenica) i jedenaście parków przyrody (Kopački Rit, Papuk, Učka, Vransko Jezero, Telaščica, Lonjsko Polje, Velebit, Medvednica, Žumberak - Samoborsko Gorje, Bikovo oraz Archipelag Lastovo). Te obszary naturalne, stanowią nie tylko atrakcję turystyczną kraju ale są również doskonałym miejscem dla tych, których nurtuje świat roślin i zwierząt oraz procesy zachodzące w przyrodzie. Ponadto poza w/w obszarami chronionymi Chorwacja posiada także wiele ośrodków turystycznych, które zachęcają turystów dobrze zachowaną przyrodą, jak również trasami pieszymi i rowerowymi, możliwościami udziału w zorganizowanych spływach (rafting, canoeing itp.), itp.
Atutem chorwackiej turystyki, są także gospodarstwa turystyczne proponujące ofertę ekologiczną. Obecnie w Chorwacji zarejestrowanych jest ok. 340 producentów żywności ekologicznej. Lansują oni swoje produkty m.in. poprzez przedsiębiorstwa hotelowe proponujące klientom żywność o specyficznym, niespotykanym smaku. Niektóre gospodarstwa zajmują się tylko ekologiczną uprawą owoców, warzyw, produkcją serów i innych przetworów, pozostałe oferują także pobyt i nocleg. Świeża żywność z sygnaturą produktu ekologicznego, cieszy się dużą popularnością na rynku chorwackim, a tym samym pojawia się coraz więcej producentów, którzy decydują się na produkcję "zdrowej" żywności. Spożywanie owoców i warzyw zebranych bezpośrednio przed posiłkiem (nierzadko własnymi rękoma), gwarantuje gościom, że żywność ta jest świeża i zdrowa. Często gospodarstwa ekologiczne zapraszają klientów na uczestnictwo w zbiorach, przygotowanie żywności, czy robienie przetworów na zimę.
Wzrost popytu na produkty naturalne, spowodował zmianę menu w wielu chorwackich hotelach. Trend ekologiczny jest obecny w całym przemyśle turystycznym, choć przede wszystkim w małych hotelach rodzinnych, których oferta skupia się głównie na walorach regionu. - Te walory między innymi wpłynęły na to, że Chorwacja rok turystyczny 2007 zakończy wynikiem około 11,2 mln gości, 56,2 mln zrealizowanych noclegów oraz przychodem z turystyki wartości ponad 6,9 mld euro - oszacowała Chorwacka Wspólnota Turystyczna. Rok 2007, uznano za najlepszy okres turystyczny do tej pory. Eksperci Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej przewidują jednak, iż zgodnie z zapowiedziami partnerów biznesowych, szacunkowymi ocenami przedstawicieli regionów turystycznych i podmiotów gospodarczych, następny rok powinien przynieść 3% wzrost liczby gości oraz 2% wzrost liczby zrealizowanych przez nich noclegów. Wg analityków turystycznych, wpłynie to na 5% wzrost przychodów z turystyki, którego wartość w 2008 r. powinna wynieść 7,27 mld euro.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Ekologiczna turystyka w Chorwacji
[2007-12-24 11:48 83.30.47.*]
Ciekawe spostrzeżenie - bo ja zaobserwowałem raczej przesuwanie się zainteresowania turystów - także niemieckich w kierunku zdecydowanie tańszej Czarnogóry!!!
Dominik odpowiedz »
Dział atrakcje turystyczne:
Województwo pomorskie ogłosiło konkurs ofert na rozwój turystyki i
W poniedziałek rozpoczynają się ferie
POT: Ponad połowa Polaków wyjedzie gdzieś w
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
Do Bułgarii jeżdżą mniej zamożni turyści?
Pyrzowice nie odprawią tylu pasażerów, ilu przewidywano
100 tysięcy pielgrzymów na obchodach rocznicy śmierci Jana Pawła II
Kielce: na czas imprez targowych hotele zarezerwowane na 4 lata w przód
Warszawa: mogą wystąpić problemy z dojazdem do lotniska podczas wizyty papieskiej!
Pociągiem na Okęcie w 2011 roku
British Airways oraz firma Amadeus przedłużyły współpracę partnerską na kolejne 10 lat
Radom: w Łaźni zostanie otwarta restauracja Banja Luka
Powstanie obwodnica Zakopanego?
Masakra cenowa w biurze podróży
Duńskie "nie" dla uzbrojonych strażników
Spadła liczba niemieckich i angielskich turystów w Hiszpanii
Zimowe olimpiady i ich wpływ na ruch turystyczny
Balice: nowa droga do lotniska za cztery lata
11 ofiar katastrofy samolotu pasażerskiego na Syberii
Skanery ciała znikną z lotnisk
Na Pomorzu Zachodnim powstanie park rozrywki