TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Enoturystyka coraz bardziej popularna

W ostatnim czasie modna stała się enoturystyka, czyli turystyka winiarska, wędrówka po regionie, gdzie powstaje wino.


Winorośl jest zazwyczaj uprawiana w miejscach interesujących geograficznie i kulturowo. Najlepsze winnice leżą na stokach, które zapewniają dobre nasłonecznienie oraz skuteczne odprowadzanie nadmiaru wilgoci. Często w pobliżu znajduje się jezioro, rzeka lub morze, które stabilizują klimat i odbijają promienie słoneczne w kierunku winnicy.

Często w okolicach starych winnic znajdują się również zabytkowe miasta.

W przypadku turystyki winiarskiej należy się wcześniej przygotować do wyjazdu. Najlepiej przygotować szczegółowy plan wizyt u producentów win. Pomocne w tym będą przewodniki po winach z danego kraju, które wydawane są zazwyczaj co roku i dostępne też w księgarniach internetowych. W przewodnikach znajdują się informacje o najlepszych winach, adresy pocztowe i internetowe producentów wraz z numerami telefonów.

Pomocy w zaplanowaniu podróży mogą udzielić też importerzy win producentów, których chce się odwiedzić. Pomagają oni czasami zorganizować wizytę u kogoś, kto nie przyjmuje gości "z ulicy".

Osoby, które nie zdążyły przygotować się przed wyjazdem, mogą znaleźć niezbędne informacje w biurach informacji turystycznej, w sklepach i winebarach.

W celu odwiedzenia winnicy najlepiej umówić się kilka dni wcześniej. W rodzinnej winiarni często wszystkie ręce potrzebne są do pracy i nikt nie ma czasu na oprowadzanie niezapowiedzianych gości.

Wizyta u producenta składa się z trzech części, które odzwierciedlają proces powstawania wina. Najpierw w winnicy ogląda się krzewy, ocenia glebę, sposób uprawy, zadaje ewentualnie pytania. Wszystko to ma duże znaczenie dla jakości wina. Następnie w winiarni można zobaczyć prasy, kadzie fermentacyjne, beczki dębowe oraz linię do butelkowania. Ostatnim etapem wizyty jest degustacja. Czasami trzeba za nią zapłacić, a czasem kilka próbek jest za darmo.

Zazwyczaj degustuje się wina już zabutelkowane, ale można poprosić o spróbowanie win dojrzewających w kadziach lub baryłkach. Ciekawe jest również spróbowanie fermentującego moszczu.

WŁOCHY - Chianti i Toskania
Miejsca w regionie Chianti, w których warto się zatrzymać to: Greve, Panzano, San Donato, Castellina, Fonterutoli, Radda, Gaiole, Castelnuovo Berardenga. Osoby, które mają więcej czasu mogą odwiedzić też: San Gimignano (z białą vernaccią), Montalcino (ze słynnym brunello) oraz Montepulciano (z vino nobile).

FRANCJA
Godna polecenia jest Langwedocja i Roussillon. Na krótki pobyt nadaje się trójkąt: Narbonne-Carcassone-Perpignan, a na długą trasę: Montpellier-Perpignan. W pierwszej wersji odwiedza się: Minerve (apelacja Minervois), Carcassone i Limoux (ojczyzna win musujących) oraz Maury (wina wzmacniane), Rivesaltes (muszkaty), Fitou (wina czerwone) i Durban-Corbieres (apelacja Corbieres). Natomiast rozpoczynając wędrówkę z Montpellier, jedzie się w okolice góry Pic St Loup, gdzie można skosztować jednego z najlepszych win Langwedocji (Picpoul-de-Pinet). Dalej na trasie jest Faugeres i St Chinian, a w okolicach Perpignan zwiedza się jedne z najpiękniej w świecie położonych, nadmorskich winnic w pobliżu Collioure i Banyuls.

AUSTRIA
Okolice Neusiedler See, czyli centrum historycznej Panonii poleca się głównie rowerzystom. Warto odwiedzić Apetlon, Frauenkirchen, Halbturn z pięknym zamkiem, Gols (czerwone wina panońskie) oraz jedne z najlepszych winnic w całej wschodniej Austrii pod grzbietem Leithagebirge.

WĘGRY
W regionie tokajskim można zacząć zwiedzanie od Mád i przez Tarcal udać się do miasteczka Tokaj, a następnie zatrzymać się w Bodrogkeresztur, Tolscvie i Sárospatak, gdzie w zamkowych piwnicach można spróbować legendarnego tokajskiego trunku. Warto też udać się w okolice Egeru. Najlepsi egerscy producenci mają swoje siedziby w Egerze, w Egerszalók i Egerszólát, a także koło Noszvaj i Ostoros.

PORTUGALIA
W dolinie rzeki Duero już od stuleci powstaje porto, natomiast od kilkunastu lat jedne z najlepszych wytrawnych win kraju. Podróż można rozpocząć od składów win na przedmieściu Porto Vila Nova de Gaia, ale najciekawszy jest region pomiędzy Peso da Régua na zachodzie, a Pocinho i Vila Nova de Foz Coa na wschodzie. Ciekawa trasa biegnie południowym brzegiem rzeki z Peso da Régua. Przed Pinho wjeżdża się na grzbiet górski, który prowadzi do Sao Joao da Pesqueira. Stamtąd kieruje się do Vila Nova de Foz Cea lub przeprawia się tamą Valeria i przez Tua, Alijó, Favaios dojeżdża do Pinho - centrum regionu. Następnie malowniczą trasą przez Galafurę i Vilarinho dos Freires wraca się do Peso da Régua. Po drodze znajduje się wiele świetnych, chociaż mniej znanych, producentów wina.

Dobrą okazją do poznania win z jakiegoś regionu są także festiwale winiarskie.

Stale zwiększa się też liczba firm, które zajmują się organizacją specjalistycznych wyjazdów do regionów winiarskich. Również sami importerzy organizują wyjazdy dla swoich stałych klientów. Rozwój enoturystyki zauważyły też firmy, które zajmują się obsługą turystyki. Ubezpieczyciel Elvia wprowadził do swojej oferty pakiet Elvia Degustator, który oferuje między innymi ubezpieczenie win przewożonych w bagażu.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
enoturystyka wino turystyka winiarska winnica winiarnia winorośl wyjazd producent degustacja dojrzewanie Chianti Greve Panzano San Donato Toskania Minerve Carcassone Limoux Maury Fitou Pic St Loup Perpignan Apetlon Frauenkirchen Halbturn Fols Tokaj Eger Mad Tarcal porto Portugalia Włochy Austria Węgry Francja Elvia Elvia Degustator




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję