TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Po naukę z turystyki do Supraśla?

We wrześniu 2006 r. w Supraślu powstanie Regionalne Centrum Kształcenia w zakresie Turystyki Aktywnej. Będzie ono uczyć m.in., jak zorganizować ciekawą wycieczkę rowerową, jak bezpiecznie zaplanować spływ kajakowy.


Centrum powstanie w istniejącym przy ul. Piłsudskiego 64 Zespole Szkół Mechanizacji Rolnictwa.

Placówka jest pomysłem Wacława Muszyńskiego, dyrektora szkoły, który kilka lat temu, spotkał się z pewnym Francuzem, który w Burgundii szkoli młodzież z zakresu turystyki konnej i hipoterapii. - Wydało mi się to ciekawe, więc postanowiłem skorzystać z jego doświadczeń - tłumaczy koncepcje powstania Centrum dyrektor.

Pomysł zrealizowano dzięki pomocy Unii Europejskiej, powiatu białostockiego, rządów polskiego i francuskiego. Dzięki nim uzbierano kwotę 2,5 mln zł, potrzebną do uruchomienia Regionalne Centrum Kształcenia w zakresie Turystyki Aktywnej.

Placówka od września będzie kształcić młodzież na technika hodowcę koni oraz dorosłych (na płatnych kursach) uczyć jeździectwa i hipoterapii.

- Jako region jesteśmy skazani na turystykę, a tak naprawdę nie mamy ku temu odpowiednich kadr. W Unii to nie do pomyślenia, żeby np. wycieczkę rowerową prowadził amator bez odpowiedniego przeszkolenia. A w Polsce dalej jest to możliwe. Chcemy to zmienić - powiedział Muszyński Gazecie Wyborczej.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Regionalne Centrum Kształcenia w zakresie Turystyki Aktywnej Supraśl do Supraśla w Supraślu Wacław Muszyński turystyka aktywna Wacław Muszyński z Supraśla




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję