Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Wynajme apartament Wlochy Poludniowe
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...
- Doradca Klienta WAKACJE.PL
- Rainbow Szczecin Kaszubska
- Specjalista ds. Turystyki kulturowej i...
- TUI Racibórz
- Travelplanet.pl Gliwice - Specjalista ds....
- Pilot wycieczek Zakynthos
- Poszukujemy pilotów
- Pracownik biura podróży w Krakowie


Smakołyki Jury Krakowsko - Częstochowskiej
Jura Krakowsko - Częstochowska to region pełen pięknych miejsc, ale także smakowitych potraw godnych polecenia. Dlatego region ten jest doceniany przez organizatorów imprez kulinarnych.
Specjałem Jury są pieczonki, czyli potrawa z ziemniaków, boczku, cebuli, buraków i marchewki, przyrządzonych na ognisku w specjalnym żeliwnym garnku. Wiele gospodarstw agroturystycznych proponuje pieczonki jako jedną z atrakcji pobytu.
Niezwykły smak ma także tatarczuch. To chleb wypiekany z gryczanej mąki, wody, mleka i drożdży, często spotykany na jurajskich jarmarkach i odpustach. Ma słodkawy smak, dlatego wielu ludzi sądzi, że jest pieczony na miodzie, a tymczasem słodycz pochodzi od tatarczanej mąki. Szczególny smak ma tatarczuch z kozim serem, tak bardzo znanym w jurajskich okolicach.
Raj dla podniebienia czeka smakoszy ryb. W Złotym Potoku w najstarszej w Europie pstragarni można kupić pstrągi żywe i wędzone, a także karpie i jesiotry.
Dla osób lubiacych obce kultury kulinarne interesująca będzie wizyta w restauracji Lelowianka w Lelowie, gdzie można spróbować potraw kuchni żydowskiej: gęsich pipków i czulentu, a także chrześcijańska odmiana czulentu - ciulim z ziemniaków i wieprzowego mięsa.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Dział biura turystyczne:
POT promuje Polskę w Europie i
TFG cieszy się z rekordowego 2024
UOKiK nałożył ogromną karę na
Starsze aktualności:
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Wyższy podatek turystyczny w
Branża wydarzeń i spotkań wnosi dużo do
Wakacje.pl prognozują udaną
Autokary na hotelowych parkingach są narażone na kradzieże paliwa
Rusza turystyczna wąskotorówka
Władze katowickiego lotniska: małe, prywatne parkingi są wystarczające
Znów strajk w Lufthansa. Tym razem podwyżek domagają się piloci z Cockpit.
Prosze o odpowiedż palaczy, którzy ostatnio odwiedzili Włochy
Na Dolnym Śląsku zostaną otwarte cztery nowe przejścia graniczne
Pierwsza kawiarnia coffeeheaven "city zone style"
WOT: pierwszy w Polsce rowerowy GPS
Zobaczyć jak mieszka prezydent
E-paszporty można sfałszować w dziecinnie prosty sposób?
II dni słowackie i X Wielka Majówka Tatrzańska
Powstała ByLOT - Bydgoska Lokalna Organizacja Turystyczna
Rok 2007 najtragiczniejszy pod względem autokarowych wypadków za granicą
Pierwszy w Polsce elektroniczny przewodnik
Marzec - miesiącem homara w restauracji The Oriental
Prosze o odpowiedż palaczy, którzy ostatnio odwiedzili Włochy