Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
- Specjalista ds. Turystyki
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
Polskie restauracje: część dla niepalących i część dla palących w jednym pomieszczeniu
W wielu warszawskich restauracjach i kawiarniach wydzielone zostały sektory dla palących. Sale są podzielone na dwie części: jedną dla palących, a drugą dla przeciwników papierosów. Jednak w praktyce stoliki stoją blisko siebie i do osoby niepalącej dociera dym papierosowy - pisze dziennik Polska.
Lekarze są zgodni, iż wyznaczanie w zamkniętych miejscach publicznych stref dla niepalących nie jest żadnym rozwiązaniem, bo dym papierosowy i tak rozprzestrzenia się w pomieszczeniu. Klienci są tego samego zdania - nie ma przecież różnicy, czy usiądzie się z prawej czy lewej stronie sali, kiedy i tak po wyjściu z restauracji będzie się śmierdziało tytoniem.
Właściciele lokali, gdzie wydzielone zostały sektory dla palących na jednej sali tłumaczą, że chcą, aby było to jak najmniej uciążliwe dla klientów. Paweł Stawicki, szef sieci Pizza Marzano w Warszawie wyjaśnia na łamach dziennika - Nigdy nie są to stoliki przy wejściu, by klient nie wchodził w opary dymu. Poza tym sekcje dla palaczy są znacznie mniejsze niż reszta lokalu. Dodaje - Mam wrażenie, że coraz mniej osób pali.
Według niektórych restauratorów dobrym rozwiązaniem problemu jest takie wydzielenie części dla palących, aby była ona znacznie oddalona od pozostałych miejsc. Artur Radecki, menedżer kawiarni Cava na Nowym Świecie podkreśla - Mamy sporą przestrzeń między sektorami i bardzo dobrą wentylację, więc nie ma problemu.
Dorota Szczerbicka, rzeczniczka Coffeeheaven zapewnia - Dbamy, by dym papierosowy nie przedostał się do baru, gdzie przygotowujemy kawę. Dodaje - W większości naszych warszawskich lokali obowiązuje całkowity zakaz palenia. Tam, gdzie lokal jest odpowiednio duży, wydzielamy miejsce dla palących, ale np. na wyższym piętrze.
Jednak nawet kiedy miejsce dla palących znajduje się na innym piętrze, obsługa kawiarni też przyjmuje skargi. Magda Kossakowska, baristka w jednej ze stołecznych kawiarni Coffeeheaven wyznała - Klienci dość często narzekają na dym w miejscach teoretycznie przeznaczonych dla niepalących.
Klienci lokali, gdzie nie wyznaczono oddzielnych sal dla palaczy i niepalących, narażeni są nie tylko na nieprzyjemne przebywanie w tytoniowym dymie. Jolanta Jabłońska tłumaczy - Zdrowotne skutki biernego palenia są takie same jak w przypadku palenia w sposób czynny. Nie stwierdzono dotychczas, by istniała minimalna bezpieczna dawka dymu tytoniowego. Każdy kontakt z papierosem może być groźny.
Dlatego też nawet bierny palacz jest narażony na takie choroby jak: nieżyt oskrzeli, zapalenie płuc, zapalenie zatok obocznych nosa, raka płuc, choroby układu krążenia i astmę. Dodatkowo osoby, które przebywają w towarzystwie palaczy wdychają głównie tzw. boczny strumień dymu tytoniowego, czyli ulatniający się z żarzącego się papierosa. Taki dym nie jest przefiltrowany i zawiera 35 razy więcej dwutlenku węgla oraz 4 razy więcej nikotyny niż dym wdychany przez aktywnych palaczy. Ma również w sobie substancje, które wywołują alergie, łzawienie oczu, podrażnienie błony śluzowej nosa oraz kaszel.
W Polsce nie ma regulacji, które chroniłyby niepalące osoby przed biernym paleniem w restauracjach. Ustawa z 1995 roku o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych określa tylko, że zakaz palenia obowiązuje w "małych, jednoizbowych lokalach gastronomicznych", jednak "poza wyraźnie wyodrębnionymi miejscami".
Wiesław Rozbicki, rzecznik warszawskiego sanepidu przyznaje - Wydzielanie stref dla palących jest tylko dobrą wolą właściciela lokalu.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Polskie restauracje a niepalący klienci
[2008-02-25 14:54 79.188.211.*]
właśnie wczoraj wybrałam się z narzeczonym do restauracji. w srodku były 2 wydzielone sale. w jednej palono, a wdrugiej nie. my-niepalący poszliśmy więc do tej częsci w ktorej nikt nie palił. po chwili przyszła kilkuosobowa gromadka ludzi i zapalili papierosa. naszczescie konczylismy posiłek wiec nie reagowalismy. płacąc rachunek delikatnie zapyutalismy kelnera gdzie wlasciwie jest sala dla niepalacych poniewa zci panstwo obok pala paierosa. jakieiż było nasze zdiwienie gdy dowiedzielismy sie ze sala nr 1 (w ktorej nie siedzielismy bo zbyt duzo osób tam paliło paperosy) jesy salą dla niepalących a ci ktorzy palą robia to za zgodą innych!!!!!.....już widzę jak palacze pytali o zgodę.... juz wiecej tam nie pojdziemy. odpowiedz »
Polskie restauracje a niepalący klienci
[2008-02-29 18:58 62.87.152.*]
Wczoraj wrocilam z Niemiec po dlugiej nieobecnosci w Polsce, a dzisiaj wybralam sie z siostra do dobrej restauracji na obiad. Jakiez bylo moje zdziwienie, gdy nagle poczulam dym z papierosa. Chcialam interweniowac, ale siostra mnie powstrzymala, bo u nas jest wszystko dozwolone.
W Niemczech sie juz uporali z tym problemem i palenie w miejscach publicznych jest zabronione. Restauracje, ktore maja wiecej sal to sie z tym problemem latwo uporaly, a w innych, szczegolnie malych to problem. W tych malych, podzielono sale za pomoca wielkiej szyby z drzwiami. Ciezka sprawa, ale wszystko sie robi aby nie stracic klienta.
Niemcy sa zdyscyplinowanym narodem i bardzo szybko dostosowuja sie do zmian. odpowiedz »
Dział gastronomia:
Dział prawo i podatki:
Sebastian Ebel pozostanie na czele
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Miasta apelują o uregulowanie najmu
Dokąd na ferie z biurem
Zabrze powita turystów plamami z węgla
Germanwings uruchomiły Smart Connect, czyli loty przesiadkowe
"Kostrzyn dla Odrą. Bastion historii i przyrody" nagrodzony
Za miesiąc zabłyśnie iluminacja krakowskiego Wawelu
Best Western Żubrówka w Białowieży w nowej odsłonie
Pekin: olimpiada nie przyciągnęła tylu turystów ilu się spodziewano
Pyrzowice: turysta chciał przewieść róg nosorożca
Wizz Air zostawił pasażerów na lodzie
Podróżefirm.pl - pierwszy w Polsce portal edukacyjny o podróżach służbowych
Coffee Travel - nowy pomysł na biuro podróży
Lotnisko we Wrocławiu - bilans ruchu pasażerskiego w 2008 roku
Wypowiedzenie umowy przez ITAKĘ
The Reserve - nowa, luksusowa marka obiektów Ritz-Carlton
Jesienna promocja Warszawy będzie stratą pieniędzy?
Polacy w tym roku będą wypoczywać w kraju?
British Airways odnotowało 148 mln funtów straty
EasyJet oferuje pasażerom szybkie kursy językowe
Piewsza policealna szkoła dla pracowników obsługi lotnisk