TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Jak z powodzeniem urządzić restaurację?

"Kuchenne rewolucje" od roku cieszą się sporym zainteresowaniem polskich widzów. Magda Gessler wyciąga z tarapatów nierentowne lokale. Równocześnie z przeprowadzaniem rewolucji w menu i zarządzaniu personelem - prowadząca program, często zmienia wygląd całej restauracji. Przypominając, że jest on często równie ważny jak serwowane tam potrawy.


Restauracja wystrojona na miarę
Nie ma reguły co jest lepsze - czy zaprojektowany przez profesjonalistę lokal czy ten urządzany samodzielnie. Jedno jest pewne - wnętrze jest niezwykle istotnym elementem każdej restauracji. W tym miejscu można by było chwycić się teorii, że dobre potrawy i tak obronią się same i można je jeść w najprostszych pomieszczeniach i na zwykłych meblach - ale wszyscy prowadzący taki biznes wiedzą, że to nieprawda. - Dobrze aby restauracja posiadała motyw przewodni, jeden dominujący element, który będzie realizowany w wystroju pomieszczeń, wyglądzie personelu, menu i w elementach identyfikacji wizualnej - mówi Agnieszka Rybka z Dekoria.pl, specjalizującej się w dekoracji okien, wnętrz, mebli - Pamiętać należy jednak o umiarze, gdyż bardzo łatwo jest zatracić granice.

Inspiracją do wystroju wnętrza może być geografia (np. Meksyk, Ameryka) motywy tożsamościowe (folklor, elementy marynistyczne,) zainteresowania (literatura, muzyka) lub rodzaj klientów (studenci, turyści). Ważne aby decyzja o tym, jak będzie wyglądał lokal gastronomiczny nie była wypadkową wyłącznie upodobań właścicieli. Wielu restauratorów stawia na odwagę - wykorzystanie niespotykanych materiałów wykończeniowych, awangardowych rozwiązań oświetlenia, mebli wyróżniających się nietypowym designem. Niecodzienne, kreatywne, a nawet szokujące, propozycje gwarantują co prawda odróżnienie od konkurencji ale nie zawsze się sprawdzają. Oczywiście nagie kelnerki czy kuchnia molekularna przyciągną tłumy ciekawskich ale nie znaczy to, że stawiając na tradycyjne wnętrze - nie będziemy mieć klientów. - Moda przemija, gusty się zmieniają, a restauracja to interes na długie lata - mówi Agnieszka, restauratorka z Wrocławia - Dlatego uniwersalne kanony są najbardziej bezpieczne. Co prawda raz na kilka lat w restauracji przeprowadza się zmiany, ale dobrze aby nie łączyło się to ze zbijaniem wszystkich tynków i podłóg.

Przestrzeganie kilku zasad może pomóc w zmierzeniu się z tematem aranżacji lokalu. Nieodpowiednie światło i zły kolor ścian to podstawowe błędy w projektowaniu. Warto pamiętać, że za pomocą kolorów można optycznie powiększyć lub zmniejszyć nasz lokal. Zwykle stosuje się jednak nie więcej niż dwie barwy. Istnieją odcienie, które wpływają na nastrój, emocje oraz apetyt.

Nie bez znaczenia w kwestii wystroju wnętrza pozostają odpowiednio dobrane dodatki. - Tkanina jest w stanie uczynić cuda w nawet najbardziej tradycyjnym pomieszczeniu - zapewnia Agnieszka Rybka z firmy Dekoria - Tkaniny tapicerskie, zasłony, rolety i nakrycia - dają tyle możliwości, że samym tylko materiałem możemy eksperymentować bez końca i na tyle efektywnie aby zostało to dostrzeżone przez gości. Nierzadko tkanina maskuje wszystkie inne niedociągnięcia wnętrza, zresztą jej charakter i cena pozwalają na częstsze zmiany w wystroju.

Urządzając restaurację pamiętajmy, że to właśnie jej wnętrze klient zobaczy w pierwszej kolejności i od tego może zależeć, czy zechce spróbować menu. Dlatego dobry szef lokalu wie, że gość najpierw "kupuje" wystrój, a dopiero potem potrawę.

Kolorowe przykazania:
żółty - projektanci radzą, aby nie zapominać o tym pozytywnym kolorze
czerwony - pobudza apetyt i dodaje energii, w nadmiarze wywołuje agresję
beżowy - klasyczny i neutralny
złoty - kojarzony z bogactwem, przepychem, uwaga w nadmiarze bywa tandetny
niebieski - zdecydowanie nie powinien być stosowany w restauracji, jedynie jako kolor uzupełniający
zielony - daje szerokie możliwości aranżacyjne

Ciekawostki ze świata:
Dinner in the Sky w Brukseli - ma stoliki podnoszone nad ziemię przez dźwigi
Sieć Annalakshmi (lokale m.in. w Indiach, Australii i Singapurze) potrawy nie mają ustalonej ceny
Restauracja w Dżakarcie - naczynia w kształcie muszli klozetowych
hiszpańska El Bulli - czynna jest tylko od kwietnia do września. Przez pozostałe miesiące szef kuchni wraz z zespołem chemików i fizyków opracowuje w laboratorium 30-daniowe menu
Restauracja w Pekinie - serwuje dania z części przyrodzenia m.in. kozłów, byków, osłów, małp, fok a nawet żółwi morskich
Lokal w Jerozolimie - gości obsługują śpiewający kelnerzy




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja bar lokal gastronomiczny wystrój jak urządzić restaurację restauracji baru wnętrze wygląd kolory dobrać


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję