TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Ostatnia szansa na dotację dla restauratorów i hotelarzy!

Jest jeszcze możliwość uzyskania dofinansowania w ramach unijnego programu przedakcesyjnego PHARE 2003 oraz Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Małych i Średnich Przedsiębiorstw (SPO WKO) na lata 2004 - 2006. Jest to ostatnia edycja tych programów!


Dofinansowaniem w ramach PHARE została objęta grupa w której imiennie zostali wymienieni hotelarze i restauratorzy.

Budżet programu w tej edycji wynosi 17 mln 300 tys. euro. Grant można wykorzystać na inwestycję w nowoczesną technologię (m.in. zakup nowego sprzętu, urządzeń gastronomicznych i mebli do lokali).

Pierwszy termin składania wniosków upłynął 7 października 2005, a kolejne to 9 grudnia 2005 oraz 3 lutego 2006 roku.

Program realizowany jest obecnie na terenie 14 województw - wyłączone zostały województwa opolskie i lubuskie. Dotacja może wynieść od 2 tys. do 50 tys. euro, ale nie może przekroczyć 30% wydatków w Warszawie i Poznaniu, 40% we Wrocławiu, Krakowie i Trójmieście, a 50% w pozostałych miastach.

Drugi wymieniony program (SPO WKP; Działanie 2.1 Wzrost Konkurencyjności Małych i Srednich Przedsiębiorstw poprzez doradztwo) umożliwia zdobycie dofinansowania na usługi w zakresie doradztwa i wdrażania systemów jakości, m.in. HCCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej.

Budżet tej edycji to 112 mln złotych, a dotacja może stanowić nie więcej niż 50% kosztów. Termin składania wniosków upływa 5 grudnia 2005.

Procedura aplikacyjna przy Działaniu 2.1 trwa około 4 miesiące. Na 7 dni przed upływem terminu składania wniosków można jeszcze skorygować uchybienia formalne.
Wniosek, złożony do Regionalnej Instytucji Finansującej zostanie oceniony w ciągu 3 miesięcy. W razie pozytywnej decyzji następuje podpisanie umowy i rozpoczecie realizacji zadania.

Do wniosku trzeba dołączyć szereg dokumentów. W wypadku Działania 2.1 niezbędne załączniki to m.in.:


  • dokument rejestrowy (pełny odpis z KRS lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej)
  • zaświadczenie z urzędu skarbowego i ZUS
  • informacja o numerze REGON
  • bilans i rachunek wyników za ostatnie dwa lata
  • plan zadaniowo-finansowy
  • deklaracja o niekaralności




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
dofinansowanie dotacja unia hccp restauratorów dofinansowania dla hotelarzy dotacje gastronomia z na unijne gastronomii unii w


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję