TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Ostatnia szansa na dotację dla restauratorów i hotelarzy!

2005-10-19

Jest jeszcze możliwość uzyskania dofinansowania w ramach unijnego programu przedakcesyjnego PHARE 2003 oraz Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Małych i Średnich Przedsiębiorstw (SPO WKO) na lata 2004 - 2006. Jest to ostatnia edycja tych programów!

r e k l a m a


Dofinansowaniem w ramach PHARE została objęta grupa w której imiennie zostali wymienieni hotelarze i restauratorzy.

Budżet programu w tej edycji wynosi 17 mln 300 tys. euro. Grant można wykorzystać na inwestycję w nowoczesną technologię (m.in. zakup nowego sprzętu, urządzeń gastronomicznych i mebli do lokali).

Pierwszy termin składania wniosków upłynął 7 października 2005, a kolejne to 9 grudnia 2005 oraz 3 lutego 2006 roku.

Program realizowany jest obecnie na terenie 14 województw - wyłączone zostały województwa opolskie i lubuskie. Dotacja może wynieść od 2 tys. do 50 tys. euro, ale nie może przekroczyć 30% wydatków w Warszawie i Poznaniu, 40% we Wrocławiu, Krakowie i Trójmieście, a 50% w pozostałych miastach.

Drugi wymieniony program (SPO WKP; Działanie 2.1 Wzrost Konkurencyjności Małych i Srednich Przedsiębiorstw poprzez doradztwo) umożliwia zdobycie dofinansowania na usługi w zakresie doradztwa i wdrażania systemów jakości, m.in. HCCP oraz Dobrej Praktyki Higienicznej.

Budżet tej edycji to 112 mln złotych, a dotacja może stanowić nie więcej niż 50% kosztów. Termin składania wniosków upływa 5 grudnia 2005.

Procedura aplikacyjna przy Działaniu 2.1 trwa około 4 miesiące. Na 7 dni przed upływem terminu składania wniosków można jeszcze skorygować uchybienia formalne.
Wniosek, złożony do Regionalnej Instytucji Finansującej zostanie oceniony w ciągu 3 miesięcy. W razie pozytywnej decyzji następuje podpisanie umowy i rozpoczecie realizacji zadania.

Do wniosku trzeba dołączyć szereg dokumentów. W wypadku Działania 2.1 niezbędne załączniki to m.in.:


  • dokument rejestrowy (pełny odpis z KRS lub wpis do ewidencji działalności gospodarczej)
  • zaświadczenie z urzędu skarbowego i ZUS
  • informacja o numerze REGON
  • bilans i rachunek wyników za ostatnie dwa lata
  • plan zadaniowo-finansowy
  • deklaracja o niekaralności



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
dofinansowanie dotacja unia hccp restauratorów dofinansowania dla hotelarzy dotacje gastronomia z na unijne gastronomii unii w


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję