Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Restauracja Stary Młyn została zwycięzcą Mistrzostw Polski w Grillowaniu
W sobotę, 30 sierpnia w Rawiczu odbył się finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Jury, zgodnie z wymogami WBQA (Word Barbecue Association) podzielone zostało na dwie grupy. Pierwszą stanowiło 20-osobowe jury degustacyjne, a drugą jury profesjonalne.
W skład jury profesjonalnego weszli:
- Piotr Murawski - ekspert i doradca kulinarny UNILEVER ,v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria, zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Piotr Małecki - ekspert kulinarny oraz wieloletni kucharz hoteli Marriott w Polsce, Armenii i Kazachstanie; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002; laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Marek Mol - szef kuchni Hotelu ZAMEK NA SKALE w Lądku Zdrój; Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002 i 2006; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku
- Dariusz Wyborski - szef Kuchni Hotelu Mercure Orbis Jelenia Góra; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2004 i 2005
- Mariusz Tkaczyk- szef gastronomi sieci Hoteli Qubus; pierwszy v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 1999; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku.
Zwycięzcami grillowania w kategorii amatorzy zostali członkowie Kłodzkiego Klubu Kulinarnego. Założycielami Klubu są wielokrotni uczestnicy Mistrzostw Polski w Grillowaniu: Waldemar Załuski i Jan Skrobol. Natomiast członkami Klubu są miłośnicy kulinariów, którzy nie są związani profesjonalnie z gastronomią oraz kucharze zawodowi z Kotliny Kłodzkiej. Celem klubu jest podnoszenie jakości usług gastronomicznych w regionie, promocja polskiej kuchni oraz grillowania. Wśród amatorów, klub prowadził od początku konkursu zarówno w ocenach jury profesjonalnego, jak i degustacyjnego.
Drugie miejsce wśród amatorów zdobył rodzinny tercet z Ełku: Ewa Miszkiel, Anna Grzegorczyk i Bożena Grzegorczyk.
Po raz pierwszy w Finale Mistrzostw brały udział dwie szkoły gastronomiczne z Pszczelej Woli i Bełżyc. Młodzi adepci sztuki kulinarnej bez żadnej tremy przystąpili do konkursu, a jakość serwowanych przez nich potraw niewiele różniła się od ich zawodowych konkurentów. Młodzież ze szkoły w Bełżycach została laureatem III miejsca w kategorii amatorzy. Ich opiekunami byli: Jolanta Zygo i Marcin Zagozdon.
Faworytami Mistrzostw byli dziennikarze Gazety Olsztyńskiej: Wojtek Charewicz i Maciej Gosiewski. Reprezentowali oni czterogwiazdkowy hotel Manor z Olsztyna. Obaj stawali już na podium Mistrzostw Polski w Grillowaniu oraz Sielawy Blues. Jednak nie w tym roku. Potrawy przygotowane w znakomity sposób z wymyślnymi dodatkami jak: konfitury z płatków dzikiej róży, czy pasta orzechowo-czosnkowa znajdowały uznanie wśród jury profesjonalnego, jednak te same produkty w lunch boksach dostarczane dla jury degustacyjnego nie otrzymały należnego im uznania.
W kategorii "zawodowców" zwycięzcą została drużyna z restauracji Stary Młyn z Wielichowa koło Grodziska Wielkopolskiego. Tomasz Szrama, lider ekipy zdobywał kulinarne oraz grillowe szlify w poznańskim Sfinksie i Brovarii. Obecnie w uruchamianym Starym Młynie każdy gość może spróbować prawdziwie mistrzowskich dań z grilla.
Drugie miejsce zdobył Zamek Czocha, który startuje w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu od trzech lat, ale nigdy nie zajął pozycji w pierwszej trójce. Zamkowa ekipa jak zawsze przygotowała bardzo ciekawą aranżację stoiska i była najbardziej radosną drużyną wojów. Znakomicie bawili się podczas konkursu oraz po jego zakończeniu. Zapowiedzieli także swój udział w przyszłorocznych Mistrzostwach oraz atak na pierwsze miejsce.
Trzecie miejsce zajęli kucharze z hotelu Relax z Karpacza. Nad gastronomią czuwa tam Piotr Lipski, vice mistrz Polski z 2006 roku.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu
[2008-11-29 20:46 79.163.184.*]
bez sensu odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział dla turystów:
Grecja spodziewa się rekordowych zysków z
Bułgaria i Rumunia wchodzą do strefy
Listopad trochę rozczarował, a grudzień nie wygląda
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Ryanair: 50 mln euro zabrał pył wulkaniczny
AeroSvit uruchamia rejsy z Krakowa do Kijowa
Piękno i tradycja, czyli Opolszczyzna na ITB
PLL LOT już bez przeszkód na giełdę
Połączenie kolejowe Płock - Kutno zostanie zlikwidowane?
Więcej pasażerów bmi i EasyJet
2 lata więzienia dla Amerykanina, który zabił hotelowego kaczora?
Tanie linie easyJet zmieniają planowany rozkład lotów na sezon zimowy
Lotnisko w Łodzi sparaliżowane mgłą
Air Italy Polska walczy o jednoznaczność w prawie polskim
Reklama Pizza Hut na paragonach z TESCO
Policjant z alkomatem atrakcją nad zalewem w podkieleckiej Chańczy
Łódź: zmiana organizacji ruchu kołowego w porcie
Częstochowa: na ulicach miasta pojawią się infomaty dla turystów
Z Katowic można bezpośrednio polecieć do Bydgoszczy
Linie lotnicze British Airways uruchamiają loty z Poznania do Londynu
Grecja: wprowadzono restrykcyjny zakaz palenia w miejscach publicznych
Lotnisko Bruxelles Charleroi ma nowy terminal
Już wkrótce bilety lotnicze tylko w wersji elektronicznej
British Airways - program promocyjny trwa
pobyt z dziecmi w agroturystyce