Ogłoszenia
Ogłoszenia
- specjalista ds turystyki
- Anex - Pracownik Działu Obsługi Agencyjnej
- PILOCI POSZUKIWANI NA WYJAZDY ZAGRANICZNE
- PRODUCT MANAGER/OPIEKUN KLIENTA VIP
- Specialista ds. skarg w dziale Customer Service
- Wakacje.pl Poznań Galeria Panorama-specjalista...
- Pilot do Drezna - 1-4.05.2025
- SZUKAM PILOTA WŁOCHY
- PRACOWNIK BIUROWY - OBSŁUGA KLIENTA
- Rezydent Turystyczny Turcja
Restauracja Stary Młyn została zwycięzcą Mistrzostw Polski w Grillowaniu
W sobotę, 30 sierpnia w Rawiczu odbył się finał X Mistrzostw Polski w Grillowaniu. Jury, zgodnie z wymogami WBQA (Word Barbecue Association) podzielone zostało na dwie grupy. Pierwszą stanowiło 20-osobowe jury degustacyjne, a drugą jury profesjonalne.
W skład jury profesjonalnego weszli:
- Piotr Murawski - ekspert i doradca kulinarny UNILEVER ,v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002, laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria, zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Piotr Małecki - ekspert kulinarny oraz wieloletni kucharz hoteli Marriott w Polsce, Armenii i Kazachstanie; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002; laureat III miejsca w Pucharze Świata w Grillowaniu Interlaken Szwajcaria; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku
- Marek Mol - szef kuchni Hotelu ZAMEK NA SKALE w Lądku Zdrój; Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2002 i 2006; Zdobywca Pucharu Europy w Grillowaniu w 2003 roku; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku
- Dariusz Wyborski - szef Kuchni Hotelu Mercure Orbis Jelenia Góra; v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 2004 i 2005
- Mariusz Tkaczyk- szef gastronomi sieci Hoteli Qubus; pierwszy v-ce Mistrz Polski w Grillowaniu z roku 1999; Mistrz Świata w Grillowaniu z 2006 roku.
Zwycięzcami grillowania w kategorii amatorzy zostali członkowie Kłodzkiego Klubu Kulinarnego. Założycielami Klubu są wielokrotni uczestnicy Mistrzostw Polski w Grillowaniu: Waldemar Załuski i Jan Skrobol. Natomiast członkami Klubu są miłośnicy kulinariów, którzy nie są związani profesjonalnie z gastronomią oraz kucharze zawodowi z Kotliny Kłodzkiej. Celem klubu jest podnoszenie jakości usług gastronomicznych w regionie, promocja polskiej kuchni oraz grillowania. Wśród amatorów, klub prowadził od początku konkursu zarówno w ocenach jury profesjonalnego, jak i degustacyjnego.
Drugie miejsce wśród amatorów zdobył rodzinny tercet z Ełku: Ewa Miszkiel, Anna Grzegorczyk i Bożena Grzegorczyk.
Po raz pierwszy w Finale Mistrzostw brały udział dwie szkoły gastronomiczne z Pszczelej Woli i Bełżyc. Młodzi adepci sztuki kulinarnej bez żadnej tremy przystąpili do konkursu, a jakość serwowanych przez nich potraw niewiele różniła się od ich zawodowych konkurentów. Młodzież ze szkoły w Bełżycach została laureatem III miejsca w kategorii amatorzy. Ich opiekunami byli: Jolanta Zygo i Marcin Zagozdon.
Faworytami Mistrzostw byli dziennikarze Gazety Olsztyńskiej: Wojtek Charewicz i Maciej Gosiewski. Reprezentowali oni czterogwiazdkowy hotel Manor z Olsztyna. Obaj stawali już na podium Mistrzostw Polski w Grillowaniu oraz Sielawy Blues. Jednak nie w tym roku. Potrawy przygotowane w znakomity sposób z wymyślnymi dodatkami jak: konfitury z płatków dzikiej róży, czy pasta orzechowo-czosnkowa znajdowały uznanie wśród jury profesjonalnego, jednak te same produkty w lunch boksach dostarczane dla jury degustacyjnego nie otrzymały należnego im uznania.
W kategorii "zawodowców" zwycięzcą została drużyna z restauracji Stary Młyn z Wielichowa koło Grodziska Wielkopolskiego. Tomasz Szrama, lider ekipy zdobywał kulinarne oraz grillowe szlify w poznańskim Sfinksie i Brovarii. Obecnie w uruchamianym Starym Młynie każdy gość może spróbować prawdziwie mistrzowskich dań z grilla.
Drugie miejsce zdobył Zamek Czocha, który startuje w Mistrzostwach Polski w Grillowaniu od trzech lat, ale nigdy nie zajął pozycji w pierwszej trójce. Zamkowa ekipa jak zawsze przygotowała bardzo ciekawą aranżację stoiska i była najbardziej radosną drużyną wojów. Znakomicie bawili się podczas konkursu oraz po jego zakończeniu. Zapowiedzieli także swój udział w przyszłorocznych Mistrzostwach oraz atak na pierwsze miejsce.
Trzecie miejsce zajęli kucharze z hotelu Relax z Karpacza. Nad gastronomią czuwa tam Piotr Lipski, vice mistrz Polski z 2006 roku.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Mistrzostwa Polski w Grillowaniu
[2008-11-29 20:46 79.163.184.*]
bez sensu odpowiedz »
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział dla turystów:
Rekordowy rok na Lotnisku
Lotnisko w Radomiu podsumowuje rok
Starsze aktualności:
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Flixbus: 55 mln podróżnych w
Wakacje.pl rozszerzają
Turyści szukają
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Flix Bus uruchamia Ukraine
Nocowanie.pl: Zimowy wypoczynek w Polsce przyciąga węgierskich
Ryanair: 50 mln euro zabrał pył wulkaniczny
AeroSvit uruchamia rejsy z Krakowa do Kijowa
Piękno i tradycja, czyli Opolszczyzna na ITB
PLL LOT już bez przeszkód na giełdę
Połączenie kolejowe Płock - Kutno zostanie zlikwidowane?
Więcej pasażerów bmi i EasyJet
2 lata więzienia dla Amerykanina, który zabił hotelowego kaczora?
Tanie linie easyJet zmieniają planowany rozkład lotów na sezon zimowy
Lotnisko w Łodzi sparaliżowane mgłą
Air Italy Polska walczy o jednoznaczność w prawie polskim
Reklama Pizza Hut na paragonach z TESCO
Policjant z alkomatem atrakcją nad zalewem w podkieleckiej Chańczy
Łódź: zmiana organizacji ruchu kołowego w porcie
Częstochowa: na ulicach miasta pojawią się infomaty dla turystów
Z Katowic można bezpośrednio polecieć do Bydgoszczy
Linie lotnicze British Airways uruchamiają loty z Poznania do Londynu
Grecja: wprowadzono restrykcyjny zakaz palenia w miejscach publicznych
Lotnisko Bruxelles Charleroi ma nowy terminal
Już wkrótce bilety lotnicze tylko w wersji elektronicznej
British Airways - program promocyjny trwa
pobyt z dziecmi w agroturystyce