Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Animator Czasu Wolnego - Bułgaria
- Pilot wycieczek szkolnych (Bielsko-Biała i...
- Poszukujemy 5 pilotów z j. ang. Slowacja Narty...
- Specjalista ds. Turystyki - Warszawa
- PRODUCT MANAGER/OPIEKUN KLIENTA VIP
- Szukam partnera, do kanału na youtube o...
- Dzierżawa pensjonatu, hotelu
- Doradca klienta d/s turystyki
- Kierownik biura podróży Wakacje.pl Poznań Franowo
- B.P. Itaka Chorzów zatrudni pracownika z...


Przewodnik Michelin - to już setne wydanie!
W poniedziałek ukazało się we Francji setne wydanie popularnego czerwonego przewodnika po restauracjach oraz hotelach Michelin. Z okazji tego okrągłego jubileuszu zostały zorganizowane w tym kraju różnego rodzaju imprezy kulinarne, takie jak np. "Miesiąc Wyśmienitej Kuchni". Francuski przewodnik Michelin, w czasie swojej ponad stuletniej historii, z niepozornej czerwonej książeczki stał się wręcz wyrocznią w sprawach kulinarnych. Na umieszczony w nim ranking, co roku czekają z niepewnością najwięksi szefowie kuchni we Francji oraz na całym świecie. Werdykt przewodnika, liczba przyznanych przez niego gwiazdek, często decyduje o istnieniu wielu restauratorów.
Szef kuchni, którego restaurację Michelin odznaczył najwyższą oceną tzn. trzema gwiazdkami, stał się we Francji medialną gwiazdą, prawie równą słynnym aktorom czy sportowcom.
Tego roku do elitarnego grona 25 "trójgwiazdkowych" restauracji dołączył również paryski "Bristol", który gościł wiele znanych osobistości, w tym także Tony'ego Blaira, Clinta Eastwooda, oraz - dosyć regularnie - prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego.
Do najbardziej ulubionych przysmaków tego ostatniego, należy podobno wymyślny faszerowany makaron z truflami, karczochami oraz kaczą wątróbką, dekorowany parmezanem. W radiu France Info, zadowolony z wyróżnienia 45-letni szef kuchni Eric Frechon, powiedział, że przyznane trzy gwiazdki to nie tylko wielki honor dla niego samego, ale także gwarancja przetrwania ciężkich, kryzysowych czasów dla wyróżnionej restauracji.
Czytelnicy Michelin, od marca do początku kwietnia będą mogli skosztować jubileuszowego menu, które jest przygotowane przez najlepszych kucharzy w 900 restauracjach w całej Francji. Będą mieli także możliwość skorzystania z wycieczek do słynnych francuskich winiarni, a także zapisania się na prestiżowe szkolenia kucharskie oraz dla sommelierów (znawców win).
Specjalną wystawę, która została poświęcona "Guide Michelin" można również oglądać w paryskim Musee d'Orsay. Pierwszy przewodnik stworzyli w roku 1900 bracia - pionierzy motoryzacji, AndrÚ i Edouard Michelin. Chcieli oni pokazać kierowcom, jak łatwe oraz przyjemne może być podróżowanie. W chwili obecnej lokalne wersje przewodników gastronomicznych, hotelarskich oraz turystycznych Michelin są sprzedawane w ponad 90 krajach, w tym również w Polsce.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Popularna sieciówka ze
Ferie nad Bałtykiem lepsze niż rok
Gdańsk Europejską Stolicą Kultury
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
POT promuje Polskę w Europie i
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
Konferencja Nowe Trendy w Turystyce już
Polacy chętnie odwiedzali
Starsze aktualności:
Koniec konfliktu Anex Tours i JoinUp! z
UFG radzi jak sprawdzić
Lepsza kondycja branży
Program inwestycji dla branży turystyka, horeca i
Wakacyjne plany Polaków na ten
Hotelarze i kwaterodawcy z nowymi
NEKERA - liczne nowości na zimę
Rozpoczyna się kolejna edycja Turystycznych Mistrzostw
Travelplanet - sprzedaż lepsza niż rok
OSAT: nie rekomendujemy współpracy z dwoma
Pyrzowice: poranna mgła zakłóciła pracę lotniska
Amsterdam: na wakacje tylko podczas wakacji
Wyjazdy do Pragi już Brytyjczyków nie kręcą. Co innego Polska!
Ratownicy TOPR odnaleźli turystę ze Śląska
Remont podczas kolonii oraz segregacja dzieci na normalne i patologiczne
Najlepszy hotel SPA 2007 roku - Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Chaos komunikacyjny w Hiszpanii
Cegal buduje w Łodzi kolejny hotel trzygwiazdkowy
Taniej do Azji z Gdańska, Katowic, Krakowa, Poznania, Warszawy i Wrocławia!
Zakłócenia w ruchu na wrocławskim lotnisku Strachowice
Rozporządzenie kubańskiego ministra turystyki
Grecja: od lipca będzie obowiązywał zakaz palenia w miejscach publicznych
O 53% więcej turystów z Wielkiej Brytanii!
Zbyt wcześnie na zarzuty w sprawie wypadku na Jurze
Szklarska Poręba pracuje nad własną marką
Gdańsk sprzedaje inwestorom atrakcyjne działki pod hotele
Bydgoski Hotel City nagrodzony w konkursie Lodołamacze 2009