Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów - Gdańsk
- Specjalista ds. podróży służbowych (praca zdalna)
- Specjalista ds Sprzedaży Usług Turystycznych
- Obsługa klienta w biurze podróży
Przewodnik Michelin - to już setne wydanie!
W poniedziałek ukazało się we Francji setne wydanie popularnego czerwonego przewodnika po restauracjach oraz hotelach Michelin. Z okazji tego okrągłego jubileuszu zostały zorganizowane w tym kraju różnego rodzaju imprezy kulinarne, takie jak np. "Miesiąc Wyśmienitej Kuchni". Francuski przewodnik Michelin, w czasie swojej ponad stuletniej historii, z niepozornej czerwonej książeczki stał się wręcz wyrocznią w sprawach kulinarnych. Na umieszczony w nim ranking, co roku czekają z niepewnością najwięksi szefowie kuchni we Francji oraz na całym świecie. Werdykt przewodnika, liczba przyznanych przez niego gwiazdek, często decyduje o istnieniu wielu restauratorów.
Szef kuchni, którego restaurację Michelin odznaczył najwyższą oceną tzn. trzema gwiazdkami, stał się we Francji medialną gwiazdą, prawie równą słynnym aktorom czy sportowcom.
Tego roku do elitarnego grona 25 "trójgwiazdkowych" restauracji dołączył również paryski "Bristol", który gościł wiele znanych osobistości, w tym także Tony'ego Blaira, Clinta Eastwooda, oraz - dosyć regularnie - prezydenta Nicolasa Sarkozy'ego.
Do najbardziej ulubionych przysmaków tego ostatniego, należy podobno wymyślny faszerowany makaron z truflami, karczochami oraz kaczą wątróbką, dekorowany parmezanem. W radiu France Info, zadowolony z wyróżnienia 45-letni szef kuchni Eric Frechon, powiedział, że przyznane trzy gwiazdki to nie tylko wielki honor dla niego samego, ale także gwarancja przetrwania ciężkich, kryzysowych czasów dla wyróżnionej restauracji.
Czytelnicy Michelin, od marca do początku kwietnia będą mogli skosztować jubileuszowego menu, które jest przygotowane przez najlepszych kucharzy w 900 restauracjach w całej Francji. Będą mieli także możliwość skorzystania z wycieczek do słynnych francuskich winiarni, a także zapisania się na prestiżowe szkolenia kucharskie oraz dla sommelierów (znawców win).
Specjalną wystawę, która została poświęcona "Guide Michelin" można również oglądać w paryskim Musee d'Orsay. Pierwszy przewodnik stworzyli w roku 1900 bracia - pionierzy motoryzacji, AndrÚ i Edouard Michelin. Chcieli oni pokazać kierowcom, jak łatwe oraz przyjemne może być podróżowanie. W chwili obecnej lokalne wersje przewodników gastronomicznych, hotelarskich oraz turystycznych Michelin są sprzedawane w ponad 90 krajach, w tym również w Polsce.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Długie weekendy listopadowe również
Sierpień będzie lepszy od
Dział dostawcy/usługodawcy branży:
Powstaje wielka grupa serwisów
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem
SITE Poland podsumowuje 3 edycję programu Young
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Dział centra informacji i promocji:
ECTAA ogłosiła Preferowany Kierunek Podroży na rok
Kraków wśród wybranych przez
Starsze aktualności:
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
eSky chwali się tanimi pakietami na
Kto dołączył do Polskich Marek
Flixbus: 55 mln podróżnych w
Wakacje.pl rozszerzają
Turyści szukają
Zachodniopomorscy przedsiębiorcy zadowoleni z ferii
Pyrzowice: poranna mgła zakłóciła pracę lotniska
Amsterdam: na wakacje tylko podczas wakacji
Wyjazdy do Pragi już Brytyjczyków nie kręcą. Co innego Polska!
Ratownicy TOPR odnaleźli turystę ze Śląska
Remont podczas kolonii oraz segregacja dzieci na normalne i patologiczne
Najlepszy hotel SPA 2007 roku - Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Chaos komunikacyjny w Hiszpanii
Cegal buduje w Łodzi kolejny hotel trzygwiazdkowy
Taniej do Azji z Gdańska, Katowic, Krakowa, Poznania, Warszawy i Wrocławia!
Zakłócenia w ruchu na wrocławskim lotnisku Strachowice
Rozporządzenie kubańskiego ministra turystyki
Grecja: od lipca będzie obowiązywał zakaz palenia w miejscach publicznych
O 53% więcej turystów z Wielkiej Brytanii!
Zbyt wcześnie na zarzuty w sprawie wypadku na Jurze
Szklarska Poręba pracuje nad własną marką
Gdańsk sprzedaje inwestorom atrakcyjne działki pod hotele
Bydgoski Hotel City nagrodzony w konkursie Lodołamacze 2009