TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Druga edycja "Wigilijnego Małopolskiego Smaku"

Już w najbliższy weekend, od piątku 17 grudnia do poniedziałku 20 grudnia, odbędzie się w Krakowie druga edycja "Wigilijnego Małopolskiego Smaku". Impreza organizowana jest przez Województwo Małopolskie i promuje bożonarodzeniowe produkty i dania pochodzące z całego regionu.


Na stoiskach ustawionych na krakowskim Rynku Głównym pojawią się małopolskie świąteczne produkty. Będzie można kupić nie tylko tradycyjne wędliny, wyroby piekarnicze i cukiernicze, ryby, przetwory owocowo-warzywne czy gotowe dania (uszka, czerwony barszczyk, kapustę z grzybami, pierogi), ale także produkty znane z "Małopolskiego Festiwalu Smaku".

Finał tegorocznej edycji "Małopolskiego Festiwalu Smaku" odbył się w ostatni weekend sierpnia - Grand Prix konkursu zdobył brawuś z kómory, wyróżnione zostały także m.in. szynka podstolego, miód faceliowy, kiełbasa swojska, żurek po krakowsku, kiełbasa staropolska w słoiku oraz gulasz flisacki. Niektóre z tych produktów będą dostępne podczas "Wigilijnego Małopolskiego Smaku".

- "Małopolski Festiwal Smaku", jak również "Wigilijny Małopolski Smak" to imprezy, które mają służyć popularyzacji turystyki kulinarnej. Małopolska ma już teraz 41 pozycji na ciągle powiększającej się "Małopolskiej Liście Produktów Tradycyjnych". Aż siedem produktów z Małopolski zostało zarejestrowanych przez Unię Europejską i otrzymało unijne certyfikaty. Wśród nich znalazły się: jabłka łąckie, obwarzanek krakowski, kiełbasa lisiecka, suska sechlońska, redykołka, a także oscypek i bryndza podhalańska, które były dwoma pierwszymi polskimi produktami regionalnymi, korzystającymi z europejskiej ochrony. Mamy nadzieję, że lista ta będzie się powiększać - podkreśla Elżbieta Kantor, dyrektor Departamentu Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego.

"Wigilijny Małopolski Smak" będzie jednym z wydarzeń towarzyszących Jarmarkowi Bożonarodzeniowemu, który trwa na krakowskim Rynku już od końca listopada. Podczas jarmarku wystawiane są nie tylko produkty spożywcze. Przyjeżdżają tu także rzemieślnicy z różnymi wyrobami. Wśród nich są m.in. wykonane ręcznie szklane ozdoby choinkowe oraz pamiątki.

Targi na Rynku oraz "Wigilijny Małopolski Smak" to nie jedyne wydarzenia, nawiązujące swoim charakterem do małopolskiej atmosfery świąt Bożego Narodzenia. W Krakowie już od ponad 100 lat istnieje tradycja budowania tzw. szopek krakowskich. Biorą one udział w konkursie szopek, który odbywa się zawsze w pierwszy czwartek grudnia. Potem - podobnie jak w tym roku - można je oglądać na wystawie pokonkursowej w Muzeum Historycznym Miasta Krakowa przy Rynku.

Krakowską tradycją stała się także "żywa szopka", która każdego roku w święta przyciąga przed kościół o. Franciszkanów przy ulicy Franciszkańskiej dziesiątki tysięcy osób. W tym roku w ciągu trzech dni działania "żywej szopki" odbędą się m.in. jasełka z udziałem aktorów i zwierząt, a także koncerty kolęd.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Wigilijny Małopolski Smak Festiwal Smaku druga edycja Wigilijnego Małopolskiego Smaku na krakowskim Rynku Głównym w Krakowie Kraków turystyka kulinarna Małopolskie bożonarodzeniowe produkty




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję