Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
Za kilka dni oscypek otrzyma certyfikat Unii Europejskiej
Na początku lutego oscypek, jako pierwszy polski produkt tradycyjny otrzyma certyfikat Unii Europejskiej. W Nowym Targu na spotkaniu z bacami z Podhala potwierdził tą informację Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Goszczyński podkreślił - Będziecie musieli teraz sami zadbać o jakość wytwarzanego przez was produktu i pilnować, by oscypek nie utracił prestiżowej marki.
Chroniona unijnym certyfikatem nazwa pochodzenia oznacza, że ser będzie mógł być wytwarzany tylko na określonym, oznaczonym we wniosku obszarze (Podhale i część Żywiecczyzny), według ściśle określonej procedury, z mleka wyłącznie od polskiej owcy górskiej z domieszką maksymalnie 40% mleka krowy czerwonej.
Dla konsumenta, unijny znak oznacza gwarancję wysokiej jakości produktu.
Chroniona nazwa pochodzenia jest najtrudniejszym do osiągnięcia oraz najbardziej prestiżowym znakiem unijnym, który chroni wyroby tradycyjne krajów członkowskich.
Oryginalne oscypki będą specjalnie opakowane, opatrzone numerem producenta i unijnym logo. Opakowanie będzie wykonane z tworzywa, które ulega biodegradacji.
Unijny certyfikat to przede wszystkim prestiż i ochrona przed nielegalną konkurencją, ale również wymogi, które będą musieli teraz spełniać bacowie. Muszą zdobyć certyfikat weterynaryjny, będą także poddawani systematycznym kontrolom.
Dariusz Goszczyński podkreślił - Unia Europejska daje wam wyłączność na produkowanie oscypka, ale też wymaga, by był on produkowany zgodnie z recepturą, którą sami podaliście we wniosku.
Pierwsze dwie kontrole tzw. pilotażowe odbędą się pod koniec kwietnia i w maju. Ewentualne nieprawidłowości, które wychwyci inspekcja nie spowodują jeszcze żadnych sankcji. Niestety, bacowie będą musieli sami płacić za kontrole.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Dział centra informacji i promocji:
Chcą ściągnąć młodych Niemców do
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Air China i Air China członkami Star Alliance
Promy wygrały z tanimi liniami
Turysto, przed wyjazdem zagranicę pomyśl o EKUZ - karcie, uprawniającej do leczenia za granicą!
Zabronili nadać nazwę restauracji, bo kojarzyła się erotycznie!
Kraków: student usiłował zrobić bombę w hotelu
Poniżanie atrakcją turystyczną
Noc Muzeów w Tyńcu 14 maja 2010
Polscy turyści "zablokowani" w Chorwacji
Da Grasso - otwarto pizzerię w Myślenicach
American Airlines zwiększa opłaty i likwiduje personel
Wysokie mandaty dla krakowskich hodowców gołębi za szkodzenie Balicom
Dla kogo udziały w Hotelu Atrium sp. z o.o.?
Tusk i Kaczyński w walentynkowej reklamie linii Ryanair
Ponad 200 tys. zł zadośćuczynienia poszkodowanemu w wypadku autokarowym!
Włochy: upały dają się we znaki turystom
Ukazał się nowy przewodnik "Powiat krakowski. Kraina skarbów"
Mikołajki - hotelarze i restauratorzy zarobią na kibicach samochodowego rajdu
Nieudana prywatyzacja PKS Kielce