Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Travel Creator - Specjalista ds. turystyki...
- Przewodnik, pilot po USA
- Opiekun klienta - turystyka kolonijna
- Poprowadź z nami biuro podróży
- Poszukiwany pilot po Dreźnie
- wychowawca na zimowisku
- Specjalista ds. Turystyki
- specjalista ds. turystyki
- Specjalista ds. turystyki
- KRAKÓW - Specjalista ds. Sprzedaży Podróży
Zobacz także
TSUE: Włoskie regulacje dot. Airbnb, czy Expedii niezgodne z prawem UE
Oznaczenia pochodzenia geograficznego mają być lepiej chronione
Sąd UE kwestionuje pomoc dla KLM
Sąd UE: Pomoc dla Air France nieważna
ECTAA krytykuje Pakiet Mobilności
Turysta może pozwać organizatora przed sąd właściwy dla swojego miejsca zamieszkania?
Za kilka dni oscypek otrzyma certyfikat Unii Europejskiej
Na początku lutego oscypek, jako pierwszy polski produkt tradycyjny otrzyma certyfikat Unii Europejskiej. W Nowym Targu na spotkaniu z bacami z Podhala potwierdził tą informację Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Goszczyński podkreślił - Będziecie musieli teraz sami zadbać o jakość wytwarzanego przez was produktu i pilnować, by oscypek nie utracił prestiżowej marki.
Chroniona unijnym certyfikatem nazwa pochodzenia oznacza, że ser będzie mógł być wytwarzany tylko na określonym, oznaczonym we wniosku obszarze (Podhale i część Żywiecczyzny), według ściśle określonej procedury, z mleka wyłącznie od polskiej owcy górskiej z domieszką maksymalnie 40% mleka krowy czerwonej.
Dla konsumenta, unijny znak oznacza gwarancję wysokiej jakości produktu.
Chroniona nazwa pochodzenia jest najtrudniejszym do osiągnięcia oraz najbardziej prestiżowym znakiem unijnym, który chroni wyroby tradycyjne krajów członkowskich.
Oryginalne oscypki będą specjalnie opakowane, opatrzone numerem producenta i unijnym logo. Opakowanie będzie wykonane z tworzywa, które ulega biodegradacji.
Unijny certyfikat to przede wszystkim prestiż i ochrona przed nielegalną konkurencją, ale również wymogi, które będą musieli teraz spełniać bacowie. Muszą zdobyć certyfikat weterynaryjny, będą także poddawani systematycznym kontrolom.
Dariusz Goszczyński podkreślił - Unia Europejska daje wam wyłączność na produkowanie oscypka, ale też wymaga, by był on produkowany zgodnie z recepturą, którą sami podaliście we wniosku.
Pierwsze dwie kontrole tzw. pilotażowe odbędą się pod koniec kwietnia i w maju. Ewentualne nieprawidłowości, które wychwyci inspekcja nie spowodują jeszcze żadnych sankcji. Niestety, bacowie będą musieli sami płacić za kontrole.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
POT: Połowa Polaków planuje wyjazdy w sezonie
Najpopularniejsze kierunki citybreak w 2023
Większość Polaków wyjedzie w
TSUE rozpatrzył skargę Wizz Air na pomoc dla linii
Państwo może nakładać obowiązki na dostawców usług internetowych z siedzibą w innym kraju
Nad Bałtykiem gotowi na ferie
Air China i Air China członkami Star Alliance
Promy wygrały z tanimi liniami
Turysto, przed wyjazdem zagranicę pomyśl o EKUZ - karcie, uprawniającej do leczenia za granicą!
Zabronili nadać nazwę restauracji, bo kojarzyła się erotycznie!
Kraków: student usiłował zrobić bombę w hotelu
Poniżanie atrakcją turystyczną
Noc Muzeów w Tyńcu 14 maja 2010
Polscy turyści "zablokowani" w Chorwacji
Da Grasso - otwarto pizzerię w Myślenicach
American Airlines zwiększa opłaty i likwiduje personel
Wysokie mandaty dla krakowskich hodowców gołębi za szkodzenie Balicom
Dla kogo udziały w Hotelu Atrium sp. z o.o.?
Tusk i Kaczyński w walentynkowej reklamie linii Ryanair
Ponad 200 tys. zł zadośćuczynienia poszkodowanemu w wypadku autokarowym!
Włochy: upały dają się we znaki turystom
Ukazał się nowy przewodnik "Powiat krakowski. Kraina skarbów"
Mikołajki - hotelarze i restauratorzy zarobią na kibicach samochodowego rajdu
Nieudana prywatyzacja PKS Kielce