TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Za kilka dni oscypek otrzyma certyfikat Unii Europejskiej

Na początku lutego oscypek, jako pierwszy polski produkt tradycyjny otrzyma certyfikat Unii Europejskiej. W Nowym Targu na spotkaniu z bacami z Podhala potwierdził tą informację Dariusz Goszczyński, zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Goszczyński podkreślił - Będziecie musieli teraz sami zadbać o jakość wytwarzanego przez was produktu i pilnować, by oscypek nie utracił prestiżowej marki.

Chroniona unijnym certyfikatem nazwa pochodzenia oznacza, że ser będzie mógł być wytwarzany tylko na określonym, oznaczonym we wniosku obszarze (Podhale i część Żywiecczyzny), według ściśle określonej procedury, z mleka wyłącznie od polskiej owcy górskiej z domieszką maksymalnie 40% mleka krowy czerwonej.

Dla konsumenta, unijny znak oznacza gwarancję wysokiej jakości produktu.

Chroniona nazwa pochodzenia jest najtrudniejszym do osiągnięcia oraz najbardziej prestiżowym znakiem unijnym, który chroni wyroby tradycyjne krajów członkowskich.

Oryginalne oscypki będą specjalnie opakowane, opatrzone numerem producenta i unijnym logo. Opakowanie będzie wykonane z tworzywa, które ulega biodegradacji.

Unijny certyfikat to przede wszystkim prestiż i ochrona przed nielegalną konkurencją, ale również wymogi, które będą musieli teraz spełniać bacowie. Muszą zdobyć certyfikat weterynaryjny, będą także poddawani systematycznym kontrolom.

Dariusz Goszczyński podkreślił - Unia Europejska daje wam wyłączność na produkowanie oscypka, ale też wymaga, by był on produkowany zgodnie z recepturą, którą sami podaliście we wniosku.

Pierwsze dwie kontrole tzw. pilotażowe odbędą się pod koniec kwietnia i w maju. Ewentualne nieprawidłowości, które wychwyci inspekcja nie spowodują jeszcze żadnych sankcji. Niestety, bacowie będą musieli sami płacić za kontrole.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
oscypek certyfikat Unii Europejskiej unijny certyfikat chroniona nazwa pochodzenia produkcja oscypka Nowy Targ bacowie Podhale Żywiecczyzna Dariusz Goszczyński jakość produktu ser mleko owca górska mleko z owcy krowa czerwona procedura wyrób tradycyjny numer producenta unijne logo certyfikat weterynaryjny kontrole kontrole pilotażowe w ue unia oscypki




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję