TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Makdonaldyzacja Starego Krakowa

Na krakowskim Kazimierzu powstaje 4-piętrowy hotel. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, iż inwestycja narusza historycznej charakter ulicy Szerokiej, i całego Starego Krakowa, wpisanego na listę UNESCO.


Aktualnie na ulicy Szerokiej 12 trwa przebudowa istniejącej od wieków kamiennicy. Po remoncie budynek będzie miał ceramiczny dach, kamienne detale i ceglaną elewację, ale będzie górował nad pozostałymi obiektami Kazimierza. Czteropiętrowy budynek będzie pełnił rolę hotelu.

Przyszły hotel nie ma jednak uregulowanej sytuacji prawnej, gdyż pomimo, iż kamiennica jest już podwyższona, to jest to zrobione nie do końca zgodnie z prawem - właściciel ma wprawdzie prawomocne pozwolenie na budowę, jednak "Wuzetka" (decyzja o ustaleniu warunków zabudowy i zagospodarowania terenu) dotycząca tego pozwolenia jest nieważna. Na razie sprawą nie zdążył się zająć Naczelny Sąd Administracyjny, do którego należy ostateczna decyzja w tej sprawie.

Znawcy krakowskiej dzielnicy żydowskiej wiedzą jednak swoje - na Kazimierzu nigdy nie było tak wysokich budynków, a powstający hotel to skandal, i groźny precedens. Jeżeli miasto wyrazi zgodę na podwyższenie kamiennicy na Szerokiej 12, to kolejni inwestorzy będą chcieli budować tak wysoko na Kazimierzu

I wtedy historyczny Kazimierz czeka makdonaldyzacja.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
makdonaldyzacja Krakowa nielegalny hotel Kraków w Krakowie Kazimierz na Kazimierzu ulica Szeroka pozwolenie na budowę hotelu na ulicy szerokiej 12 szeroka




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję