TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Za lojalność lokale gastronomiczne mogą dostać od producentów wiele!

2006-07-17

Za lojalność producenci oferują restauratorom i właścicielom pubów wyposażenie ogródka, parasole, kufle, lodówki. Ostra konkurencja pomiędzy producentami to korzyść dla odbiorców. Najhojniejsi są wytwórcy alkoholi i napojów. Jednak w zamian za prezenty oczekują, że ich marki będą dobrze wyeksponowane i rekomendowane.

r e k l a m a


Browary restauracjom i pubom oferują wyposażenie ogródka, stoliki, krzesła, parasole, kufle, lodówki. Przedsiębiorcy uważają, że sporo mogą zyskać na podpisaniu umowy o współpracy.

Powodem takiej hojności producentów piwa jest bardzo duża konkurencja na rynku. Melania Popiel, rzecznik prasowa firmy Carlsberg podkreśla - Swoim najlepszym klientom urządzamy nawet ogródek piwny. Zapewniamy ławy, stoły, a także parasole z logo firmy. Nie jesteśmy w stanie wyposażyć wszystkich lokali, dlatego wybieramy takie, które mają dobre wyniki sprzedażowe i podpisaną z nami na dłuższy okres umowę. Dodała - Nie mogę ujawnić szczegółów kontraktów, bo warunki współpracy są ustalane indywidualnie.

Standardowo Carlsberg wyposaża puby w szklanki i nalewaki do piwa. Na podobnych zasadach współpracują też inne browary. Justyna Piszczek, rzecznik prasowa w Grupie Żywiec wyjaśnia - Kanał dystrybucji HoReCa jest dla producentów piwa bardzo ważny. Restauracje, w których sprzedawane jest nasze piwo, zaopatrujemy w szklanki, tace, otwieracze, fartuchy i ręczniki dla barmanów, a także meble i parasole z odpowiednim dla danej marki brandingiem. Szczegółowy zakres świadczeń jest zawsze uzależniony od indywidualnych umów. Zależy on od wielu czynników, z których najważniejszy to jakość punktu, w tym głównie jego lokalizacja oraz wielkość przewidywanej sprzedaży.

O restauratorów i właścicieli pubów zabiegają również producenci wysokoprocentowych alkoholi. Dla nich najważniejszy jest prestiż lokalu, a mniejsze znaczenie ma wielkość sprzedaży. Obecność danej marki alkoholu w lokalu, który cieszy się dużą popularnością, jest bardzo dobrą promocją. Dlatego producenci wódki oferują tym atrakcyjniejsze warunki współpracy, im restauracja czy pub ma lepszą lokalizację i ciekawszy wystrój.

Andrzej Borcz, menedżer ds. HoReCa w spółce Wyborowa wyjaśnia - Nie ma jednakowych standardów współpracy. Staramy się ściśle dopasować naszą pomoc do charakteru lokalu i jego potrzeb. Dodał, że innej pomocy w wyposażeniu lokalu będzie oczekiwał luksusowy hotel, a innej klub studencki. Wyborowa oprócz wódki, w swoim portfolio ma też luksusowe alkohole, jak whisky, tequilę, rum. W prestiżowych miejscach klienci wybierają głównie droższe alkohole.

Lokale współpracujące z Wyborową mogą liczyć na pełną gamę szklanek do drinków, akcesoria barowe oraz organizowane przez producenta promocje alkoholi i szkolenia dla barmanów. Andrzej Borcz tłumaczy - Promocyjne imprezy przyciągają do pubu wielu klientów, którzy mogą liczyć na darmowego pierwszego drinka albo rabaty. Tym sposobem właściciel baru zwiększa swoje obroty i zyski. Jego zdaniem bardzo atrakcyjne są też szkolenia koktajlowe, na których barmani poznają receptury drinków z całego świata. W zamian producent oczekuje, że dany pub czy restauracja włączą się do promocji jego marki. Nazwa marki będzie znajdować się w menu, a barmani przygotowując drinki, w pierwszej kolejności sięgną po alkohole danego producenta.

Coca-Cola punktom handlowym bezpłatnie udostępnia sprzęt do ekspozycji towaru oraz lodówki do napojów. Nie wymaga od klientów uzyskania określonego poziomu sprzedaży.

Iwona Jacaszek z Coca-Coli zaznacza - Chcemy, aby konsumenci mogli kupić napoje już odpowiednio schłodzone. W ten sposób budujemy pozytywny wizerunek naszych marek i punktów sprzedaży. Dodaje, że wymagania firmy dotyczą przede wszystkim użytkowania sprzętu zgodnie z zasadami bezpieczeństwa i higieny obowiązującymi w obrocie produktami spożywczymi.

Punkty handlowe nie mogą wstawiać do lodówki, jeśli w sklepie jest jeszcze druga, produktów innych firm niż Coca-Cola. Natomiast, jeżeli lodówka dostarczona przez Coca-Colę jest jedynym sprzętem do schładzania, to na inne produkty można wykorzystać 20% jej powierzchni.

Koncern oferuje klientom szeroki wybór lodówek. Proponuje takie, które można postawić obok kiosku z gazetami. Są one wyposażone w zamek magnetyczny zabezpieczający produkty przed kradzieżą. W ofercie firma ma też lodówki od jednodrzwiowych po trzydrzwiowe, przykasowe, a także bez drzwi, gdzie klient może sięgnąć po napój jak z półki. Bardzo szeroka jest też oferta stojaków i wieszaków do napojów.

Na podobnych zasadach swoich zamrażarek użycza koncern Nestle. Małgorzata Szlendak, specjalista ds. PR w Nestle Polska poinformowała - Zamrażarkę dostaje każdy klient, który będzie sprzedawał nasze lody.

Klient musi potwierdzić otrzymanie zamrażarki na specjalnym dokumencie użyczenia sprzętu, który zawiera wszystkie informacje o zasadach jego użytkowania. Nestle ponosi koszty napraw i serwisu sprzętu. Oprócz zamrażarek Nestle udostępnia też cenniki, parasole, podstawki na wafle, oraz materiały promocyjne, a także automaty do serwowania gorących napojów: kawy, herbaty i czekolady. Klient, który korzysta z maszyn, nie ponosi żadnych dodatkowych kosztów, ale jest zobowiązany do zakupu produktów za około 400 zł netto miesięcznie. Jest to równoznaczne ze spożyciem około 20 - 30 porcji napojów dziennie. Umowę z użytkownikiem maszyny podpisuje przedstawiciel Nestle.

Koncern oferuje również firmom automaty samosprzedające do napojów i przekąsek, czyli tzw. automaty vendingowe. Umowę najmu z administratorem powierzchni podpisuje autoryzowany operator Nestle. Operator płaci czynsz administratorowi w ustalonej wysokości, zajmuje się też bieżącą obsługą maszyn, czyli dba o jakość i dostępność produktów.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
producent lojalność alkohol napoje browary restauracje puby wyposażenie gastronomii gastronomia stoliki krzesła kufle szklanki parasole lodówki Melania Popiel Carlsberg Justyna Piszczek Grupa Żywiec HoReCa piwo promocja Andrzej Borcz coca-cola Iwona Jacaszek Nestle Małgorzata Szlendak automaty vendingowe samosprzedające maszyny produkty do coca cola piwa pubu gastronomiczne lodówka za w lokale nalewaki na z coli parasol lodowki ogródek piwny jak od


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję