Ogłoszenia
Ogłoszenia
- Współpraca z biurem podróży - przygotowanie ofert
- Poszukiwana specjalistka d/s turystyki...
- REZYDENT HOTELOWY - KRETA / GRECJA
- specjalista ds. turystyki - TOMASZÓW MAZOWIECKI
- REZYDENT TUNEZJA 2025
- Specjalista ds. rezerwacji rejsów - Gdańsk
- Praca w biurze podróży Galeria Podróży Olkusz
- WYGODA szuka instruktorów narciarstwa
- Specjalista ds. Turystyki
- Biuro podróży
Regionalne smakołyki czekają na unijną rejestrację
Ministerstwo Rolnictwa tworzy listę regionalnych potraw. Znajdują się na niej także smakołyki ze Śląska Cieszyńskiego, które zostały zgłoszone zostały przez cieszyński Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Są tam ciastka ze szpyrek, czyli skrawków słoniny pozostałych po zrobieniu smalcu, czy popularny murzin - czyli rodzaj ciasta z dodatkiem szynki i boczku.
- Postanowiliśmy ostro zabrać się do pracy i przygotować spis jeszcze innych miejscowych przysmaków, które nadawałyby się do wpisania do rejestru - mówi Józef Michałek, sekretarz Oddziału Górali Śląskich Związku Podhalan.
Stworzona przez Ministerstwo Rolnictwa lista trafi do Brukseli i jeśli zostanie zaakceptowana przez Komisję Europejską, smakołyki otrzymają unijne certyfikaty. - Byłaby to świetna promocja dla naszego regionu. Ludzie chętnie kupują takie produkty - uważają górale.
Jak na razie do mieszkańców trafiły ankiety potrzebne przy rejestracji regionalnych produktów. Górale szukają więc wszelkich informacji na temat zupy zwanej bioło polywka, czyli wywaru na wędzonce, zabielonego mlekiem i podawanego z dodatkiem ziemniaków, makaronu lub ryżu. Poszukiwane są także wszelkie wzmianki o jelicie, które - jak tłumaczą górale - różni się od śląskiego krupnioka i ogólnopolskiej kaszanki czy kubusiu - bardzo smacznej potrawie przyrządzonej z zapieczonych w piecu tartych ziemniaków.
Józef Michałek ma także nadzieję, że związkowi uda się zarejestrować bachora, z którego słynie np. restauracja w czeskiej miejscowości Mosty. Przysmak o nazwie bachor to mianowicie jelito nadziewane tartymi ziemniakami zapiekane z boczkiem.
- Mamy oczywiście nadzieję, że to nie koniec listy naszych specjałów, że mieszkańcom uda się coś jeszcze wymyślić - mówi Michałek.
Danie tradycyjne to jak podaje definicja potrawy przyrządzane od co najmniej 25 lat. By zarejestrować je w Unii należy udokumentować pochodzenie produktu na podstawie dokumentów: książek (niekoniecznie kucharskich), zachowanych w domach starych przepisów.
Komentarze
Tagi:
Dział gastronomia:
Dział centra informacji i promocji:
Starsze aktualności:
Europejska turystyka odbija się po
Henley: Polski paszport mocniejszy od
Wyniki Lotniska Chopina znacznie powyżej
Najlepszy barman w Polsce zdradza trendy na 2024
TSUE: Poufność informacji dot. wypadków lotniczych kluczem do
Ratunkowe paczkomaty także we Wrocławiu i
W Wieliczce znów przeważają zagraniczni
Ośrodek zimowy w Gołdapi wystawiony na sprzedaż
Za kilka dni Majówka Tumska oraz Majowa Gala na Zamku w Kliczkowie
"Majówka" w Tatrach - wiele atrakcji dla turystów
Londyn: rekordowy wzrost na rynku hotelarskim o 10.8%
Berlin: protest przeciwko zamknięciu lotniska Tempelhof
Wisła: okradł hotelarzy na kwotę 7 tys. zł
Mgła nadal paraliżuje polskie lotniska
Skarbówka będzie polować na sprzedawców
Współpraca przewoźników litewskich i rosyjskich
Ile zagraniczni turyści wydali w Polsce tego lata?
Do Namibii i RPA klasą biznes w promocyjnej cenie!
Targi "Na styku kultur" w Łodzi