Ogłoszenia
Ogłoszenia
- TRAVELAND A.T.w C.H.M1 w Czeladzi zatrudni
- Wakacje.pl Warszawa-Żoliborz zatrudni Specjalistę
- Denar - Travel zatrudni sprzedawcę usług...
- Młodszy Specjalista ds. Turystyki / Specjalista...
- Konsultant ds. SPRZEDAŻY PRODUKTU TURYSTYCZNEGO
- biuro multiagencyjne w centrum handlowym we...
- Rezydent Turystyczny - TUNEZJA
- Specjalista ds Turystyki
- Główny rezydent biura podróży/ Head Rep
- Pilot wycieczek - Polska i Europa
Testing - nowy zwyczaj w warszawskich restauracjach
W stołecznych restauracjach pojawił się nowy zwyczaj - testing- możliwość zamówienia zestawu degustacyjnego, składającego się z kilku potraw podanych w mniejszych porcjach. Dla niezdecydowanego klienta zamówienie takiego zestawu to proste i przyjemne rozwiązanie. Dla lokalu gastronomicznego natomiast to nie tylko uatrakcyjnienie karty, ale również możliwość przetestowania, które potrawy cieszą się zainteresowaniem wśród gości, a z których lepiej zrezygnować.
Obecnie takie właśnie zestawy degustacyjne wprowadziło do swojej oferty już kilka warszawskich lokali - restauracja Puszkin serwująca kuchnię polską i rosyjską, włoska restauracja Rusticoni i nowo otwarta restauracja w Fabryce Trzciny.
We wszystkich lokalach zestawy te cieszą się bardzo dużym powodzeniem wśród klientów.
Zestaw degustacyjny w restauracji Puszkin figuruje w menu pod nazwą Jesienne Menu Degustacyjne. Za 100 zł gość dostaje pięć zestawów różnych dań mięsnych (np. na przystawkę - jest to pasztet z dziczyzny, następnie na stół wjeżdża sałatka bojarska z rydzami i bliny z czerwonym kawiorem). Za 80 zł można zamówić wersję wegetariańską zestawu, z takimi daniami jak np. carpaccio z buraka czy faszerowane warzywami bakłażany. Dania są niewielkie, przypominają porcje dla dzieci.
Pomysł na wprowadzenie oferty degustacyjnej do restauracji Puszkin przywiozła ze swojej podróży do Nowego Jorku szefowa lokalu. - Odwiedziła tam restaurację Gramercy Tavern, która oferuje gościom takie testing menu - opowiada Tomasz Domagała, menedżer Puszkina. Dodaje, że podobne menu można spotkać w restauracji Obłomow w Moskwie.
We włoskiej restauracji Rusticoni zestaw degustacyjny pojawił się wraz z nowym kucharzem Riccardo Nardi. Karta lokalu wzbogaciła się o menu degustacyjne obliczone na dwie osoby. - Za określoną z góry cenę (120-170 zł) gość otrzymuje przystawki (wędliny włoskie), dwa pierwsze dania, na które składają się makarony po pół porcji oraz dwa drugie dania (mięso i ryba) oraz dwa desery.
Zestaw degustacyjny można również zamówić w nowo otwartej restauracji w Fabryce Trzciny. Figuruje on w menu pod hasłem Kącik Warszawski. Gość za cenę 72 zł od osoby może spróbować sześciu dań, wśród których znalazły się takie potrawy jak kapusta z suszonymi śliwkami i mięsem, pierogi leniwe, czy zrazy wołowe z pyzami. Zestaw uzupełnia kieliszek tradycyjnej polskiej wódki gorzkiej.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Rusticoni- zestaw degustacyjny
[2005-11-22 15:46 999.999.999.*]
Niestety w restauracji Rusticoni taki zestaw jest podawany tylko i wylacznie na jedna osobe :(, ponoc takie maja zastrzezenie od szefa. odpowiedz »
[2010-04-20 11:17 84.10.98.*]
A ja jadłam menu degustacyjne w restauracji Studio Buffo. Za 79 zł można skosztować trzech przystawek w wersji mini, trzech różnych mięs z dodatkiem dwóch sałatek, do tego mini deser i napój (z kilku do wyboru, w tym lampka wina). Moim zdaniem bardzo przyjemna forma degustacji - porcje nie za duże, a smaki zróżnicowane. I do tego menu nawiązuje do spektaklu Wielki Apetyt, granego "za ścianą" - w Teatrze Studio Buffo. odpowiedz »
Dział gastronomia:
MSiT chce 10 strategii dla
Na Pomorzu Zachodnim hotelarze nie
Dział dla turystów:
UN Tourism: Turystyka odbudowała się po
LOT wprowadza odroczone
Starsze aktualności:
Stary Rynek i ratusz w Poznaniu znów
Niemcy stawiają na turystykę kulturalną i zrównoważone
Polki wydają więcej na
Jest porozumienie w sprawie jednolitej, europejskiej przestrzeni
Okiem ubezpieczyciela - gdzie podróżowali
Piotr Borys odpowiedzialny za turystykę w
64% Polaków planuje zwiększyć budżet na
GITD podsumowuje akcję Bezpieczny autokar-ferie
Wstępne porozumienie w sprawie rozporządzeń dot. danych pasażerów linii
Parlament Europejski przyjął nowe przepisy dotyczące wynajmu
U wybrzeży Olandii na Bałtyku zatonął polski jacht
W świętokrzyskim powstanie Szlak Architektury Obronnej
Najlepsze hotele w Polsce w 2010 roku
Leningradskaja hotelem czterogwiazdkowym
Marriott planuje otwarcie w Chinach 18 nowych hoteli do 2012 roku
Załatwie prawojazdy kat b . C+E
Polscy turyści wybierają zagraniczne wyjazdy czarterowe
Coraz więcej połączeń lotniczych na polskim niebie
Dla młodych Anglików Trójmiasto lepsze od Ibizy!
Rewal: iluminacja specjalnie dla turystów
PKP Intercity zmierza wycofać ekspresy i pospieszne
Tunezja przeznaczy 45 mln euro na rozwój sektora hotelarskiego
Kraków: European Chapter Leaders Forum 2009
Największe centrum hotelowo-rozrywkowe powstaje pod Gdańskiem
Nagrodzony za poprawienie konkurencyjności na rynkach międzynarodowych
Nowy pomysł Muratora na "Katalog odzieży i sprzętu turystycznego"
Travelport i Travel Interactive podpisały długoterminową umowę o współpracy