TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny bran¿y turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Podlaskie Targi Turystyczne odwiedzi³o 6000 osób

W dniach od 14 do 16 marca 2008 roku na Hali Sportowej Uniwersytetu w Bia³ymstoku przy ulicy ¦wierkowej 20A odby³y siê Podlaskie Targi Turystyczne. Odbywaj± siê ju¿ od 10 lat, ale od 2006 roku pod nazw± Podlaskich Targów Turystycznych. Ich organizatorem jest Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna.


Wspó³organizatorem tegorocznej edycji targów by³a Polska Izba Turystyki Oddzia³ Podlaski w Bia³ymstoku. Natomiast honorowy patronat objêli: marsza³ek województwa podlaskiego, prezydent Bia³egostoku, wojewoda podlaski, Polska Organizacja Turystyczna oraz Forum Regionalnych Organizacji Turystycznych. Patronat medialny nad imprez± objêli: TVP3 Oddzia³ w Bia³ymstoku, Gazeta Wyborcza, Polskie Radio Bia³ystok, internetowy portal miejski BialystokOnline, Rynek Podró¿y, Aktualno¶ci Turystyczne, Magazyn ¦wiat Podró¿e Kultura, Polska Turystyka oraz Travel Polska.

Podlaskie Targi Turystyczne daj± mo¿liwo¶æ zapoznania siê z ofert± wystawców z kraju i zagranicy, wzajemnej wymiany do¶wiadczeñ pomiêdzy instytucjami dzia³aj±cymi w bran¿y turystycznej, a tak¿e promuj± województwo podlaskie i miasto Bia³ystok.

Podczas Podlaskich Targów Turystycznych na 44 stoiskach wystawowych oraz 11 stolikach reprezentowanych zaprezentowa³o siê oko³o 400 instytucji, miêdzy innymi: Pomorska Regionalna Organizacja Turystyczna, Kaszuby Pó³nocne, Zwi±zek Gmin Karkonoskich, Usteckie Forum Turystyczne, Warmiñsko-Mazurska Regionalna Organizacja Turystyczna, LOT "Szlak Piastowski", Miasto Gniezno, Lokalna Organizacja Turystyczna "Zamo¶æ i Roztocze", Centrum Informacji Turystycznej Litwy, Agencja Turystyczna "Wilejka" z £odzi, Agencja Podró¿y i Turystyki "Holidays" z Gdañska, Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki Obwodu Grodzieñskiego, Sanatorium "Radon" i Sanatorium "Porieczie" z Bia³orusi, a tak¿e przedstawiciele bran¿y turystycznej i samorz±dów województwa podlaskiego. Dodatkowo twórcy ludowi, producenci regionalnej ¿ywno¶ci i wydawnictwa turystyczne prezentowa³y siê na 11 stendach.

Pierwszego dnia targów odby³ siê Workshop polsko-bia³oruskich biur podró¿y, którego organizatorem by³a Polska Organizacja Turystyczna, PIT Oddzia³ Podlaski i PROT Bia³ystok. Uczestniczy³o w nim w sumie 27 biur bia³oruskich oraz 17 biur polskich. Opiekunem ze strony Polskiej Organizacji Turystycznej by³a Barbara Tutak, natomiast ze strony Polskiej Izby Turystyki Oddzia³ Podlaski Eugeniusz £awreniuk. Przewodnikiem grupy zosta³ Pawe³ Lawda. Po spotkania uczestnicy Workshopu zwiedzili Bia³ystok, Supra¶l, Tykocin, a tak¿e uczestniczyli w I Festiwalu Kuchni Podlaskiej i Podlaskich Targach Turystycznych. Biura bia³oruskie pozytywnie oceni³y poziom organizacji Workshopu i wyrazi³y potrzebê kontynuacji wspó³pracy.

Pierwszego dnia targów, czyli 14 marca odby³y siê dwie konferencje:
1. "Ekoturystyka - drzemi±cy potencja³ regionu", która zosta³a zorganizowana przez Centrum Zielonych Technologii i Ekoton w ramach podsumowania dzia³ania "Ekoturystyka".
2. Prezentacja atrakcji turystycznych Grodzieñszczyzny, któr± przygotowa³ Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki w Grodnie.

Pierwszego dnia odby³a siê równie¿ wycieczka z przewodnikiem po Bia³ymstoku i impreza integracyjna "Puszczañskie Ho³ubce" w Folwarku Nadawki za Bia³ymstokiem, które zosta³y zorganizowane dla wszystkich wystawców.

Drugiego dnia targów, czyli 15 marca mia³ miejsce I Festiwal Kuchni Podlaskiej, w którym wziê³o udzia³ 13 ekip profesjonalnych kucharzy z zak³adów gastronomicznych województwa podlaskiego i amatorzy nie zwi±zani profesjonalnie z gastronomi±, którzy zamieszkuj± Podlasie. Profesjonalni kucharze przygotowali na oczach widzów dania na bazie schabu z dzika, owoców le¶nych i sera koryciñskiego. Wszyscy uczestnicy oceniani byli przez jury techniczne, które sk³ada³o siê z trzech szefów kuchni: Kurta Schellera, Jerzego Pasikowskiego i Dariusza Struciñskiego oraz przez trzyosobowe jury degustacyjne: Krzysztofa Turowskiego, wieloletniego dyrektora Polskiego O¶rodka Informacji Turystycznej w Brukseli, Mieczys³awa ¯ukowskiego, przedstawiciela PIT i PROT i organizatora wielu edycji Balu Polskiego w Brukseli oraz Jana Wysokiñskiego, redaktora naczelnego magazynu Rynek Podró¿y.

Imprezê prowadzi³ ekspert kulinarny z programu "Europa da siê lubiæ", Theofilos Vafidis, który z humorem oraz znawstwem opowiada³ o kolejnych dzia³aniach kucharzy.

W¶ród profesjonalistów, którzy uczestniczyli w I Festiwalu Kuchni Podlaskiej byli:
- Restauracja Toast w Bia³ymstoku
- Restauracja Villa Tradycja w Bia³ymstoku
- Kabaret Club&Restauracja
- Centrum Astoria
- Hotel WARSZAWA
- Golf Park Lipowy Most
- Dwór Soplicowo
- Restauracja Carska w Bia³owie¿y
- Best Western Hotel ¯ubrówka
- Restauracja "Venessa"
- Hotel "Le¶nik"
- Hotel 3 TRIO
- Kompleks Konferencyjno-Wypoczynkowy Bobrowa Dolina

Natomiast w¶ród amatorów znale¼li siê:
- Biebrzañsko-Narwiañskie Towarzystwo Agroturystyczne "£o¶"
- Wytwarzanie Wyrobów Cukierniczych "Sêkacze" Jerzy Andraka
- Krystyna Czarnecka, Lipsk
- Stowarzyszenie "Macierzanka"
- Gospodarstwo Agroturystyczne "M³ynareczka", Gra¿yna Zaniewska

Drugiego dnia targów równie¿ mia³y miejsce dwie konferencje:
1. Konferencja z okazji ¦wiatowego Dnia Konsumenta, któr± zorganizowa³a Lokalna Organizacja Turystyczna Brama na Bagna. Tematyka spotkania dotyczy³a ochrony praw konsumenta oraz zasad zrównowa¿onej konsumpcji. Uczestnikami konferencji by³ miêdzy innymi rzecznik konsumentów i przedstawiciele organizacji pozarz±dowych, które zajmuj± siê tematyk± konsumenck±.
2. Prezentacja nowo¶ci turystycznych na Litwie, któr± zorganizowa³o Centrum Informacji Turystycznej Litwy. Zaprezentowano miêdzy innymi Aqua Park w Druskiennikach oraz kurorty uzdrowiskowe: Pa³anga, Neringa, Druskienniki, Birsztany. Przedstawione zosta³o równie¿ Wilno jako Europejska Stolica Kultury 2009.

Podczas targów rozstrzygniêto te¿ liczne konkursy i przyznano nagrody i wyró¿nienia.
Nagrody Prezesa PROT otrzymali:
1. Nagrodê "Za najlepsz± prezentacjê stoiska" w postaci stoiska promocyjnego o powierzchni 6 metrów kwadratowych na Podlaskich Targach Turystycznych w 2009 roku otrzyma³o stoisko White Fang, Biacomex S.A., Pensjonat Sosenka
2. Nagrodê "Za najlepsz± ofertê przyjazdow± do regionu" w postaci kampanii medialnej w telewizji, prasie i radiu otrzyma³a Agencja Turystyczna "Nowator".

Wyró¿nienia Prezesa PROT za najciekawsz± prezentacjê stoiska otrzymali:
- BT "Invest Nord"
- Przedsiêbiorstwo Turystyczne "SZOT"
- Starostwo Powiatowe w Hajnówce
- SPH Krynka
- Departament Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki w Grodnie

Wyró¿nienia Prezesa PROT za najlepsz± ofertê przyjazdow± do regionu otrzymali:
- BT "Bial-Tur"
- BT "Junior"

Wyró¿nienia dodatkowe Prezesa PROT przyznano:
1. Za inicjatywê w zakresie pami±tek regionalnych - "Akacjowy Dworek", El¿bieta Zarzecka
2. Za szkolenia i rozwój Ekoturystyki - Ekoton

Nagrody Marsza³ka Województwa Podlaskiego otrzymali:
1. Nagrodê "Za najlepsz± promocjê podlaskiej szko³y o profilu turystycznym" w postaci grawertonu oraz materia³ów i gad¿etów promocyjnych z serii "Podlaskie" otrzyma³a Wy¿sza Szko³a Mened¿erska z Bia³egostoku.
2. Nagrodê "Za najlepsz± prezentacjê obiektu noclegowo-gastronomicznego" w postaci grawertonu oraz sprzêtu gastronomicznego otrzyma³a Spó³ka Hal-Gen "Centrum Konferencyjno-Bankietowe Knieja" w Supra¶lu.

Nagrodê przyznan± przez portal miejski BialystokOnline "Za najlepsz± stronê internetow± wystawcy Podlaskich Targów Turystycznych" w postaci kampanii reklamowej na portalu otrzyma³ "White Fang" (www.whitefang.pl).

Nagrodê publiczno¶ci za najciekawsze stoisko targowe otrzyma³o Usteckie Forum Turystyczne z Ustki.

Nagrody I Festiwalu Kuchni Podlaskiej:
- W kategorii "Profesjonali¶ci" otrzymali:
I nagrodê przyznan± przez Marsza³ka Województwa Podlaskiego w postaci miksera Bamix Swissline oraz prezentów od wszystkich sponsorów bran¿owych otrzyma³ Hotel WARSZAWA w Augustowie (www.hotelaugustow.home.pl).
II nagrodê przyznan± przez prezydenta Miasta Bia³egostoku w postaci termosu stalowego Stalgast do p³ynów 10 litrów oraz prezentów od wszystkich sponsorów bran¿owych otrzyma³o Centrum Astoria w Bia³ymstoku (www.astoriacentrum.pl).
III nagrodê przyznan± przez Prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w postaci podgrzewacza elektrycznego oraz prezentów od wszystkich sponsorów bran¿owych otrzyma³ Hotel "Le¶nik" w Augustowie (www.lesnik.pl).

- W kategorii "Amatorzy" otrzymali:
I nagrodê przyznan± przez prezydenta Miasta Bia³egostoku w postaci kuchenki indukcyjnej otrzyma³a Krystyna Czarnecka z Lipska, która zaprezentowa³a przecier z ¿urawiny surowej oraz ¿urawinê gruszkow±.
II nagrodê przyznan± przez prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej otrzyma³o przedsiêbiorstwo Wytwarzanie Wyrobów Cukierniczych "Sêkacze" z Suchowoli, które zaprezentowa³o sêkacza. Pawe³ Andraka i Lidia Andraka z przedsiêbiorstwa otrzymali krajalnico-szatkownicê do warzyw.
III nagrodê przyznan± przez prezesa Podlaskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w postaci termosu stalowego otrzyma³a Barbara ¯eliszczak ze Stowarzyszenia "Macierzanka" z Wi¿ajn, które reprezentowa³o sery podpuszczkowe.

Przez 3 dni Podlaskie Targi Turystyczne odwiedzi³o oko³o 6 000 osób, w tym rodziny z dzieæmi, m³odzie¿, studenci, seniorzy, restauratorzy oraz w³a¶ciciele nowych obiektów turystycznych i przewodnicy PTTK. Najwiêksz± frekwencjê odnotowano w sobotê, drugiego dnia targów podczas I Festiwalu Kuchni Podlaskiej.




Komentarze

(kiedy jest to mo¿liwe, sugerujemy podpisanie siê)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Podlaskie Targi Turystyczne targi Bia³ystok Podlaska Regionalna Organizacja Turystyczna Podlasie Festiwal Kuchni Podlaskiej konferencja spotkanie workshop nagroda konkurs wyró¿nienie aquapark w Podlasia z sanatorium druskienniki andraka restauracja toast


Komentarze:

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz u¿ywa COOKIES. Szczegó³y przetwarzania danych osobowych s± opisane w polityce prywatno¶ci. Korzystaj±c z tej strony wyra¿asz zgodê na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przegl±darki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegó³y w regulaminie, polityce prywatno¶ci oraz polityce cookies.
  Akceptujê