TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter

Coraz więcej restauracji serwuje śniadania

2005-11-15

Jeszcze kilka lat temu niewiele polskich restauracji serwowało śniadania. Dziś coraz więcej restauratorów decyduje się na wprowadzenie do oferty 4-6 zestawów śniadaniowych.

r e k l a m a


Moda na jedzenie śniadań w kawiarni czy restauracji dopiero w Polsce się pojawia. Na razie jest dostrzegalna w lokalach znajdujących się w dużych miastach, niedaleko centrów biznesowych i urzędów oraz w restauracjach hotelowych.

Aby oferować klientom śniadania wystarczy nawet niewielkie zaplecze kawiarniane. Dlatego wielu gastronomom opłaca się dodatkowo wprowadzić do oferty proste potrawy śniadaniowe - takie jak np. zestawy kanapkowe i jajka, przyrządzane na wiele sposobów. Jeśli na śniadanie przyjdzie kilku klientów, to i tak będzie to dodatkowy zysk dla lokalu.

Jakie śniadania oferują obecnie polskie restauracje?

Warszawska restauracja Arsenał od niedawna wabi gości hasłem "Zacznij od śniadania..". Jest to ukłon w stronę wiernej klienteli, wśród której duża część to biznesmeni i przedsiębiorcy. W ofercie lokalu codziennie jest 7-8 pozycji śniadaniowych - omlety, jajecznice z różnymi dodatkami, jajka sadzone na bekonie (8-12 zł), briosze, rogaliki z dżemem lub nutellą (5 zł) oraz muesli z jogurtem (8 zł). Do tego oczywiście kawa, herbata lub świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub grejpfruta. Śniadania podawane są codziennie, w godzinach 8.00-12.00. Lokal odwiedza w godzinach porannych 10-15% klientów.

W tygodniu restaurację Jazz Bistro rano odwiedzają głównie pracownicy biurowi. W weekendy natomiast całe rodziny z dziećmi. Dlatego śniadania w tygodniu serwowane są od 8.00 - 12.00, a w weekend nawet do późnych godzin popołudniowych. W menu lokalu jest 16 pozycji śniadaniowych, m.in. jajecznica na bekonie lub szynce (11.90 zł), z dodatkiem kawioru (12.90 zł), misa świeżych owoców (11.90 zł), rogaliki francuskie z dżemem i miodem (6 zł), tosty z dodatkami, twarożek z bazylią i pieprzem podawany z pieczywem (9,90 zł) oraz muesli z jabłkami i orzechami (7.50 zł). Ciekawostką jest fakt, iż klienci mogą samodzielnie komponować tosty i omlety, dodając różne składniki - np. ser brie, rukolę czy też szpinak. Goście wpadający do Jazz Bistro na śniadanie generują 10-20% ruchu w lokalu.

Całkiem inną ofertę śniadaniową serwuje swoim klientom kawiarnia Cafe Blikle. Klienci odwiedzający lokal w godzinach porannych najchętniej wybierają śniadania kaloryczne - np. zestaw nowojorski (38 zł), składający się z 4 smażonych kiełbasek, 2 sadzonych jajek, smażonego boczku, ziemniaków typu homefries, bajgla z cynamonem, rodzunkami i serkiem Philadelphia, lub zestaw angielski (37 zł) , czyli smażona kiełbaska Gloucesteshire, smażony pomidor, smażony boczek, 2 jaja sadzone, marmolada z gorzkich pomarańczy, masło i tosty. Lokal serwuje śniadania od godziny 9.00 praktycznie przez cały dzień. Jednak najwięcej klientów na śniadanie przychodzi w sobotę i niedzielę, w godz. 12.00-13.00.



 
     

Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
restauracja śniadania śniadanie w restauracji serwować podawać w ofercie arsenał rogaliki z dżemem potrawy śniadaniowe francuskie menu restauracji warszawa restauracje zestawy śniadaniowe na sniadania sniadanie


Komentarze:

Uwaga! Serwis nie bierze odpowiedzialności za wypowiedzi na forum. Ewentualne naruszenia regulaminu serwisu prosimy zgłaszać Administratorowi po przez stronę Kontakt

Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję