TUR-INFO.pl | Serwis informacyjny branży turystycznej
ZAJRZYJ DO NAS NA: TUR-INFO.PL na Facebook TUR-INFO.PL na Twitter






Gdańsk - kuchnia molekularna w Restauracji Filharmonia

W lecie tego roku w Gdańsku powstała pierwsza restauracja, która serwuje dania z elementami kuchni przyszłości, zwanej molekularną. Restauracja Filharmonia znajduje się na gdańskiej Ołowiance.


Kucharz, który tworzy potrawy według zasad kuchni molekularnej musi być mistrzem swojego fachu, a zarazem filozofem. Kuchnia przyszłości jest igraszką kucharza z formą potraw i sposobem ich przyrządzania.

Menu w restauracyjne brzmi bardzo fantazyjnie. "Esencja pomidorowa schłodzona śnieżną chmurką" choć może być kojarzona ze zwykłą zupą pomidorową to jej smak jest zupełnie inny. Danie przyrządzone jest z prawdziwych, soczystych i pachnących pomidorów.

Szef kuchni Restauracji Filharmonia jest Robert Trzópek, jedyny Polak, który uczył się w europejskiej mekce kuchni molekularnej, czyli katalońskiej restauracji El Bulli, u Ferrana Adri. Trzópek tłumaczy wygląd i smak przyrządzanych potraw - To nie czary, nie chemia, nie kosmiczna technologia. Pomidor może być czerwony i może być żółty. Ale są takie sposoby jego obróbki, które pozwalają uzyskać z niego niemal białą esencję. Natomiast ten "ptyś" to zwykła śmietana, tylko, że przed podaniem zmrożona w azocie o temperaturze minus 196 stopni.

Filharmonia jest lokalem dla osób, które poszukują na talerzu klasycznych smaków i form oraz tych, którzy lubią poeksperymentować przy jedzeniu. Lokal specjalizuje się w Menu Degustacyjnym kuchni Molekularnej, dzięki któremu po wcześniejszej rezerwacji klienci mogą poznać smaki z całego świata.

Przykładowe Menu:
- Policzek wołowy w sosie z czarnego bzu podany z ziemniakami Dauphinoise.
- Symfonia z fileta z łososia norweskiego smażona na maśle w sosie wasabi, ogórkach i sałacie z brokułami.
- Menu 7 daniowe dziczyzna. (Consomme z przepiórki, Kaczka z figami i granatem, Perliczka z emulsją cytrynową i brązowym masłem, Boczek z dzika z karmelizowanymi jabłkami i sosem musztardowym, Pieczona przepiórka z puree selerowym i marmoladą cebulową, Sarnina z dynią i sosem z żubrówki, Pieczona figa z marsalą i lodami).

Restauracja Filharmonia mieści się w budynku Polskiej Filharmonii Bałtyckiej w Gdańsku przy ulicy Ołowianka 1. Czynna jest od godziny 12.00 do ostatniego klienta.




Komentarze

(kiedy jest to możliwe, sugerujemy podpisanie się)

(akceptacja regulaminu)


Tagi:
Gdańsk Filharmonia restauracja Robert Trzópek kuchnia molekularna kuchnia przyszłości kucharz menu Ołowianka potrawa danie przyrządzanie smak wygląd Menu Degustacyjne




Ta strona przetwarza dane osobowe oraz używa COOKIES. Szczegóły przetwarzania danych osobowych są opisane w polityce prywatności. Korzystając z tej strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki i akceptujesz regulamin strony. Wszelkie szczegóły w regulaminie, polityce prywatności oraz polityce cookies.
  Akceptuję