Ogłoszenia
Ogłoszenia
- PRODUCT MANAGER
- Specjalista ds. Sprzedaży i Obsługi Klienta
- ITAKA RUMIA - Specjalista ds. Turystyki
- Pilot Praga-Wiedeń-Bratysława
- Specjalista d.s.Turystyki Krakow
- Almatur Katowice - praca w turystyce
- Szukam partnera: trekkingi w Himalaje
- Rezydent w hotelu
- BP ITAKA - KRAKÓW - Specjalista ds. Turystyki
- Projekt/Event Manager
X Mistrzostwa Polski Sommelierów zakończone
17 i 18 września 2010 w Centrum HoReCa Makro w Warszawie odbyły się X Mistrzostwa Polski Sommelierów organizowane przez Stowarzyszenie Sommelierów Polskich.
Ogólnopolski turniej jest stałym punktem w rocznym kalendarzu imprez branżowych w Polsce i eliminacją do zawodów międzynarodowych. Celem mistrzostw jest prezentacja i ocena poziomu wiedzy oraz umiejętności profesjonalistów związanych z winem i gastronomią. Eliminacje do finałowej rundy turnieju polegały na wypełnieniu testu teoretycznego i ocenie degustacyjnej dwóch win białych w połączeniu z zaserwowanym serem burgundzkim epoisses. Podczas egzaminu praktycznego jury oceniało umiejętności profesjonalnej obsługi, jak np. otwieranie i zaserwowanie szampana, czy dekantację wina.
Do Wielkiego Finału zakwalifikowało się trzech sommelierów. Finałową konkurencją, która okazała się szczególnie trudna dla zawodników, ale interesująca dla zgromadzonej publiczności, było trafne zidentyfikowanie alkoholu podanego do tzw. "degustacji w ciemno". Różnica punktów uzyskanych przez sommelierów w ostatecznej rozgrywce okazała się nieznaczna, a generalna punktacja turnieju potwierdziła stale podnoszący się poziom kompetencji wśród polskich sommelierów. Reprezentant Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, Andrzej Strzelczyk, zdobył zaszczytne drugie miejsce i tytuł vice mistrza.
X Mistrzostwa Polski Sommelierów odbyły się dzięki wsparciu firm i środowiska, między innymi: Acqua Panna i S.Pellegrino, Centrum Wina, Fine Wine & Spirits, M&P Pawlina, Piwnica Wybornych Win, Sommelier, portali Newsgastro i Świat Barmanów oraz wyłącznego przedstawiciela cygar kubańskich w Polsce - Premium Cigars. Partnerem Strategicznym zawodów była firma Makro Polska.
Stowarzyszenie Sommelierów Polskich zrzesza ponad 60 uczestników, którzy oddają się pasji i pracy na rzecz podnoszenia kompetencji zawodowych i kreowaniu kultury wina w polskiej gastronomii. Organizacja została założona w 2000 roku i należy do światowego związku sommelierskiego L’Association de la Sommellerie Internationale - ASI.
Komentarze
Tagi:
Komentarze:
Mistrzostwa Polski Sommelierów
[2010-10-16 21:37 89.74.243.*]
Ruszył nabór na kursy sommelierskie dla branży gastronomiczno-hotelarskiej w województwie pomorskim /zajęcia w Gdańsku/. Program kursu obejmuje 64 godziny szkoleniowe (8 dni) - w tym degustacja ponad 60 win. Dzięki dofinansowaniu ze środków EFS w ramach Poddziałania 8.1.1 POKL oraz Budżetu Państwa koszt uczestnictwa został znacznie obniżony. Szczegóły na stronie sommelierski.mgsd.pl
Zapraszamy!
PS. Nie handlujemy winem, zatem nasze szkolenia są obiektywne. :) odpowiedz »
Dział gastronomia:
GUS: Pomorze Zachodnie z dwucyfrowym
Starsze aktualności:
Nowe Trendy w Turystyce - promocyjna wejściówka do
Czwarta edycja Certyfikacji Atrakcji Turystycznych Powiatu
Wakacje.pl kuszą doświadczonych
Nocowanie.pl bez optymizmu o
Krok w stronę uruchomienia połączeń z Polski do
Jak ubezpieczają się wyjeżdżający na
Raport Travelplanet pokazuje
Jakie nastroje ma pomorska branża
Sąd UE kwestionuje pomoc dla
Jaki był ostatni rok dla polskiego lotnictwa?
Kolejka po urlop - promocja Triady
Michał Marzec zastąpi Pawła Łatacza na stanowisku szefa PPL
Samoloty SAS latały bez przeglądów technicznych
Kelnerów i kucharzy warto szanować!
Najpopularniejsze miejscowości turystyczne: Wisła i Łeba
Program Certyfikujący dla biur - Biuro podróży przyjazne zdrowiu turysty
Berlińskie lotnisko podbije Azję?
PKP Przewozy Regionalne: 38 zł za przejazd szybkim pociągiem na trasie Warszawa - Kraków
Kolejni niezadowoleni z wczasów klienci
Nowa włoska restauracja we Wrocławiu
Wyjaśnienie ukraińskich kłopotów Lux Travel